Etanol.nu
http://www.etanol.nu/forum/

Borra upp munstycke på 900C för etanolkonvertering
http://www.etanol.nu/forum/viewtopic.php?f=11&t=7500
Sida 1 av 1

Författare:  morsole [ mån 17-09-11 15:30 ]
Inläggsrubrik:  Borra upp munstycke på 900C för etanolkonvertering

Har en god vän i Finland som samlar på gamla 900. Och där fanns det med förgasare ända upp till 90 års modell, så det finns många, många förgasarSaabar hos honom.
Jag har inhandlat borr till att ta upp munstycken med, kom i dag med posten, nu undrar jag om nån klok mänska gjort detta före mig, och sålunda kan spara mig ifrån att behöva testa en massa olika borr, och kan säga direkt att borra si och så stort, då blir det bra, gör så från början, i alla fall!
Kan någon hjälpa mig här? Vi pratar enkelförgasara, först Stromberg, och de senare var väl Pierburg, har jag för mig?

Författare:  torbjorn [ mån 17-09-11 20:56 ]
Inläggsrubrik:  Re: Borra upp munstycke på 900C för etanolkonvertering

På de här förgasarna med rörlig nål och vakuumkolv (s k CD-förgasare, constant depression) fungerar det inte att borra upp munstycket som konverteringsåtgärd, utan den vanliga metoden är att slipa ner nålen eller byta ut den mot en annan nål med lämplig karaktäristik (om en sådan går att få tag på färdig).
Det finns väl dokumenterat i tidigare trådar i denna avdelning av forumet, börja t ex med viewtopic.php?f=11&t=3586 (läs hela tråden!)

Författare:  nyfiken [ tis 17-09-12 05:50 ]
Inläggsrubrik:  Re: Borra upp munstycke på 900C för etanolkonvertering

För ungefär 10 - 11 år sedan fanns det en i förgasarmotorkretsar välkänd debattör, Carbs, som skrev här på forumet i en "etanolvänlig" anda. Han finns kvar ännu, men mest inom sin egen firma Förgasarteknik: http://www.forgasarteknik.se/
Han skrev då, för ca 10 år sedan att han hade färdigslipade Strombergnålar för etanolkonvertering, till salu. Kolla där.

Författare:  J.K Nilsson [ tor 17-09-14 08:12 ]
Inläggsrubrik:  Re: Borra upp munstycke på 900C för etanolkonvertering

Pierburgförgasare som : https://www.bildelsbasen.se/se-sv/Saab/ ... 84_1987/Bränsle/Förgasare/Alla/ID-29051697/ ?

J.K Nilsson

Författare:  morsole [ tor 17-09-14 09:14 ]
Inläggsrubrik:  Re: Borra upp munstycke på 900C för etanolkonvertering

Jo den förgasaren som sitter på 900C också, inte för att jag har stor kännedom om dem, men är väl i princip som föregångaren, lite bättre kanske??

Författare:  torbjorn [ tor 17-09-14 12:25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Borra upp munstycke på 900C för etanolkonvertering

Det som framför allt är bättre med Pierburg än Stromberg är, att de har en bättre temperaturkompensering. Bränslet blir ju mer tunnflytande ju varmare det är, och varmt bränsle ger alltså fetare bränsleblandning. Pierburg använder en vaxtermostat som flyttar munstycket i höjdled för att kompensera detta linjärt över förgasarens hela arbetsområde, Stromberg har en "tjuvluftventil" som påverkas av en bimetallfjäder och som öppnar först då det blir mycket hett i motorrummet.
Alla de där förgasarna oavsett fabrikat och bilmärke de sitter på fick en del förbättringar med tiden - t ex bättre möjligheter att justera bränslenålen, stabilare tomgångssystem, magnetventil för att stänga av tomgångsbränslet då man slår av tändningen.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/