Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: fre 24-04-19 03:52

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: tis 08-07-01 07:57 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3241
Ort: Hässleholm
Citat:
"Vi moderater vill slopa fordonsskatten på miljöbilar"
Moderaterna presenterar nytt klimatpolitiskt åtgärdspaket på kollisionskurs med folkpartiet: Förläng subventionerna av etanol och andra biobränslen. Dagens biobränslen ska ha fortsatta skattesubventioner till 2014. Framtida generationens biobränslen ska skattesubventioneras ännu längre. Och miljöbilarna bör slippa fordonsskatt i fyra år. Det är några av de åtgärder som moderaternas miljöarbetsgrupp lanserar i dag. Etanol, biodiesel och gas är viktiga steg på vägen för att minska trafikens miljöpåverkan. Vi vill tydligt markera för bilbranschen att subventionen av biobränslen kvarstår tills vidare, skriver moderaternas gruppledare i riksdagen Lars Lindblad som är ordförande för partiets miljöarbetsgrupp.

Svensk klimatpolitik är framgångsrik när det gäller kampen mot utsläpp av växthusgaser. Vår bruttonationalprodukt har ökat kraftigt de senaste åren samtidigt som våra utsläpp av växthusgaser sjunker. Men bilden är inte helt entydig. När i princip samtliga andra sektorer, såsom energi, industri, service och bostäder, minskar utsläppen så ökar vägtransporternas utsläpp. Vi kan inte bekämpa klimatproblemet utan en rejäl reduktion även inom detta område.

Arbetsgruppen lanserar i dag sitt första åtgärdspaket med en 12-punktslista för att minska den svenska och europeiska trafikens växthusgasutsläpp. Vi söker våra svar i främst internationella åtgärder, för klimatproblemet är globalt och vi sätter stort hopp till FN-mötet i Köpenhamn 2009. Men för att trovärdigt kunna agera på internationell nivå måste vi börja hemma. Den svenska trafikens miljöutveckling är en ödesfråga vad gäller vår trovärdighet. Under ett års tid har moderaternas arbetsgrupp för en offensiv miljöpolitik besökt fordonsindustrin, bränsletillverkare och distributörer, universitet och högskolor samt miljöorganisationer för att inhämta kunskaper och synpunkter.

Tillsammans med koldioxidskatten och olika subventioner, som miljöbilspremien, är incitamenten i dag stora för konsumenterna att välja växthusgaseffektiva fordon. Detta har också lett till att Sverige är ett av världens mest framgångsrika länder när det gäller nyregistrering av miljöbilar. Vi behöver fortsatta åtgärder som understryker denna utveckling och vi anser att det nu finns möjlighet att genomföra en del insatser som ger snabba resultat.

De bränslen som finns på marknaden i dag är inte den slutgiltiga lösningen för klimatet. Nästa generations bränslen som växer fram blir än mer klimateffektiva och vi kommer säkert att nå betydande effektiviseringar av energianvändning samt en introduktion av el för att driva morgondagens bilar.

Etanol, biodiesel och gas är viktiga steg på vägen för att minska trafikens miljöpåverkan, och politikens signaler till branscher i utveckling måste hanteras med största varsamhet. Vi behöver däremot en samhällsdebatt om vilka biobränslen som har en bra livscykel från odling till fordonsbränsle och vilka biobränslen som saknar en positiv nettoeffekt för klimatet. Den tydligaste styrningen mot bättre biobränslen är att en gemensam EU-standardisering införs för att gradera biobränslenas miljöpåverkan under hela deras livscykel.

Låginblandning av biobränslen och nyutvecklade drivmedel som till största del, eller helt, innehåller biobränslen är båda nödvändiga för att uppnå snabbast möjliga effekt. För att klara det vill vi att biobränsleinblandningen ska öka med ytterligare cirka 5procent från de nivåer som diskuteras inom EU i dag.

Hårdare krav på den globala fordonsindustrin krävs för att vi ska nå en betydligt mindre klimatpåverkan från våra bilar i Europa. Därför är det nödvändigt att EU inför ett krav på att bilar som säljs på den europeiska marknaden inte får ha ett högre individuellt utsläpp än 95 gram koldioxid per kilometer år 2020. Vi vill att EU ska deklarera detta tidigt så att bilindustrin får tillräckligt lång omställningsperiod för att klara genomförandet.

För att klara den nödvändiga teknik-omställningen måste EU:s forsknings- och utvecklingsprogram tydligare fokuseras på att klara framtidens utmaningar. Därför vill vi att mer pengar riktas till utveckling av en europeisk miljövänlig bilindustri. Dessutom är EU:s tullar på import av miljövänliga komponenter till bilindustrin kontraproduktiva. Vi bör därför se över tullsystemet för att undanröja hind-ren för en miljövänlig teknikimport.

Förändringar på EU-nivå är viktiga för att nå största möjliga effekt i omställningen och Europa är en tillräckligt stor region för att kunna påverka en global fordonsindustri. Men det finns också anledning att fortsätta den viktiga omställningen i Sverige för att vi fortsatt ska ligga i framkant av utvecklingen. Detta kan också ge betydande exportintäkter för Sverige.

Alliansregeringens miljöbilspremie har varit mycket framgångsrik för att påverka konsumenternas köpbeteenden. Men begreppet miljöbil måste löpande omdefinieras och anpassas för att kunna driva på den tekniska utvecklingen av nästa generations fordon.

Fordonsskatten har en viktig styreffekt som bör bli tydligare för konsumenten. Vi föreslår därför att miljöbilar helt ska befrias från fordonsskatt de första fyra åren. Det ersätter dagens miljöbilspremie. Vi vill också att dieselbilar, som har lägre koldioxidutsläpp än bensinbilar, med partikelfilter ska få sänkt fordonsskatt till bensinbilarnas nivå. Däremot föreslår vi att fordonsskatten för dieselbilar utan partikelfilter höjs för att snabbare fasa ut dieselns problem med partikelutsläpp.

Den svenska miljöklass 1-dieseln bibehålls under en utfasningsperiod av dieselbilar utan partikelfilter för att hålla nere partikelutsläppen. Därutöver behövs mer stöd för forskning och utveckling kring elbilstekniken i Sverige, som kan bli en intressant nisch för svensk industri. Vi vill också tydligt markera för bilbranschen att subventionen av biobränslen kvarstår tills vidare.

För att uppnå detta presenterar vi en 12-punktslista över åtgärder på europeisk och svensk nivå:

1. Skärpta EU-krav att personbilar får högst släppa ut 95 g koldioxid per km 2020.

2. Ny EU-standard om ökad inblandning av etanol till 15 procent i bensin och 10 procent biodiesel i diesel 2015.

3. EU-standardisering ur ett livscykelperspektiv av alla fordonsbränslen inklusive biobränslen.

4. Utredning om fordonsbränslen ska föras in i EU:s utsläppsrättshandel efter 2012.

5. Rikta mer pengar inom EU:s forsknings- och utvecklingsprogram till miljövänlig fordonsutveckling.

6. Undanröj EU-tullar som hämmar klimatvänlig teknikimport på fordonsområdet.

7. Anpassa miljöbilsdefinitionen för att driva fram nästa generations miljöbilar.

8. Ersätt miljöbilspremien med slopad fordonsskatt i fyra år vid inköp av nästa generations miljöbilar.

9. Öka forsknings- och utvecklingsresurser riktade till utveckling av elbilsteknik.

10. Fortsatt skattesubvention av första generationens biobränslen till 2014, andra generationens biobränslen får längre skattesubvention.

11. Sänkt fordonsskatt för dieselbilar med partikelfilter till bensinbilsnivå, samtidigt som fordonsskatten för dieselbilar utan partikelfilter höjs.

12. Den svenska MK1-dieseln bibehålls under utfasningstiden av dieselbilar utan partikelfilter för att hålla nere partikelutsläppen.

Styrande för våra förslag är ledord som koldioxideffektivitet, teknikskifte och kostnadseffektivitet. Vi tror inte på att invänta den perfekta tekniken som lösning på alla problem. Vi tror på stegvisa förändringar i människors beteenden med stöd av kraftfulla politiska verktyg.

Vi tror på samhällets anpassnings- och innovationsförmåga och på att göra de insatser först som kostar minst och är snabbast. Vi utesluter dock inte möjligheten att göra det som är sämst för miljön dyrare. Vår idé är inte att bekämpa bilägandet för bilen är en livsförutsättning för många. Det är bilarnas utsläpp som vi vill bekämpa.

Lars Lindblad


Här fanns det flera bra förslag!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=799707

_________________
Svara på enkäter och tjäna poäng som kan växlas till rabattkuponger: https://www.ipsosisay.com/sv-se/referra ... 0238038d7c


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 08-07-01 09:49 
Offline

Blev medlem: sön 07-03-11 09:49
Inlägg: 1328
Verkligen, fast det där med slopad fordonsskatt kan de gott få förhandla bort. Det finns ju fler kostnader en bil för med sig än CO2-relaterade.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 08-07-01 11:48 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: mån 07-01-01 20:57
Inlägg: 6015
Ort: Hindås
Och här glömmer vi raskt bort alla problem:
Citat:
Vi vill också att dieselbilar, som har lägre koldioxidutsläpp än bensinbilar, med partikelfilter ska få sänkt fordonsskatt till bensinbilarnas nivå. Däremot föreslår vi att fordonsskatten för dieselbilar utan partikelfilter höjs för att snabbare fasa ut dieselns problem med partikelutsläpp.


Undra vad fp säger om såna subventioner...
Är de ok eftersom de inte gäller biodrivmedel???

_________________
http://direktdemokraterna.se
Myndigförklara dig själv.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 19 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011