Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: tor 20-04-02 04:53

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: sön 09-06-28 14:41 
Offline

Blev medlem: tor 08-09-25 23:06
Inlägg: 980
http://www.vansterpartiet.se/index.php? ... Itemid=246

Såg även att vänstern tog upp konvertering till etanoldrift i en debatt i riksdagen, medan hon som talade för moderaterna ordbajsade ihop ett par meningar som saknade ordet "etanol". Jag tycker att högerblocket jobbar i fel ände, men sedan är ju ekonomisk tillväxt ofta det viktigaste för högern.


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 09-06-29 06:48 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3226
Ort: Hässleholm
Egentligen borde inga miljöpremier behövas, utan incitamentet till en miljöbättre bilpark borde vara drivmedelspriserna.

Men en miljöpremie i form av 5000 för konvertering till exempelvis etanoldrift är ett bättre, snabbare och rättvisare sätt att förändra bilparken till att bli miljöbättre. Detta för att det gäller fler bilar, bilar som redan finns på våra vägar och kommer att göra det fortfarande om 20 år, samt för att man på detta sätt mer än en miljöbilspremie vid nybilsköp uppmanar till att tanka rätt bränsle året om. De allra flesta har inte råd att köpa en helt ny bil och ännu är utbudet av tre år eller äldre etanolbilar begränsat. Omställningen mot en miljöbättre bilpark, bort från bensin och framför allt diesel, skulle gå för långsamt om endast 50-60 tusen bilar om året skulle bytas ut till etanoldrift genom introduktion av nya bilar. Det är då bättre att göra det riktigt attraktivt att konvertera befintliga bilar.

Förresten...

Ett argument för diesel är detsamma som mot etanol: Varför etanolbil som kan köras på bensin, när man kan köpa dieselbil som kan köras på biodrivmedel? Visst är debatten märklig ibland?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 09-06-29 08:52 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3226
Ort: Hässleholm
Citat:
Få bilar byggs om för etanoldrift
Intresset för att bygga om gamla bilar så att de kan gå på miljövänligt bränsle är svalt.
- Det visar att det behövs en premie för konvertering, säger Anders Ygeman (S).
Uppdaterad: 29 juni 2009, 8:56

Ygeman som är ordförande i miljö-och jordbruksutskottet har låtit riksdagens utredningstjänst göra en kartläggning inför politikerveckan i Visby. Sedan den 1 juli 2008 har det varit tillåtet att efterkonvertera bensin- och bränsledrivna bilar till drift med alternativbränslen som exempelvis etanol och biogas.

Men enligt Transportstyrelsens register har bara 64 bilar byggts om till etanoldrift sedan dess. Det finns inga uppgifter om hur många som ändrats så att de kan gå på el eller gas. Enligt uppgift från Bil Sweden har mycket få bilar efterkonverterats till gas- eller eldrift.

En orsak till det svaga intresset kan vara att det har varit dyrare att köra på etanol än bensin och att det blivit oekonomiskt att efterkonvertera bilen. Att bygga om till etanoldrift kostar 10 000 till 15 000 och till biogas över 30 000 kronor.

- Regeringens lagändring har varit helt verkningslös, inte ens en promille av bilparken har efterkonverterats till förnyelsebara drivmedel, säger Ygeman.

TT


http://www.alltommotor.se/artiklar/nyhe ... ft-1.13537


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 09-08-12 09:10 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 07-09-19 14:44
Inlägg: 2271
Ort: Luleå
Som redan nämts så måste nog drivmedelspriset föda detta. Ska konverteringar göras i någon större skala så måste etanolen vara en hel del billigare att köra på jämfört med bensin samt att jag gissar på att konverteringen inte bör kosta mer än 5000 kr, ex via subventioner.

Sen undrar jag om speciellt många är villiga att göra dessa ändringar även om detta skulle inträffa. Speciellt inte med de fluktueringar vi har haft på oljepriset. Man måste nog veta att det är lönsamt även långsiktigt.

Sist men inte minst så undrar jag om detta överhuvudtaget kommer att inträffa så länge den enda vettiga källan för etanol är sockerrörsetanol från ex Brasilien. Även om den svenska etanolen (spannmål) är vettig ur energi och miljösynpunkt så är det väl lite sämre sett till vilken potentiell kapacitet som kan uppnås. Runt om i världen verkar tron på etanolen ha gått ner rätt drastiskt och ska konverteringarna göra någon nytta så måste vi också tro på att vi ska kunna producera stora mängder etanol på ett vettigt sätt.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 09-08-12 09:55 
Offline

Blev medlem: tor 08-09-25 23:06
Inlägg: 980
Det kommer ta lååååång tid om själva drivmedelspriset skall föda detta. Olja är en mycket billigare energikälla och så är det bara, den är bara hårt beskattad. Menar man allvar med miljöproblemen beskattar man oljan ännu hårdare och låter bli att beskatta de klimatnyttiga biodrivmedlena. Samtidigt slutar man med sitt snack och ser verkligen till att även industrin får sota för miljöutsläpp (nybilsproduktion, båtar, stålproduktion, you name it).

Men... så länge vi kan lura folk att det är miljövänligt att köpa nya vackra bilar där det står allt från 0 - 100 g CO2/km (som om det vore det enda problemet) så kanske det är bäst att vi gör så istället.

Det är nog knappast ett problem att driva Sveriges bilpark på sockerörsetanol, Brasilien exporterar väl en mycket liten del av det producerade. Värre blir det om fler och fler länder skall ha samma drivmedel, då behöver utbudet möta efterfrågan på något sätt.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 13 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011