Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: tor 20-04-02 05:11

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: tis 12-06-26 22:45 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
25 juni 2012 kl 12:17, uppdaterad: 26 juni 2012 kl 08:01
BRÄNNPUNKT

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ti ... 300721.svd

Citat:
Tillsätt en fossiloberoendekommission

Regeringen har satt ett mål om en fossilobereonde fordonsflotta. Men ingen vet i dag hur målet ”fossiloberoende” ska definieras, hur vi ska nå målet och vilka styrmedel som ska gälla. Regeringen tycks ha fastnat i ett vakuum mellan transportpolitik, energipolitik och miljöpolitik. Därför bör en brett förankrad fossiloberoendekommission omedelbart tillsättas, skriver Bertil Moldén, vd för Bil Sweden och Anders Ygeman (S), ordförande för riksdagens trafikutskott.

I december 2005 tillsatte den dåvarande regeringen med Göran Persson som statsminister den så kallade oljekommissionen som skulle utarbeta ett övergripande program för att kraftigt minska Sveriges oljeberoende. Anledningarna var flera. Oljeprisets påverkan på Sveriges tillväxt och sysselsättning. Oljans roll för konflikter och osäkerhet i världen. Även potentialen för svenska bränslen som alternativ till oljan. Men framför allt ansågs klimatförändringarna vara ett faktum som alla var tvungna att förhålla sig till. Under Göran Perssons ledning samlades representanter från industrin, facket och akademin. Fordonsindustrin var positiv till Oljekommissionen och bidrog själv mycket aktivt till dess arbete.
Vi står fortfarande inför dessa utmaningar och vår nuvarande regering uttalade för tre år sedan ett mål om att Sverige år 2030 ska ha en ”fossiloberoende fordonsflotta”. Frågan är central och strategisk för fordonsindustrin som arbetar dagligen med lösningar för att åstadkomma ökad energieffektivitet och minskad miljöpåverkan. Tyvärr har regeringen inte fullföljt sitt uttalade mål. Ingen vet i dag hur målet ”fossiloberoende” ska definieras, hur vi ska nå målet och vilka styrmedel som ska gälla.

I propositionen ”En sammanhållen klimat- och energipolitik från 2009 står att läsa om en ”fossiloberoende fordonsflotta” men också om en ”fossiloberoende transportsektor”. Dessa två begrepp eller målsättningar har helt olika dignitet. Avser målet hela transportsektorn eller bara vägfordon?


Vägtransporter är helt avgörande för välfärden i vårt avlånga land. Bilen ger en flexibilitet och valfrihet i människors vardag som få andra transportslag. I ett land som Sverige med stora avstånd är bilen för många en förutsättning både för arbetspendling och en aktiv fritid.

Fordonsbranschen har den senaste tiden ökat förutsättningarna för att minska koldioxidutsläppen genom hög energieffektivisering, alternativa bränslen, hybridisering, och elektrifiering. Med i princip dagens teknik finns möjlighet att köra alla dieselfordon på 100 procent biodiesel och nästan alla bensinfordon på E85. Då skulle fordonsflottan kunna betraktas som fossiloberoende. Att den svenska fordonsparken är fossiloberoende innebär inte att trafiken är fossilfri. För att nå detta mål krävs det enorma investeringar, både på bränsle- och på fordonssidan.

Att minska andelen fossila drivmedel som används i vägtrafiken måste ske genom smarta investeringar som främjar såväl ny teknik för energieffektivisering och biodrivmedel. Det måste också fram lösningar som gör det möjligt att använda fossiloberoende fordon inom hela EU.

Regeringen bör därför vara betydligt mera pådrivande i EU för att främja hållbara biobränslen. I detta finns också möjligheter till export av svenskt kunnande om framställning av hållbara biobränslen.

Då det i grunden råder en oklarhet om vad som faktiskt avses med fossiloberoende får vi en känsla av att regeringen har fastnat i ett vakuum mellan transportpolitik, energipolitik och miljöpolitik. Detta skapar i sin tur stor förvirring bland transportsystemets aktörer. Avsaknaden av besked och kortsiktighet är förödande för branschen. Grunderna i Göran Perssons Oljekommission är än mer aktuella i dag. Vi uppmanar därför regeringen att omgående tillsätta en brett förankrad fossiloberoendekommission. Det är en viktig åtgärd för att kunna räta ut de frågetecken som råder kring hur målet om en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030 ska nås.

BERTIL MOLDÉN

vd för Bil Sweden

ANDERS YGEMAN (S)

ordförande för riksdagens trafikutskott

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis 12-10-16 09:44 
Offline

Blev medlem: tor 07-02-08 00:12
Inlägg: 579
Ort: Dalsland
Vad jag har förstått så är det Anders Ygeman negativ till etanol som fordonsbränsle. :(


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis 12-10-16 10:06 
Offline

Blev medlem: tis 08-12-09 09:10
Inlägg: 130
Vet inte om Ygman är negativ till etanol - han skriver ju att om alla bilar skulle gå på E85 skulle man ha nått fossiloberoende, vilket väl i o f sig är fel eftersom det ingår en mindre del bensin i E85. Han borde ha skrivit E100 !


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis 12-10-16 22:38 
Offline

Blev medlem: tor 07-02-08 00:12
Inlägg: 579
Ort: Dalsland
Jo, det vad det jag menade,, att han är emot E100. Trafikutskottet fick en skrivelse av mig angående E100 och några små lagändringar som behöver göras, men ingen reagerade eller fattade nånting...


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 23 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011