Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: mån 21-07-26 04:50

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: mån 15-05-25 12:16 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:04
Inlägg: 1967
Ort: 08- och Småland
När skulle omröstningen i EU om höjd skatt på biobränslen hållas?

Någonstans i mitt minne säger något att omröstningen skulle hållas tidigt på hösten, september oktober. Har ni andra någon liknande minnesbild?
Enligt den här länken har regeringen redan ansökt om att få behålla den lägre skatten. Man skall ha gjort det redan i vintras.
http://www.energimyndigheten.se/Global/ ... lutlig.pdf

Antag att det inte går bra med att vi får behålla den lägre skatten. Att skatten kommer att höjas med ca en krona per liter E85. Sedan kommer ett klimatmöte i Paris i slutet av november och början på december. Dom här klimatmötena brukar ofta bli någon sorts västgötaklimax, men om vi är optimister och tänker oss att något bra händer som att man förordar att satsa mer på biobränslen. Kommer man då att utgå ifrån den "nyligen" beslutade EU-skattehöjningen?

Det känns nästan som en konspirationsteori. :cry: :shock:

PS. I länken framgick det att Saudiarabien är en stor importör av bränsleetanol! DS.

Ett tillägg till: Det talas om etanol T1 och T2. Jag har aldrig stött på detta förut, men förklaring fanns i texten:
T1 är importerad etanol från t.ex. Brasilien och USA (exklusive tull) medan T2 är europeisk etanol eller etanol från länder utan tullar till EU. I princip är det endast länder under ”Everything But Arms”-avtalet som inte har tullar till EU. Dessa länder har av olika orsaker, ofta naturkatastrofer, tillfällig tullfrihet till EU för allt utom vapenexport. Priserna är ett genomsnitt från hamnarna i Rotterdam, Antwerpen och Amsterdam (ARA). FOB är en INCO-term och betyder Free On Board, d.v.s. ingen transport, försäkringar etc. ingår i priset.
Ett nytt begrepp att lära sig.


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis 15-06-23 14:12 
Offline

Blev medlem: fre 14-05-09 07:33
Inlägg: 47
Omröstning i EU? Vad jag vet är det enbart för Sveriges specifika modell av skattelättnader som kravet på höjd skatt gäller (s.k. "överkompensation"). Övriga (mer eller mindre) kvotplikt-baserade system där ute i EU berörs ej av detta. Tror inte det blir något röstande om kommissionen har kommit fram till att vårt system inte duger, har väl alltid varit lite knorr & (tillfälliga) undantag om det?

Att tillägga T1 och T2 är att varje land som har tullfrihet får exportera vissa volymer årligen till Europa. Främst Guatemala och Pakistan, men det finns några till om jag minns rätt. En anledning till att priserna kanske inte skiljer sig jättemycket trots tullar är att om t.ex. Guatemala exporterar sin etanol tullfritt till Europa och sedan importerar Amerikansk (som har tull mot EU) för att ersätta sitt eget behov så försvinner lite av tullens "impact".
Lite som när de fick in etanolen under tullen via Norge genom att blanda den med bensin innan det kryphållet slöts (2 gånger).


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011