Etanol.nu
http://www.etanol.nu/forum/

Kan diesel & E85 mixas? Kan E85 anv. till dieselmotorer?
http://www.etanol.nu/forum/viewtopic.php?f=22&t=2038
Sida 1 av 2

Författare:  aryan [ mån 08-01-07 09:37 ]
Inläggsrubrik:  Re: Kan diesel & E85 mixas? Kan E85 anv. till dieselmoto

Lind skrev:
- Vanlig diesel och E85 går inte att blanda. Blandningen separerar sig omgående. Den som inte tror på detta kan ju pröva att blanda diesel och E85 i en PET-flaska och se vad som händer :wink:


Bra att du provade Peter!

I många äldre dieselmotorer som inte tål RME kan man köra på blandningar av veg olja (raps eller solrosolja) och diesel, på sommaren när det är varmt och inte oljan blir för tjock kan man ofta tom köra på ren veg olja.

Undrar nu om E85 skulle blanda sig bra med veg olja (raps eller solrosolja)? Det borde i så fal bli en mera lättflytande blandning, och på vintern är inte lite bensin en nackdel heller.

/Aryan

Författare:  aryan [ mån 08-01-07 12:10 ]
Inläggsrubrik: 

Aha, RME är lite aggressivare mot vissa packningar som kan svälla sägs det.

Jag har (i Frankrike) en gammal förkammardiesel renault, den gillar veg olja, men klarar inte RME och när det är kallt är ren vegolja för tjockt ock lite svårstartad.

När glödstiften var slut startade den bra på en lite skvätt bensin i insuget innan jag bytte dem så det borde vara intressant att veta om E85 + vegolja skulle kunna vara möjligt att köra på när det är lite kyligare, får testa om det löser upp i varandra! Etanol kan ju lösa organsikt fett så det borde nästan gå.

/Aryan

Författare:  torbjorn [ mån 08-01-07 13:19 ]
Inläggsrubrik: 

aryan skrev:
Etanol kan ju lösa organsikt fett så det borde nästan gå.

/Aryan


Är det inte viss skillnad på animaliska respektive vegetabiliska fetter?

Författare:  aryan [ mån 08-01-07 13:34 ]
Inläggsrubrik: 

torbjorn skrev:
aryan skrev:
Etanol kan ju lösa organsikt fett så det borde nästan gå.

/Aryan


Är det inte viss skillnad på animaliska respektive vegetabiliska fetter?


Ja vegetabiliska fetter är väl mera omättade än vad animaliska fetter är.

Provade nu i en liten burk, med varm raps olja med en kall skvätt äkta (sommar) E85 i. Det såg inte så lovande ut, E85 flytade på oljan.

Jag skakade om och fick då en något grumlig blandning/emulsion? Som inte separerade direkt. Har ställt den ute nu för att se vad som händer om det får stå ett tag.

/Aryan

Författare:  aryan [ mån 08-01-07 17:36 ]
Inläggsrubrik: 

Efter fyra timmar utomhus (5 grader) ser det fortfarande likadant ut, lite som Pernod eller Ouzo när man haft i vatten alltså.

Har nu stält en likadant burk brevd med ren olja för att se om viskositeten är lägre av blandningen, om inget har hänt imorgon kan jag prova frysen.

/Aryan

Författare:  aryan [ tis 08-01-08 13:13 ]
Inläggsrubrik: 

Nu ca ett dygn senare såg blandningen fortfarande exakt likadant ut, dvs inte genomskinlig men ung som Pernod eller Ouzo med vatten.

Referensburken med vanlig raps olja var vid samma temp (ca 5 grader) något mera trögflytande, har inte gjort ett viskositetsprov men man ser det när man skakar burkarna samtidigt.

Nu har jag ställt burkarna i frysen för att se vad som händer då.

/Aryan

Författare:  aryan [ tis 08-01-08 23:32 ]
Inläggsrubrik: 

I frysen separerade inte heller olje/E85 blandningen! För blandningen tog det längre tid men både blev till slut fasta troligtvis skulle mera E85 förhindra det.

Ställde det nu tillbaks i kylen för att se om det händer nått spännande men det verkar bara "tina" helt vanligt, blandningen före den rena oljan.

/Aryan

Författare:  aryan [ ons 08-01-09 09:33 ]
Inläggsrubrik: 

Efter upptiningen i kylen hade faktist något -trol etanolen- separerad sig och lagt ovanför oljan som var helt klar igen. Men så fort jag skakade om burken det minsta så blev det en emulsion igen. Jag tror inte att det vore nått problem i praktiken, det beter sig alltså inte alls som mineral olja och etanol där oljan ligger som droppar i etanolen eller tvärtom och genast separerar.

Frågan är förståss hur mkt E85 man skulle kunna ha i veg olja i en dieselmotor innan den börjar knacka pga bensin andelen. Ju mera E85 ju mera lättflytande blandningen med rapsoljan borde vara.

/Aryan

Författare:  aryan [ ons 08-01-09 19:05 ]
Inläggsrubrik: 

Hmm nu i rumstemperatur har pernod-färgen försvunnit helt och är blandningen transparant :shock:

Nu är det bara lukten som man kan skilja den rena olja från blandningen.

/Aryan

Författare:  Anders [ lör 08-03-15 09:05 ]
Inläggsrubrik: 

Jag var på företaget Ageratech här i Norrköping häromdagen, dom har en metod framtagen för REE, tyvärr så uppfyller den inte standard, EN14214.
Etanol & förestring

Författare:  boostofta [ ons 08-07-02 09:47 ]
Inläggsrubrik: 

De farliga med att ha bensin och etanol i diesel är att de inte är feta.
Alla Insputningspumpar använder sig av dieseln för att smörja sina interna delar.

Jag vet av erfarenhet att en feltankade diesel bil stannar efter ett par hundra meter. Många kunder som gör det misstaget idag. På en gammel diesel så slutar de oftast under 15 000 i reperation, men en ny commonrail, 40 -50 000 kr. Det roliga med en del kunder är att de tror att de ska få det igenom på garanti om bilen är så pass ny......

Författare:  Anders [ ons 08-07-02 09:59 ]
Inläggsrubrik: 

På den tiden när det inte fanns vinterdiesel så var det många taxiåkare som blandade i bensin i dieseln på vintern, så gjorde vi även i militären på vintern. Nu kommer jag inte ihåg hur mycket bensin men fråga någon gammal taxiåkare om dom kommer ihåg det.

Författare:  boostofta [ ons 08-07-02 11:37 ]
Inläggsrubrik: 

Det stämmer Anders, men det handlar om en eller två liter i en full tank. Det lilla klarar pumpar o spridare. visst det slits lite mer, men på den tiden kostade ju inte dieseln något och man var införstådd med att en diesel var trött, så om den förslitningen resulterade i lite mindre effekt, högre bränsle förbrukning och mer rök, ja de var de ingen som brydde sig om.

Sida 1 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/