Etanol.nu
http://www.etanol.nu/forum/

Blandtanka RME I nyare dieselbil?
http://www.etanol.nu/forum/viewtopic.php?f=22&t=7606
Sida 1 av 1

Författare:  Alexsve [ tis 19-01-15 18:41 ]
Inläggsrubrik:  Blandtanka RME I nyare dieselbil?

Kan man blandtanka RME i nyare dieselbil? I mitt fall handlar det om en BMW 320d från 2011. Det sägs ju att RME kan fräta sönder packningar och slangar eller är det bara samma skrämselpropaganda som mot E85?

Författare:  torbjorn [ ons 19-01-16 15:55 ]
Inläggsrubrik:  Re: Blandtanka RME I nyare dieselbil?

Det finns ju redan idag ganska stora mängder RME (och andra liknande förestrade vegetabiliska oljor) i det mesta av den diesel som säljs på mackarna, så det är knappast troligt att en liten ökning av RME-halten skulle ställa till med några problem.

De saker som teoretiskt sett kan skadas är detaljer tillverkade av billigt s k nitrilgummi, det är inte beständigt hur länge som helst mot rent fossil diesel heller och borde rimligtvis inte användas alls i diesel-bränslesystem av kvalitetsmedvetna fordonstillverkare. Däremot fungerar nitrilgummi mycket bra ihop med t ex bensin, E85, motorolja och andra smörjoljor.
Och nitrilgummi fräts inte sönder av vare sig RME eller fossil diesel. Om något händer med gummit, så blir det hårt och sprött. O-ringar och liknande som utsätts för dieselbränsle på ena sidan och luft, motorrumsmiljö eller "väder och vind" på andra sidan, brukar först förstöras på den sida som utsätts för luft.

En länk till en sammanställning över innehållet av biodrivmedel i olika mackkedjors diesel (dock kanske den måste tas med en nypa salt):
https://www.testfakta.se/sites/default/ ... 181121.pdf

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/