Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: lör 18-12-15 01:07

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Forskare dömer ut biogasen
InläggPostat: sön 12-07-22 20:14 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: mån 07-01-01 20:57
Inlägg: 5996
Ort: Hindås
http://www.di.se/artiklar/2012/7/21/for ... -biogasen/

Citat:
Försäljningen av gasbilar har ökat drastiskt de senaste åren men rapporten blir kostnaden för hög och klimatnyttan är tvivelaktig. Anledningen är att biogasen inte räcker till.

Möjligheterna att framställa biogas är inte tillräckliga för att ersätta bensin och diesel. Dessutom kostar gasbilen i genomsnitt 39.000 kronor mer än bensinbilen.

"Att sprida ut den begränsade biogasmängden över ett stort antal personbilar spridda över hela landet ger mycket höga kostnader och ter sig inte som en framkomlig väg utan betydande komplettering med naturgas, om ens då", heter det i rapporten enligt Di.

Rapporten heter "Var inom transportsektorn får biogasen störst klimatnytta?" och är skriven av miljöforskaren Per Kågeson på Center for Transport Studies och Linn Johnsson på Väg- och transportforskningsinstitutet VTI.

Tidningarnas telegrambyrå
dise@di.se


Rapporten:
http://swopec.hhs.se/ctswps/abs/ctswps2012_018.htm

Citat:
Abstract: Potentialen i Sverige för produktion av avfallsbaserad rötgas som kan uppgraderas för fordonsbruk överstiger långsiktigt inte 3 TWh (ca fyra gånger mer än idag). Vi finner att klimateffekten blir störst och kostnaden lägst om gasen används i fordon och fartyg som tankar från större depåer. För användning i fartyg måste dock läckaget av metan hållas på låg nivå annars blir klimateffekten sämre än om gasen används i tunga vägfordon. Att sprida ut biogasen över ett stort antal personbilar spridda över hela landet ger mycket höga kostnader och ter sig inte som en framkomlig väg. Utan subventioner kommer biogasen konsumeras i bussar, lastbilar och fartyg. Sverige är på väg mot ökad obalans mellan utbud och efterfrågan på biogas för fordonsbruk. Det kan göra att satsningen på fler biogaspersonbilar blir en bro till ökad och långvarig användning av naturgas. Det är ännu för tidigt att säga om termisk förgasning av biomassa kan bli ett ekonomiskt hållbart sätt att öka utbudet av inhemskt producerad biogas.Låter ungefär som vad jag hävdat i 5 år nu..

_________________
http://direktdemokraterna.se
Myndigförklara dig själv.


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån 12-07-23 13:56 
Offline

Blev medlem: tor 06-12-28 03:38
Inlägg: 587
Ort: Frösön nyss uppflytt
karlmb skrev:
Låter ungefär som vad jag hävdat i 5 år nu..

Vem har inte det? :wink: Biogas gör sig bäst lokalt vid rötverken i lokala kraftvärmeverk eller en gaseldad panna hos bonden.

J.K Nilsson


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011