Etanol.nu
http://www.etanol.nu/forum/

Separera etanol från bensin, E85
http://www.etanol.nu/forum/viewtopic.php?f=31&t=6462
Sida 1 av 1

Författare:  Dr. Mabuse [ sön 12-05-27 22:28 ]
Inläggsrubrik:  Separera etanol från bensin, E85

Hittade inte riktigt någon forumsektion som passar min frågeställing så jag lägger den här.

En fråga till er som experimenterat med E85:

När man använder vatten för att separera etanol och bensin i E85, hur mycket vatten behövs det minimalt och optimalt?
Hur lång tid tar separationen vid minimal vattenmängd, vid optimal blandning, samt med en blandning motsvarande ungefär 50/50 etanol/vatten. (ex. ~5 liter E85 4 liter vatten)

Författare:  rope_pusher [ mån 12-06-04 19:59 ]
Inläggsrubrik:  Re: Separera etanol från bensin, E85

Fas-separationen går väldigt snabbt, du bör omedelbart se en hel de bensin separera. Man kan vänta för att det inte skall hänga nåra droppar i etanolen. Sen tar en del bort rester med kolfiltrering och dricker upp det. :)

Författare:  Dr. Mabuse [ ons 12-06-06 13:19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Separera etanol från bensin, E85

rope_pusher skrev:
Fas-separationen går väldigt snabbt, du bör omedelbart se en hel de bensin separera. Man kan vänta för att det inte skall hänga nåra droppar i etanolen. Sen tar en del bort rester med kolfiltrering och dricker upp det. :)

Jag är tveksam till att en kolfiltrering skulle ta bort resten av det som finns kvar i vatten-etanol-blandningen. Det är nog tillräkligt rent för att kunna användas i tekniska sammanhang men jag skulle inte vilja dricka det.
Läste i någon av kvällstidningarna för några år sedan om en norrman som gjorde snabb-hemkört på det sättet och sålde till mindre nogräknade ungdomar som ful-sprit. Den gången pratade polisen om stor risk för njur- och leverskador.
Visserligen skulle man kunna tänka sig att de säger så i avskräckande syfte, men om det inte finns något sätt att verifiera sanningshalten så ställs man inför problemet att om de inte ljuger så ligger man illa till. Det står för mycket på spel, helt enkelt.

Jag tänkte mer på andra typer av användningsområden:

Påfyllning av vätska för de som har bergvärme, eller bara vill testa att experimentera med berg/jord/sjö/vattendrags-värme.

Jag hade en idé att gräva ner jordvärmeslang till grundvattnet i mina föräldrars sluttningsvilla, och bara pumpa upp jordvärmen med en cirkulationspump till slingor dragna under betongplattorna på garageuppfarten för att hålla den snöfri på vintern. En 50-50% sprit-vattenblandning räcker lång väg där, även om det blir riktigt kallt. Den förhöjda temperaturen på garageuppfarten smälter/sublimerar snö och is till vattenånga upplöst i luften.
Genomförandet stupade på att mina föräldrar inte vill ha något grävt på tomten, och tycker inte att lite snö på garageuppfarten är något större problem.

Författare:  rope_pusher [ ons 12-06-06 13:41 ]
Inläggsrubrik:  Re: Separera etanol från bensin, E85

MTBE löser sig en del i vatten, det mesta försvinner nog med bensinen. Men en hel del blir kvar i etanolen, tillsammans med annat skit som fins i bensin. Därför man inte kan handa hemkört längre, säkrast att tillverka eget! :)

Jo, en dunk T-röd är löjligt dyrt till större grejer vill man inte använda det. Bra idéer du har där, svärmor har brutit något varje vinter nu.

Författare:  Dr. Mabuse [ tor 12-06-07 22:12 ]
Inläggsrubrik:  Re: Separera etanol från bensin, E85

Enligt säkerhetsdatabladet för MTBE så är det vattenlösligt till en koncentration av 51g per 100g vatten. Så det är stor risk att mycket av MTBE:n hamnar i vattnet.
Kokpunkten är 55.2°C, vilket borde innebära att en destillation är möjlig. Jag är inte kemist, så jag kan inte tyda alla data i databladet med avseende på rening.
Men det finns ju så mycket andra otrevliga saker i bensin...

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/