Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: sön 20-07-12 20:00

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: mån 09-01-26 09:41 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3227
Ort: Hässleholm
Citat:
Planeringen för etanolfabriken går vidare
KARLSKOGA
Fortsätt, gå vidare och sy ihop projektet. Det beskedet fick vd Tommy Thalbäck av styrelsen för Karlskoga Biofuel AB under sammanträdet igår. Och projektet är givetvis etanolfabriken i Björkborn. – Före sommaren hoppas jag på ett skarpt beslut i styrelsen, och då kan vi börja bygga direkt efter semestern, säger Tommy Thalbäck.

– Direkt efter semestern kan vi förhoppningsvis börja bygga etanolfabriken i Björkborn, säger Tommy Thalbäck som är vd i Karlskoga Biofuel AB. [Förstora] Den fråga som styrelsen ägnade mest tid åt under fredagens sammanträde var givetvis finansieringen.

– Givetvis är det lite svårare att lösa finansieringen idag när vi har den finansiella krisen, eller åtminstone något dyrare att hitta projektfinansiärer, säger Tommy Thalbäck. Men vi är inne i ett mycket hektiskt skede när det gäller att lösa finansieringen, och förhoppningsvis ska vi kunna trycka på knappen i sommar.

Dyrare finansiering
Samtidigt som det är dyrare att finansiera ett sådant här projekt, gör ju situationen i byggbranschen att man bör kunna göra förmånliga upphandlingar.

– Det går säkert inte att bygga billigare än idag, men för att kunna göra upphandlingar måste vi ha en finansiering klar, framhåller Tommy Thalbäck.

Tidigare under 2008 såg det mörkt ut för projektet etanolfabrik i Karlskoga. Inte minst därför att kilopriset för råvaran industrispannmål snabbt fördubblades -- från en krona kilot till två kronor.

Under senhösten sjönk dock råvarupriset snabbt, till samma låga nivå som när planeringen av etanolfabriken inleddes.

Behovet ökar
Kraftigt förbättrade marknadsförutsättningar blev en annan viktig faktor när det gäller att övertyga parterna i Karlskoga Biofuel om det förträffliga i att bygga en etanolfabrik i Karlskoga. Bland annat väntas efterfrågan på etanol öka kraftigt, när EU beslutar om 10 procents etanolinblandning i all bensin.

Behovet av icke fossila bränslen kommer att öka, inte bara etanol utan också biogas som också ska produceras i anläggningen i Björkborn.

– Det måste hända något riktigt konstigt på marknaden om vi skulle behöva slå stopp på det här projektet nu, säger Tommy Thalbäck.

Med ett första spadtag direkt efter semestern kan etanolfabriken stå klar för produktion två år senare.

Under de 24 månaders byggtid kommer det att bli en stor arbetsplats, och när produktionen kommer igång kommer 35 personer att jobba i fabriken.

Årsproduktionen kommer att ligga på 100 miljoner liter etanol, samt 4 miljoner kubikmeter fordonsgas per år.

Lasse Sjöberg


http://nwt.se/karlskoga/article459395.ece


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011