Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: tis 20-07-14 07:08

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: fre 09-02-13 10:49 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
Hemska dagbladet skriver "Etanol lever inte upp till garantier om hållbarhet" http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2463389.svd

Men det visar sig att det är som vanligt bättre att gå till källan och får en mera nuancerad bild av verkligheten än att förlita sig på vinklade rubriker:

http://www.swedwatch.org/swedwatch/arki ... t_granskad

Citat:
SwedWatch har granskat det svenska etanolföretaget SEKABs import från Brasilien och de planer som finns för produktion i Tanzania. Granskningen visar att SEKABs kriterier på den brasilianska etanolen inte är tillräckliga utan behöver förstärkas på flera punkter. De planer företaget har på att producera etanol i Tanzania innehåller också en mängd risker. Samtidigt finns flera möjligheter att satsningen i Tanzania kan ge positiva effekter om den görs med hänsyn till miljön och landets befolkning.

Naturskyddsföreningen, Svenska kyrkan och Latinamerikagrupperna har med hjälp av SwedWatch granskat den importerade etanol som säljs i Sverige. Miljömässigt är etanolen överlägsen fossila bränslen. Granskningen visar att SEKAB kommit en bit på vägen i arbetet med att producera hållbar etanol, men att det återstår en hel del arbete med att vidareutveckla kriterier och produktion.
– Trovärdigheten för etanolen är oerhört viktig för att vi snabbare ska kunna ersätta fossila drivmedel med bland annat etanol. Därför är det viktigt att granska hur etanolen produceras och säkerställa att den är producerad på ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart sätt, säger Svante Axelsson generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
I slutet av maj 2008 gick SEKAB ut med budskapet att företaget var först med att leverera verifierat hållbar etanol till Sverige. Produktionen skulle enligt företaget ske med ekologisk hänsyn och goda arbetsförhållanden på plantagerna. I samband med att kriterierna publicerades slöt SEKAB avtal med fyra brasilianska etanolproducenter som skulle leva upp till kriterierna.
Produktionen i Brasilien kan svårligen kallas socialt hållbar så länge arbetarna måste tillbringa tio till tolv timmar per dag på fälten, sex dagar i veckan för att få ut en lön de kan leva på. Mot bakgrund av arbetssituationen för sockerrörshuggare i Brasilien är det problematiskt att SwedWatch granskare inte tilläts göra intervjuer på plantagen som levererar socker till SEKAB.
– För att SEKAB hållbarhetskriterier ska bli trovärdiga måste företaget ställa tydliga krav på sina leverantörer om öppenhet, säger Francisco Contreras, ordförande för Latinamerikagrupperna.
I Tanzania har SEKAB planer på en storskalig satsning på biobränsleproduktion i två områden på Tanzanias östkust; Bagamoyo och Rufiji. SEKAB har en uttalad målsättning att distribuera hållbar etanol till Sverige, men i granskningsrapporten som publiceras idag uppmärksammar SwedWatch ett antal brister i företagets satsningar.
– Bristen på öppenhet kring planeringen i Tanzania är besvärande. När företaget inte lämnar ut information försvåras dialogen med lokala aktörer. Uppgifterna om hur lokalbefolkningen påverkas går isär och valet av plats för odlingarna kan visa sig vara problematisk ur miljösynpunkt. Det finns risk för att SEKABs planer på att använda 200 000 hektar för odlingar och etanolproduktion kommer att påverka lokalbefolkningen, djur- och växtliv och vattenflöden negativt, säger Erik Lysén, Svenska kyrkans internationella policychef.
När det gäller den brasilianska etanolen finns det frågetecken både gällande SEKABs process för hur kriterierna har tagits fram och vad de innehåller.
• De kriterier som presenteras offentligt är enligt SEKAB en kortversion, det utförliga dokumentet vill företaget inte visa. De kriterier som är offentliga är ospecifika och saknar konkreta utfästelser.
• Det saknas kriterier för flera av de aspekter som idag är problematiska i den brasilianska etanolproduktionen. Exempel på problemområden som SEKAB saknar kriterier för är hur GMO-grödor ska hanteras och hur förlusten av biologisk mångfald ska minimeras. Dessutom saknas kriterier för frågor om arbetstider och ersättningsnivåer för att få en rimlig inkomst, vilket är ett av de grundläggande problemen när det gäller arbetarnas situation på plantagerna. Det saknas även kriterier för hur ursprungsfolks rättigheter respekteras.
SwedWatchs medlemsorganisationer Naturskyddsföreningen, Latinamerikagrupperna och Svenska kyrkan uppmanar nu SEKAB att förbättra sitt hållbarhetsarbete.

Läs hela rapporten En brännande fråga 1.61 MB PDF

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: lör 09-02-14 22:04 
Offline

Blev medlem: sön 07-03-11 09:49
Inlägg: 1328
Alltid dessa felfinnare...

Som vanligt går miljöorganisationer i bräschen för att hitta problem.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011