Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: tis 20-12-01 22:11

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: mån 13-01-28 14:08 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
http://processnet.se/iuware.aspx?pageid ... oid=163798

Citat:
Koldioxid ska renas och återvinnas

2013-01-28

Lantmännen Agroetanol och Aga Gas har tecknat avtal om att bygga en anläggning för att ta tillvara och rena koldioxid.

Koldioxidanläggningen, som beräknas tas i drift under mitten av 2014, kommer att byggas vid Lantmännen Agroetanols anläggning på Händelö i Norrköping och utgöra en del i det befintliga bioenergikombinatet. Den nya anläggningen innebär en investering på 150 till 200 miljoner kronor.

Lantmännen Agroetanol, som ingår i Lantmännens division Energi, producerar hållbar bioetanol för drivmedelsmarknaden och proteinprodukter till fodermarknaden. I produktionsprocessen bildas koldioxid, som kommer att tas tillvara och renas i den nya anläggningen.

– Samarbetet med Aga ligger helt i linje med vår ambition att på ett hållbart sätt skapa mervärde av spannmålsråvarans alla delar. Tillsammans inleder vi en storskalig produktion av koldioxid i Sverige och får då en positiv synergieffekt för vår hållbara drivmedelsetanol. Etanolen från Lantmännen Agroetanol kommer att minska växthusgasutsläppen med uppemot 95 procent jämfört med bensin. Det kommer att göra vår etanol till ett av de absolut mest klimateffektiva biodrivmedlen i världen, säger Carl von Schantz, divisionschef Lantmännen Energi i ett pressmeddelande.

Aga har lång erfarenhet av att använda koldioxid från olika industriella processer och kan erbjuda koldioxid för olika tillämpningar inom så gott som alla delar av industrin. Avtalet innebär att biprodukten från Agroetanols produktionsprocess nu kommer att nyttjandegöras och skapa mervärden, inte minst på miljöområdet, för både AGA och Lantmännen.

– Efterfrågan på koldioxid från våra kunder ökar. Samarbetet med Lantmännen Agroetanol innebär att vi kan bidra till miljön genom att kombinera en kostnadseffektiv produktion med ett förbättrat kretslopp. Genom att utnyttja synergieffekter mellan företag går det att skapa ett bättre resursutnyttjande som innebär mindre påverkan på miljön, säger Jan Bäckvall, vd Aga AB och Head of region Europe North Linde group.
(processnet.se)

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån 13-07-22 10:20 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: mån 07-01-01 20:57
Inlägg: 6007
Ort: Hindås
Mkt bra nyheter!

_________________
http://direktdemokraterna.se
Myndigförklara dig själv.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011