Etanol.nu
http://www.etanol.nu/forum/

Shells naturgasprojekt i Skåne.
http://www.etanol.nu/forum/viewtopic.php?f=41&t=2228
Sida 1 av 2

Författare:  göinge [ ons 08-02-06 10:37 ]
Inläggsrubrik:  Shells naturgasprojekt i Skåne.

Landskrona säger nej till provborrning efter naturgas medan grannkommunen Svalöv säger ja. Miljöchefen i Landskrona kommun vill helst att Sverige inför ett förbud mot provborrning efter fossila bränslen. Han säger också att skulle man hitta naturgas, finns det knappast något som skulle kunna stoppa en utvinning av naturgasen.

http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33782&a=1046295&lid=puff_1046295&lpos=lasMer

Författare:  göinge [ ons 08-02-20 09:04 ]
Inläggsrubrik: 

Länsstyrelsen är tveksam till att tillåta Shell att provborra efter naturgas i Skåne. Man menar att Skåne är för tättbefolkat och att natur- och kulturvärden ska bevaras. Man skriver också att man har i uppdrag från regeringen arbeta mot klimatförändringarna och att detta rimmar illa med att utvinna fossila bränslen.

http://www.sr.se/kristianstad/nyheter/artikel.asp?artikel=1903700

Författare:  göinge [ fre 08-11-14 12:57 ]
Inläggsrubrik: 

Citat:
Trelleborg
Jakten på skånsk naturgas har börjat
Publicerad 14 november 2008 - 10:36
Uppdaterad 14 november 2008 - 10:47Shell inledde på fredagen sin jakt på naturgas i Skåne. Bolaget har fått tillstånd att undersöka marken i 20-talet kommuner.

I ett bälte tvärs över Skåne hoppas Shell kunna hitta naturgas. På fredagsförmiddagen började man undersöka marken utmed vägen mellan Östraby och Långaröd i Hörby kommun. Genom att skicka vibrationer genom marken ska man få en bild av hur berggrunden ser ut och om där kan finnas förutsättningar att hitta naturgas.

Stor oro i kommunerna
Men oron bland en del av kommunerna där Shell vill leta gas är stor. Både politiker och privatpersoner är rädda för hur projektet kan skada naturen. Tillståndet för undersökningen har också överklagats till Länsrätten.

Shells nuvarande tillstånd gäller bara för att undersöka marken. Om man sedan vill gå vidare och borra krävs ett nytt tillstånd.


http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp ... pos=lasMer

Författare:  PRIUS [ fre 08-11-14 14:41 ]
Inläggsrubrik: 

s.

Författare:  göinge [ tor 08-11-27 09:50 ]
Inläggsrubrik: 

Citat:
Dålig lönsamhet för naturgas i Sverige
Av Lotta Ringdahl

Energi Energimyndigheten säger nej till utbyggand av naturgas i Sverige. Enligt en rapport från myndigheten finns det inget alternativ till ökad import av rysk gas under överskådlig framtid och en större utbyggnad skulle vara olönsam.
Naturgas har ingen stor plats i det svenska energisystemet och kommer förmodligen heller inte att få det. Enligt en ny rapport från Energimyndigheten beror det på att konkurrensen och prisbildningen fungerade bättre i Sverige än i andra europeiska länder, från 1960-talet och en bra bit in på 1980-talet. Dessutom fanns ett politiskt motstånd, vilket sammantaget gjorde att en investering av naturgas i Sverige blev olönsam.

Urban Kärrmarck, expert som varit med och skrivit rapporten ”Naturgas i ekonomins och politikens tjänst”, menar att lönsamheten även i dag är låg eller näst intill obefintlig.

– Dessutom finns fortfarande ett politiskt motstånd. Dessa förutsättningar gör att enbart kompletterande utbyggnad i det befintliga naturgasnätet är möjlig, säger han i ett pressmeddelande.

Rapporten visar att naturgasen spelar en större roll i övriga Europa, både förr och nu. Men den inhemska gasutvinningen minskar, detta samtidigt som nya tillförselsystem, nya kontrakt och nya gasfält som måste komma till stånd ligger nära gränsen för vad som är tekniskt, ekonomiskt och politiskt möjligt. Enligt rapporten finns inget alternativ till ökad import av rysk gas under överskådlig framtid.

– Trycket, på Sverige och övriga berörda stater, att snabbt godkänna gasledningen Nord Stream kommer antagligen att bli stort, säger Urban Kärrmarck.


http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.19 ... -i-sverige

Författare:  göinge [ tis 09-01-13 13:23 ]
Inläggsrubrik: 

Citat:
12:19 | tisdag 13 januari 2009

Shell får leta skånsk naturgas

Länsrätten i Dalarna har nu kommit fram till att det inte finns några skäl att säga nej till Svenska Shells planer på att leta naturgas i Skåne.
Domstolen avvisar alla överklaganden av företagets prospekteringstillstånd.

I maj 2008 sade myndigheten Bergsstaten ja till Shells ansökan, som omfattar stora delar av Skåne med alunskiffer i berggrunden.

Beslutet överklagades av Villaägarnas riksförbund och en rad privatpersoner, som främst oroas för miljöstörningar.

Men länsrätten konstaterar att Shells ansökan uppfyller minerallagens krav och då ska tillstånd ges. Villaägarna har, enligt rätten, inte ens behörighet att överklaga.


http://www.sr.se/kristianstad/nyheter/a ... el=2563653

Författare:  göinge [ tor 09-01-29 14:59 ]
Inläggsrubrik: 

Citat:
Besked om gasfynd dröjer
Beskeden om det finns gas att utvinna i Skåne dröjer.
Provsvaren från de seismiska mätningarna skulle ha varit klara nu i januari men behöver analyseras ytterligare.

– Geofysikerna som ska går igenom provsvaren i laboratorium har konstaterat att de först måste filtrera bort en massa ovidkommande ljud, säger Henry Carlsson, projektledare på Svenska Shell.

Vid provtagningen före jul använde man geofoner som tar upp ljudvågor som ett slags ekolod på land.

Provsvaren väntas dröja till någon gång i slutet av februari.

På Shell förbereder man sig nu både för en eventuell utvinning och för att möta de protester och den oro som väckts kring naturgasprojektet.


http://www.sr.se/kristianstad/nyheter/a ... el=2597396

Författare:  matsuda [ tor 09-01-29 23:26 ]
Inläggsrubrik: 

Arg blir man... Riktigt arg på Shell. Som om det inte räcker med deras billiga, ohållbara skitetanol som de tar ett överpris för.

Författare:  BP [ fre 09-01-30 16:37 ]
Inläggsrubrik: 

matsuda skrev:
Arg blir man... Riktigt arg på Shell. Som om det inte räcker med deras billiga, ohållbara skitetanol som de tar ett överpris för.

----------------
Det är inga stora mängder naturgas som kan finnas i de relativt tunna sedimentära avlagringarna i Skåne. Visst, man kan väl tanka någon enstaka gasbil, men är det verkligen lönt att ta upp den.

Ur klimatsynpunkt kanske det inte är så dumt att ta upp den i alla fall för alternativet är ju att metangasen långsamt sipprar ut i atmosfären....

mvh/BP

Författare:  göinge [ tor 09-03-05 11:38 ]
Inläggsrubrik: 

Bild

Författare:  göinge [ fre 09-03-13 09:17 ]
Inläggsrubrik: 

Citat:
17:49 | torsdag 12 mars 2009
Shell ska provborra efter gas
Det blir provborrningar efter naturgas i Skåne, det meddelade Shell på torsdagen.

Resultatet från de seismiska mätningar som har gjorts i fyra skånska kommuner är såpass positivt att man väljer att gå vidare med provborrningar. Det säger Henry Carlsson projektledare på Shell.

Borrningarna kan tidigast komma igång efter sommaren. Vilka platser som blir aktuella är fortfarande inte bestämt, först ska de olika platserna utvärderas och olika tillståndsprövningar göras.


http://www.sr.se/kristianstad/nyheter/a ... el=2695510

Författare:  BP [ mån 09-03-16 05:39 ]
Inläggsrubrik: 

göinge skrev:
Citat:
17:49 | torsdag 12 mars 2009
Shell ska provborra efter gas
Det blir provborrningar efter naturgas i Skåne, det meddelade Shell på torsdagen.

Resultatet från de seismiska mätningar som har gjorts i fyra skånska kommuner är såpass positivt att man väljer att gå vidare med provborrningar. Det säger Henry Carlsson projektledare på Shell.

Borrningarna kan tidigast komma igång efter sommaren. Vilka platser som blir aktuella är fortfarande inte bestämt, först ska de olika platserna utvärderas och olika tillståndsprövningar göras.


http://www.sr.se/kristianstad/nyheter/a ... el=2695510

--------------------
Låt dom borra.

Vi vet sedan tidigare att det är mycket sparsamt med olja och gas i de svenska sedimenten eftersom de är så tunna. I Skåne max något tusental meter i tjocklek. Vill Shell ödsla pengar och energi på detta får man väl göra det men jag är som gammal amatörgeolog ytterst tveksam till det. Visst, det finns spår av gas i såväl Skåne som Östergötland men att hitta utvinnbara mängder tror jag inte på.

Sedimenten under Nordsjön och under Polens del av Östersjön är betydligt tjockare. Där skulle jag hålla till om jag ville hitta olja och gas.

Vi som minns kommer ihåg OPAB:s entusiasm för olja på Gotland under 1970-talet. Vad blev det av det... Några få oljefat...

mvh/BP

Författare:  karlmb [ mån 09-03-16 10:34 ]
Inläggsrubrik: 

De kunde ju hitta på några bättre ställen för geotermisk energi...
I Lund finns ju en av de få hotspots i Sverige.
Shell borde tvingas redovisa potentialen för geotermisk energi på de platser man borrar.
Då tycker jag det är OK att de slösar pengar.

Författare:  göinge [ tis 09-04-21 10:24 ]
Inläggsrubrik: 

Citat:
12:09 | måndag 20 april 2009

Nu har Shell bestämt var man vill borra
Svenska Shell har nu valt ut några platser i Skåne där de vill borra efter bergprover inför det stora projektet Naturgas i Skåne.

Exakt var man vill borra vill inte Shell berätta ännu, men det handlar om tre till fem platser i alla de fyra kommuner där man i höstas gjorde seismiska mätningar - alltså Tomelilla, Eslöv, Hörby och Sjöbo.

Vad man nu ska göra att borra på mellan 400 och 1000 meters djup för att ta prover i alunskifferlagret. Varje borrning ska ta ungefär en månad från start, via inkapsling av hålet, provtagning och till att borrhålet sedan fyllts igen.

Just nu gör Shell en miljökonsekvensbeskrivning och tar kontakt med markägarna där de vill borra.

Shell hoppas vara igång med borrandet i slutet av augusti.


http://www.sr.se/kristianstad/nyheter/a ... el=2779163

Sida 1 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/