Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: tor 24-03-28 09:28

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: mån 13-02-11 09:26 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7134
Ort: Älvsjö
Subvensioner för solenergi är bortkastade pengar däremot kan det vara en bra ide att subventionera olja, kärnkraft och naturgas säger Fox TV. I Tyskland funkar solkraft för där har de mera sol än i USA enligt Fox...

http://www.slate.com/blogs/future_tense ... video.html

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis 13-02-12 13:38 
Offline

Blev medlem: ons 08-03-19 09:31
Inlägg: 816
Ort: Lindome
Speciellt som New York ligger på samma breddgrad som Madrid. Generellt fattar nog inte vi (nord)europeer hur långt norrut vi bor. Men principiellt måste det vara bättre att subventionera solenergi ju längre söderut man kommer?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis 13-02-12 15:03 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7134
Ort: Älvsjö
Jo men eftersom man vinklar panelen mot solen är det såklart inte så stor skillnad ändå och väder spelar in. T ex får man ut mer kWh/år ur samma solpanel i Stockholm än i Holland eftersom det oftara mulet i Holland.

På tal om hur bra det är att använda statliga pengar för att investera i naturgas- och kol-centraler kan man läsa hur det gått för Vattenfalls investeringar i fossilenergi produktion i Europa i dagerna:

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/ ... 906804.svd

Citat:
Värst lär det vara i Holland och köpet av Nuon, som gjordes 2009. Förvärvet var som SvD Näringslivs granskning visat, mycket dyrt och ifrågasatt redan när det gjordes. Därefter har utvecklingen bara blivit sämre. För det energislag som har haft den allra sämsta och tyngsta utvecklingen i Europa är gaskraftverk, vilket är tyngdpunkten i Nuons produktionspark.

Kombinationen lågkonjunktur och låga elpriser, höga gaspriser i Europa, kollapsade priser på utsläppsrätter och en växande produktion av förnyelsebar energi, inte minst vindkraft, har varit förödande för gaskraftverkens lönsamhet.

Eftersom det faller på gaskraftverkens lott att vara reservkraft när det inte blåser och ställas av när det blåser så blir lönsamheten mycket svår att upprätthålla. Vattenfall kan sedan orda mycket om det optionsvärde, vilket de gör i sin årsredovisning, som gaskraftverkens flexibilitet ger. Alla delar inte denna syn. Konkurrenten och kollegan tyska Eon beskriver gaskraftverken som en katastrof och ropar nu på statligt stöd för att ha råd att stå med denna reservkraft.

Kolkraftverken har haft det något bättre till följd av de låga kolpriserna, vilket är en konsekvens av de låga amerikanska gaspriserna som kommer av skiffergasboomen. De amerikanska kolproducenterna har tvingats avsätta allt större delar av sin produktion på exportmarknaderna.

Men även lönsamheten för kolkraftverken, vilket är Vattenfalls huvudsakliga tyska produktion, pressas av den växande andelen förnybar energi, vilka nu står för närmare 40 procent av den installerade effekten på kontinenten. Eftersom denna produktion har ”förkörsrätt” in på elnäten till subventionerade priser så slår den hårt mot de konventionella termiska kraftverken, när de går för full effekt.

Den schweiziska investmentbanken Credit Suisse har räknat ut att de förnyelsebara energisatsningarna sänker det årliga resultatet för de konventionella kraftproducenterna i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien med minst 10 miljarder euro.

Ratinginsitutet Moodys har av samma anledning under hösten sänkt kreditbetygen med flera steg för flera av de större kraftproducenterna. Moodys beskriver att de traditionella producenternas ”affärsmodeller är allvarligt skadade” (severly disrupted). Europas näst största kraftproducent tyska RWE har insett detta och har skrotat sina planer på att bygga nya konventionella kraftverk i Europa.

”Nya storskaliga kraftverk och en del befintliga anläggningar är helt enkelt inte ekonomiskt bärkraftiga” skriver bolaget i en kommentar. En aktör som just satsat på nya storskaliga kolkraftverk är kanske inte så förvånande just Vattenfall, som satsat 40 miljarder kronor på sina tyska kolkraftverk i Moorburg, som beräknas tas i drift nästa år och Boxberg, där det nya brunkolseldade kraftverket startade leverera el vid förra årsskiftet. Det lär inte bli lätt att förränta dessa investeringar heller.

Lönsamheten för den tyska verksamheten kan förväntas vara svag och ligga på låga ensiffriga procenttal framledes, precis som det såg ut före det att EU införde systemet med utsläppsrätter.

Detta gav även kolkraftproducenterna, som fram till i fjol fick utsläppsrätterna gratis, en privat beskattningsrätt av elkonsumenterna. Dessa skördetider är nu förbi. De traditionella kraftföretagen befinner sig i en ”strukturell utförsbacke”, som amerikanska Citigroup skriver i en analys.

Enligt uppgift fick Vattenfall ett bud på 130 miljarder kronor för sin tyska verksamhet under 2007. Istället för att ”casha hem” så valde dåvarande ledningen med Lars G Josefsson i spetsen att ta det för intäkt att göra ytterligare storsatsningar i Tyskland och inte minst det helstolliga Nuon-förvärvet.

Det som bär upp Vattenfall är dess svenska verksamhet. Trots klart lägre elpriser under fjolåret än under 2011 så lär den svenska delen ha hållit uppe sin lönsamhet. Hög produktion av vattenkraft, finska Fortum med stor vattenkraftproduktion i Sverige redovisade en 20 procentig ökning av produktionen i fjol, och hög tillgänglighet för kärnkraften talar för detta.

Men inte ens den svenska elmarknaden ser särskilt gynnsam ut för de kommande åren. Lågkonjunkturen och de strukturella problemen för den elintensiva basindustrin gör att konsumtionen minskar. Men det är ändå i Sverige som Vattenfall har sitt egentliga uppdrag, att leverera tillförlitlig, ren och billig energi till svenska konsumenter.

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011