Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: lör 21-04-17 04:30

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons 09-03-25 10:06 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:04
Inlägg: 1965
Ort: 08- och Småland
Lång artikel om koldioxid i Ny Teknik.

Co2 går i graven
Av: Kaianders Sempler Ny Teknik.
Publicerad idag, 00:01.

Det är inte bara radioaktivt avfall som måste slutförvaras i jorden i tusentals år. Vi behöver också begrava så mycket som möjligt av koldioxiden som bildas vid förbränning av fossila bränslen. Men hur kan man vara säker på att inte gasen pyser ut, fortare än kvickt? – Inga problem, säger kemisterna.
Läs mer: http://www.nyteknik.se/popular_teknik/k ... 543578.ece
En del har vi läst förut, men det är ju bra när några tunga namn instämmer.


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 09-03-26 10:54 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
Jim och jag var igår på ett mycket intressant seminarium hos Vattenfall med Naturskyddsföreningen. Min slutsats från presentationen är att hela CCS tekniken fortfarande är mkt osäker både vad gäller teknik och kostnaderna.

Vattefall visade bla denna slide:
Bild

som även finns med i Vattenfalls broschyr "The Climate Threat" som delades ut och jag hittade här att ladda ner här.

Diagrammet visar vad CO2 minskningen "kostar" er tom CO2 om man satsar på olika åtgärdar, allt under 0 linjen kostar alltså mindre än de kan spara i pengar. 40 €/tom är en gräns som man tror att ett ton CO2 kommer att "kosta" på en framtida emmisions marknad så allt under är lönsamt.

Tittar man i diagrammet så är CCS tekniken alltså dyrare på ton sparad CO2 än vind och solkraft.

Greenpeace har gjort en i mina ögon väldig genomarbetat skrift som heter "False Hope: Why carbon capture and storage won't save the climate" se http://www.greenpeace.org/usa/press-cen ... on-capture ändå satsar detta 100% statsägda bolag alltså stort på kolkraft i Europa i hopp om att CCS tekniken ska fungera och vi kan använda kolkraft i max 20 år till.

Deras främsta argumenten är att "om inte vi gör det gör nån annan det", "vi kommer att öra det bättre/renare än nån annan". Dessutom har de i uppdrag att maximera vinsten och det kan de bara göra genom att växa.

Vindkraft menade de fungerar bara om man har tillräckligt med reglerkraft som kan generera el när vindkraften ger för lite, vilket här i Sverige går bra med vattenkraft men den finns inte i Danmark, Tyskland osv. Som alternativ reglierkraft talade de faktist lite om biobränsle "men tyskland har inte så mkt skog" och biogas "men den är begränsat och vill man också använda som drivmedel"!!

Pikant detalj var också att det råkades säga att politiker är helt med på vattenfalls kolkraftssatsningar, men att Maud hade stoppad ett köp av kolkraft i England, alltså trots att regeringen formellt säger att de inte kan styra VF direkt så händer det mkt bakom kullisserna, inte konstigt, de har anställd en fd politisk sakkunig från näringsdepartementet? som har hela kontaktnätet och dagligen håller kontakt med politiker... Som amatör lobbyrganisation som Natursskyddsföreningen eller etanol.nu är det mkt svårt att höra sin röst hörd när ett av Sveriges största bolag vill nåt annat.

Vattenfall var också med i något elbilsprojekt tillsammans med VOLVO, SAAB, ETC batteries, som regeringen har gett en massa penger till och Maud öppnade för inte länge sedan men det projekt ligger nu på is nu sa dem.

/Aryan

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons 09-09-09 17:46 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:04
Inlägg: 1965
Ort: 08- och Småland
Jag hoppar på en gammal rubrik och tråd.
En film om skogsvård där man säger att om man gödslar rätt, i "rätt typ" av skog, så ökar koldioxidupptaget.
http://www.skogforsk.se/KunskapDirekt/T ... 26433.aspx

Det finns några filmer till om skogen på samma sida om någon skulle vara intresserad.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor 14-04-17 09:46 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
http://www.svd.se/naringsliv/svds-grans ... 323826.svd
Citat:
I dag sätter sig statsminister Fredrik Reinfeldt framför ett samlat konstitutionsutskott. Av alla frågor kommer en att stå ut i mängden: Var han informerad om Nuon-affären? SvD Näringslivs medarbetare Jacob Bursell rapporterar live från utfrågningen.


Som ni kan läsa ovan var jag på ett seminarium hos Vattenfall precis efter att Nuon affären hade blivit av. Vattenfall hade bla en anstäld en tidigare politisk sakkunig medarbetare från näringsdepartementet som enligt hennen själv hade dagligen kontakt med sina gamla medarbetare Maud Olofsson m Vattenfalls affärer som var hennes tidigare chef. Det låter högst osannolikt att Reinfeld inte skulle ha informerats av Olofsson om att ett statliga bolag gör ett köp som blir den största affären hittills inom svenskt näringsliv

Syftet med Nuon-affären var då enligt Vattenfall att skynda på övergången till klimatneutral drift till 2050 genom att göra kolkraft CO2 neutralt med CSS och samtigt ge hög avkastning åt ägarna (staten/skattebetalare). Vattenfalls CCS pilotanläggning Schwarze Pumpe i Tyskland och Nuons motsvarande pilotanläggning i Buggenum i Nederländerna skulle utvecklas tillsammans.

Vattenfall verkar nu inte längre satsa/tro på CSS, den 1 april 2013 stängde Vattenfall Buggenum pga olönsamhet och Schwarze Pumpe står på fjärde plats i Vattenfalls toplista över deras centraler med högst CO2 utsläp http://www.ekopolitan.com/climate/vatte ... wer-plants . Schwarze Pumpes 11.283.451 ton CO2/år motsvara nästan 1/5 del av Sveriges totala utsläpp.

30 miljarder kronor, omkring en tredjedel av Nuon förvärvets belopp, har Vattenfall nu skrivit av som förlust och de finns de som säger att det kan komma att kosta staten 10-20 miljarder till http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=5599761

Tänk om vi/Vattenfall i stället hade investerat 90 miljarder på förnyelsebar energi i 2009. Då hade vi nu kanske tillsammans med Tyskland varit ledande i omställningen till hållbar energi produktion och knappast gjort en lika dålig affär…

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre 14-04-18 11:23 
Offline

Blev medlem: mån 08-04-21 20:33
Inlägg: 570
Ort: Från
"Tänk om vi/Vattenfall i stället hade investerat 90 miljarder på förnyelsebar energi i 2009. Då hade vi nu kanske tillsammans med Tyskland varit ledande i omställningen till hållbar energi produktion och knappast gjort en lika dålig affär…"
Glöm inte att Vattenfall har skrivit på motköp för 80 miljarder för att vi fick Nuon till vrakpris!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör 14-04-19 11:42 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
PRIUS skrev:
Glöm inte att Vattenfall har skrivit på motköp för 80 miljarder för att vi fick Nuon till vrakpris!


Helt otroligt, för redan innan affären gick igenom visste regeringen att "vrakpriset" snarare var ett överpris.
http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/reger ... on-affaren

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis 14-04-22 17:05 
Offline

Blev medlem: tis 07-02-06 21:26
Inlägg: 439
Ort: Norrland
förnyelsebart???!?!?!
samtidigt som var och varannan köper rysk naturgas......?????
och fler vill göra det..?

vi lever i den sista tiden och vandrar vidare på avgrundens brant...


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011