track_snake skrev:
göinge skrev:
göinge skrev:
Jag undrar fortfarande: Är det bättre att vi köper brasiliansk oxfilé och sedan gör biogas av det som inte äts upp/det som hamnar på reningsverket?
Jag kan inte inse att den ynkliga mängd etanol som används som bränsle i världen kan ha större betydelse för "matkrisen" än till exempel stigande dieselpris.
------------------------------
Brasiliansk oxfile är naturligtvis en styggelse eftersom den bidrar till ökad regnskogsavverkning, korna rapar metan och pengarna går till några få storgodsägare.
Men mängderna är ju förhållandevis små och resterna räcker väl inte till mycket biogas inte ens om Du samlar in all överbliven brasiliansk oxfile i landet... Kanske att det räcker till Dr. Sven:s gasbil...
Vad gäller etanolen anser Zoellick att 2/3 av matprisökningen beror just på etanol. Då har han antagligen lagt ihop det faktum att vissa grödor används direkt för etanol (vete och majs) medan andra innebär att man rycker undan jordbruksmark från matproduktion (brasilianska sockerrör).
/track_snake
Om det ökade priset på majs och vete beror på etanolproduktionen, beror det inte på faktiskt ökad efterfrågan, utan på spekulation om framtida efterfrågan. Man ser en potential i etanolen att växa i framtiden. Och vi lever i en global marknadsekonomi (inte ens de få återstående öar av planekonomi som finns kvar kan hålla sig utanför detta) där priser ökar och minskar - i teorin beroende på tillgång och efterfrågan - men i praktiken beroende på spekulation.
Att Brasilien storsatsar på etanol med hjälp av en gröda man sedan länge odlat kan inte vara annat än positivt för den enskilde individen och brasilianska staten i strävandet att bygga upp en bärkraftig välfärd. Jag stöder detta och genom mitt val av bil och driften av denna kan jag också stödja det i praktiken, genom att gynna ett bränsle och en marknad jag tror på. Odlar man sockerrör här för att jag ska kunna tanka kan det inte vara sämre än om det odlas för sockret i mitt kaffe, eller för kaffet som sådant. Alla tre sakerna ger inkomster, men inget av det kan kallas mat. På 80-talet lärde jag mig att vi i Sverige inte borde dricka kaffe för det gjorde att man svalt i Brasilien (och på andra håll i Sydamerika) eftersom det fanns för lite mat. Svälten beror
inte matbrist.
"Den svenska modellen", vårt svenska välfärdssystem, är fortfarande beundrat utomlands - även om vi själva inte känner igen det längre. Handlar vi förädlade varor (som etanol) av fattigare länder (som Brasilien) kan de så ett frö till bättre välfärdsystem.
Själva lever vi mer på service och förädlade varor än trä och stål som för 100 år sedan. Och vi har fått det bättre. Istället köper vi ofta dessa varor från fattigare länder. Som får chansen att bygga upp en välfärd.
_________________
Svara på enkäter och tjäna poäng som kan växlas till rabattkuponger:
https://www.ipsosisay.com/sv-se/referra ... 0238038d7c