Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: tis 20-04-07 18:24

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: fre 08-07-04 09:58 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3226
Ort: Hässleholm
Citat:
Butiker töms på ekologisk mat
2008-07-03 16:13 SIGNERAT

Mattrenden håller i sig. Intresset för ekologiskt producerade livsmedel ökar kraftigt och det visar att det finns en växande grupp konsumenter som är beredda på att betala mer för dessa produkter. Men vi lär få fortsätta vänta på en heltäckande miljömärkning på området.

Den gröna vågen i butiken handlar sannolikt inte bara om ett stigande miljömedvetande. Hälsoaspekterna, att veta vad man stoppar i sig själv och sina barn är minst lika viktiga. Kunderna vill ha mer riktig mat och mindre konstgjort. Och man är dess-utom beredd att betala för det.

I siffror ser ökningarna ut så här: Hos Coop har eko-försäljningen ökat med 49 procent de senaste fem månaderna i år. Hos Ica ökade det ifjol med 28 procent och marknadsandelen ligger därmed på 6-7 procent. Det här märks naturligtvis även i producentledet och branschen jobbar nu hårt med att öka produktionen. Det är helt nödvändigt. Förståelsen från konsumenterna att det tar tid att ställa om och bygga ut produktionen, är begränsad. Överlevnad handlar om att motsvara förväntningarna utan större dröjsmål – annars kan det leda till ett bakslag på marknaden.

Jämsides med att kundintresset växer, förs också debatten om vad som egentligen är ekologiskt. Grannens konventionella morötter eller kravmärkta diton från fjärran land. Idag inkluderar varken Krav eller kollegan Svenskt Sigill koldioxidutsläpp i sina kriterier och det har kommit att bli ett allt större problem.

Därför pågår en översyn av märkningarna. Producenter och organisationer startade före årsskiftet ett projekt med målsättningen att konsumenterna ska ges möjligheter att handla klimatsmart. Samarbetet skulle förankras brett och ett första förslag skickades därför ut till en lång rad aktörer. Det visade sig finnas många åsikter om vad som ska finnas med i en ny märkning och därför har man förvarnat om att arbetet kommer att dra ut på tiden. Närmare besked väntas under hösten.

Hänsyn måste också tas till världsmarknaden. Vi kan inte sätta upp höga murar mot de utvecklingsländer som med den stigande livsmedelskonsumtionen i världen nu äntligen får möjlighet att bygga upp en lönsam exportindustri som genererar intäkter till sin fattiga befolkning.

I väntan på en ny märkning kan vi tills vidare använda oss av Kravs övergripande råd: Ät mindre kött och mer grönsaker och ät säsongsanpassat, alltså rotfrukter på vintern och grönsaker på sommaren.

Men framförallt: Rensa tallriken. 25 procent av maten slängs bort och det kan aldrig bli en bra affär för klimatet.

Erik Strömberg är medarbetare
hos Centerpressens nyhetsbyrå


http://www.nsk.se/apps/pbcs.dll/article ... 45/OPINION


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön 08-07-06 00:40 
Offline

Blev medlem: fre 07-05-04 13:07
Inlägg: 204
Har också märkt att den vegetariska grillkorven försvinner i ett huj så fort det blir grilltimeväder. Får hänga på låset så man inte blir utan. :D


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 08-07-14 21:25 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: tis 06-12-26 23:30
Inlägg: 297
Ort: Ljusne
Tännlappen skrev:
Har också märkt att den vegetariska grillkorven försvinner i ett huj så fort det blir grilltimeväder. Får hänga på låset så man inte blir utan. :D

Tur att frysen här redan är full då! 8)
Men nästan godare att grilla grönsaksspett, majskolvar och liknande.
Korvarna (Hälsans Kök) blir rätt smaklösa, samt är alldeles för korta för bröden..

I övrigt är det faktiskt sällan som jag tänker på om en vara är ekologisk eller inte, men är i allafall sällsynt att jag kastar mat.
Blir det något över här så åker det i en dosa och ner i frysen.

Men på tal om att kasta mat.. Jobbar inom äldrevården, och där är det oftast inga 25% som slängs.. Snarare 50-75% de flesta gånger!
Snacka om att det tar emot att stå och fylla upp sopsäckar med massa överbliven, felfri mat..

_________________
#Linus Johansson
245 GL -90 "OFE" | 245 DL -77 "FAZ" | 244 GLE -89 "EDM" | V90 -98 "PBG"


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 08-07-14 21:45 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3226
Ort: Hässleholm
Min fru är undersköterska på ett äldreboende i kommunen. Hittills har boendet fått mat utifrån, men ska bli den byns tillagningskök till de båda äldreboendena, skolan och alla förskolor.

Nåväl, samma dag kan de få mat till lunchen som knappt räcker till alla och få nästan dubbelt så mycket som behövs till middagen. Märkligt!


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 17 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011