Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: sön 20-04-05 13:44

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons 08-08-27 10:38 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3226
Ort: Hässleholm
Citat:
Krönika: Rent spel
Xia Dong - 2008-08-21 14:05

16 av världens 20 mest förorenade städer finns i Kina. 750.000 kineser dör varje år på grund av luftföroreningar. Enligt Xia Dong, chefredaktör för kinesiska auto motor & sport, begår Kina just nu samma misstag som Europa gjorde under 1900-talet.

När Alrik Söderlind besökte Shanghai berättade han för mig om hur imponerad han var över den stora stadens fantastiska
Chefredaktören för kinesiska auto motor & sport, Xia Dong, skriver att Kina står inför mycket svåra miljöproblem.
utvecklingshastighet. Jag vet att det är det första intrycket som alla utländska besökare får, efter några dagars besök. Men jag slår vad att om man stannar i landet lite längre och ser lite mer så kommer det bestående intrycket vara tung förorening. Det är luften som är smutsig.
I Världsbankens undersökningar finns 16 av världens 20 mest förorenade städer i Kina. 750.000 Kineser dör varje år på grund av luftföroreningar. De här skrämmande siffrorna är absolut inte goda nyheter för landets regering, speciellt inte nu när Kina förbereder sig för olympiska spelen i Peking.

Från min synvinkel upprepar Kina just nu Europas historia under 1900-talet. Industrialiseringen betyder ekonomisk explosion på bekostnad av naturen. Luftföroreningar är en rejäl huvudvärk i Kina och en ännu större huvudvärk för OS i Peking. Det är inte acceptabelt för världens främsta idrottsmän att tävla med riktigt smutsig luft i lungorna.
Så snart som Peking vann dragkampen om att få arrangera OS 2008 tog regeringen krafttag för att rena luften i Peking. Och det är sant att det numera är många fler dagar med blå himmel, efter år av hårt jobb med att utöka de gröna ytorna till 50 procent av staden och flytta de mest förorenande fabrikerna långt bort. Men trots det är inte Pekings luft tillräckligt ren. Problemet, enligt regeringen, är alltför många bilar.

I år räknar regeringen med att det kan komma att bli över 3,5 miljoner bilar i Peking. Forskning säger att bilarna står för 30 procent av alla utsläpp i staden.

Stadens myndigheter hoppas dock kunna begränsa antalet bilar till 3,2 miljoner, genom att höja parkeringskostnaderna och investera hårt på rälsbunden trafik. Högre oljepriser kan också bidra. Peking inför dessutom landets striktaste avgaskrav, som kommer att motsvara Euro 4.
En metod som på kort sikt kan ge effekt är den så kallade "regeln för udda och ojämna siffror". Bilar med en udda siffra som sista siffra i registreringsnumret får bara köras på udda datum och så vidare. Regeringen har testat det här systemet, och luften blev märkbart renare och köerna kortare. Givetvis begränsas transporterna och det blir problem. Men de olympiska spelen är viktigaste av allt.

Men vad händer efter olympiaden? De åtgärder som har tagits fram kan liknas vid att städa ett hus som är byggt på en sopstation. Om vi verkligen vill ha ett rent Peking måste vi rena hela landet, eller åtminstone de närliggande områdena.

Dagens avgasreningskrav ligger på motsvarande Euro 2, och kommer att ändras till Euro 3 i juli 2008. Men det är bara biltillverkarna som måste följa de här reglerna. Bränsle som klarar Euro 3 kommer inte att finnas tillgängligt överallt förrän december 2009. Och i många kinesiska städer gäller fortfarande Euro 1...

Det är uppenbart att oljeindustrin ligger efter och en anledning till detta är att raffinaderierna har så gammal utrustning. Det finns beräkningar som säger att Kina måste investera 20 miljarder US-dollar, för att kunna raffinera bränsle som ska hålla modern standard. Det är mycket pengar, men vad säger folk när de får reda på att PetroChina Company Limited är Asiens lönsammaste företag och det högst värderade...

Xia Dong, Chefredaktör på kinesiska, auto motor & sport


http://www.automotorsport.se/nyhetsmall ... sion=96989


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 22 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011