Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: lör 20-07-04 19:35

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 28 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 09-04-14 10:33 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3227
Ort: Hässleholm
Citat:
Forskare: "Vi klarar inte 2-graders målet"
Av Mikael Salo

Klimat Nio av tio forskare är pessimistiska...

The Guardian har kontaktat och frågat ut de forskare som var registrerade deltagare på förra månadens klimatkonferens i Köpenhamn.

60 % av de som svarade på undersökningen menade att det fortfarande i teorin var tekniskt och ekonomiskt möjligt att nå tvågradersmålet. 39 procent menade att det var omöjligt.

De 184 forskarna som svarade på enkäten fick även frågan vad de trodde var ett rimligt scenario.

46 procent svarade att de tror att temperaturökning blir 3-4 grader i slutet av århundradet.
26 procent tror på en temperaturökning på mellan två och tre grader.
13 procent trodde på en 4-5 gradig ökning och en handfull på en större ökning än så.
Endast 10 procent av forskarna trodde att det var möjligt att temperaturhöjningen skulle hålla sig under två grader.


http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.22 ... ders-malet


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 09-04-21 09:12 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3227
Ort: Hässleholm
Citat:
Klimatkatastrofer ett växande hot
Publicerad 21 april 2009 - 10:00

Hundratals miljoner människor riskerar att bli offer för klimatrelaterade katastrofer de kommande sex åren, enligt en ny rapport från den brittiska biståndsorganisationen Oxfam.

Oxfam beräknar att antalet människor som drabbas av klimatkatastrofer kommer att öka med 54 procent till 355 miljoner människor om året fram till 2015 som en följd stigande temperaturer och extremare väder.

Hjälporganisationen manar världens regeringar att förbereda sig för att bättre kunna hjälpa de drabbade.
´

http://svt.se/2.22584/1.1527127/klimatk ... ik_1527127


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Inte bara isbjörnar
InläggPostat: fre 09-05-29 17:29 
Offline
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 06-12-19 15:54
Inlägg: 1205
Ort: Nyköping
Artikel i Guardian om att det gäller nu. Det finns ingen respittid.
http://www.guardian.co.uk/environment/g ... ate-change

_________________
Lufttryckskonvertering
http://gunnarlysell.se/


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 09-06-22 10:00 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3227
Ort: Hässleholm
Citat:
Fredag 19 juni 2009
Mer CO2 nu än senaste 2 miljoner åren
Koldioxidhalten i luften har de senaste 2 miljoner åren aldrig varit så hög som idag. Genom att mäta isotoper av grundämnet bor i planktonfossil från havsbotten har tyska forskare kunnat avgöra hur mycket koldioxid som fanns i luften när planktonen levde. Nivån har varit relativt stabil de senaste 2 miljoner åren fram till höjningen i modern tid.

Studien visar att koldioxidförändring inte var en huvudorsak till den senaste istiden, men att växthusgaser icke desto mindre påverkar klimatet.

Det finns olika teorier kring varför en förändring i istidernas cykler skedde för omkring 850 000 år sedan. En av teorierna är att istiderna främst påverkas av Jordens omloppsbana och lutning, som påverkar hur mycket solljus som når planeten.

Detta stöds av den tyska studien, som alltså visar att koldioxidförändringar inte varit huvudorsak till förädringen i istidernas cykler.

Den här studien ger den mest detaljerade bilden hittills av hur koldioxidnivåerna varierat de senaste 2 årmiljonerna. Genom att studera fossila plankton har de tyska forskarna kunnat se längre tillbaks i tiden än koldioxidmätningar i polarisarna, som "bara" når cirka 800 000 år bakåt i tiden.

Referens:
Bärbel Hönisch et al. "Atmospheric Carbon Dioxide Concentrations Across the Mid-Pleistocene Transition", Science, vol 324, 2009.
DOI: 10.1126/science.1171477


http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/art ... el=2914661


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 09-06-23 09:42 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3227
Ort: Hässleholm
Citat:
Fredag 19 juni 2009

Småpartiklar kyler mindre än man trott

En norsk studie visar att så kallade aerosolpartiklar i atmosfären kyler jorden mindre än man tidigare har trott. Det kan påverka framtida klimatmodeller.

Aerosoler kyler inte så mycket som man trott
Aerosoler är små partiklar i atmosfären som ofta kommer från olika utsläpp och de kan bestå av olika ämnen, som sot och sulfater. Tänk på smogen i en förorenad stad: den består av många såna aerosolpartiklar.

Aerosoler kan sprida eller absorbera solens strålar och därigenom kyler de ner jorden och motverkar växthuseffekten.

Det har de senaste åren funnits två metoder för att uppskatta aerosolernas effekt. Antingen genom observationer från till exempel satellitdata, eller genom en simulering baserad på historiska uppgifter.

De två metoderna har gett olika resultat, och den osäkra kunskapen om aerosoler har gjort att förståelsen för människans påverkan på klimatet fram till idag är osäker.

Men den norska studie som publiceras i tidskriften Science visar hur man ska justera beräkningarna för att få de två metoderna att stämma med varann, och kan därmed leda till bättre klimatprognoser framöver. Studien är gjord av Gunnar Myhre, senior forskare på Center för klimatforskning i Oslo.

– Hade vi vetat bättre hur mycket aerosolerna hade motverkat växthuseffekten hade vi kunnat ge bättre prognoser för hur stor uppvärmningen kommer att bli framöver, säger Gunnar Myhre.

Gunnar Myhres metod visar att aerosolernas direkta effekt motverkar växthuseffekten mindre än man hittills trott.

Men samtidigt har aerosolerna en indirekt effekt på klimatet genom att de påverkar bildning av moln, och osäkerheten kring den indirekta effekten är fortfarande stor. Men nu kan förståelsen åtminstone bli lite bättre, för historiska klimatförändringar.

Axel Naver


http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/art ... el=2914552


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: fre 09-09-04 15:58 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3227
Ort: Hässleholm
Citat:
Fredag 4 september 2009
Mångtusenårig kyltrend bruten i Arktis

De senaste tio åren i Arktis är de varmaste på minst 2000 år där och temperaturhöjnigarna är mer onaturliga än vad forskarna tidigare har kunnat dokumentera, enligt ett forskarlag som nu har avläst en extra stor mängd data, som kommer från avlagringar av alger i sediment, från isborrkärnor och årsringar på träd.

Under flera tusen år har trenden varit att temperaturerna sjunker på Arktis. Det beror på jordens bana runt solen och egentligen borde temperaturerna fortsatt sjunka.

Men trendbrottet och temperaturer som är mer än en grad varmare än om nedkylningen fortsatt sammanfaller med människans utsläpp av växthusgaser och lär fortsätta under nästa århundrande, skriver forskarna i tidskriften Science.


Bild

http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/art ... el=3076800


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 09-09-09 07:09 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3227
Ort: Hässleholm
Citat:
onsdag 9 september 2009
Bruna sotmoln bidrar till klimatkris

Andra föroreningar än koldioxid kan spela en betydligt större roll än man tidigare trott när det gäller att påverka den globala uppvärmningen, enligt ny FN-rapport.

Man brukar räkna med att koldioxiden svarar för cirka 60 procent av växthusgaserna. Men enligt nya forskningsrön, som redovisas i en rapport från FN:s miljöprogram UNEP, kan det vara så mycket som häften av uppvärmningen som härrör från andra utsläpp som svart sot, marknära ozon, metan och kväveföreningar.

FN:s miljöprogram UNEP har arbetat med ett forskningsprojekt om bruna sotmoln. Nu ser man också en koppling mellan sotmolnen och den globala uppvärmningen, säger Achim Steiner, chef för FN:s miljöprogram.

Sot bildas ju vid förbränning av biomassa, kol, dynga och vid skogsbränder. Sot och marknära ozon är också en stor hälsofara för människor speciellt i fattiga länder. Att andas in dessa avgaser beräknas orsaka mellan 1,6 och 1,8 miljoner dödsfall om året.

Att minska de utsläppen skulle inte bara minska klimatpåverkan utan också medföra stora hälsovinster, till exempel genom att bygga effektivare eldstäder för matlagning, säger Achim Steiner.

Förhandlingarna inför klimatmötet i Köpenhamn i december är redan tillräckligt komplicerade utan att man plockar in sotmolnen i överläggningarna, tror Achim Steiner.

Men sotmolnen och andra luftföroreningar är trots allt lättare att ta itu med på nationell nivå i motsats till koldioxiden som kräver globala åtgärder:

Sotmolnen fylls hela tiden på, men har en kort uppehållstid på några veckor i atomsfären medan koldioxiden kan stanna däruppe tusentals år, säger Achim Steiner.

Ingrid Gustavsson


http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3086156


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons 11-09-14 01:26 
Offline
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 06-12-19 15:54
Inlägg: 1205
Ort: Nyköping
Mera utsläpp än vad regeringen säger.

http://www.dn.se/debatt/sveriges-klimat ... ngen-sager

_________________
Lufttryckskonvertering
http://gunnarlysell.se/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons 11-09-14 09:07 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
Ja inte så konstigt när produktion av varor flyttas till låglöneländer.

http://www.lansstyrelsen.se/ostergotlan ... uellt.aspx

Citat:
Som en reaktion på ett allt varmare klimat flyttar djur och växter snabbare än väntat mot polerna eller till högre belägna trakter där klimatet är svalare, rapporterar forskare i tidskriften Science. Forskargruppen, från Storbritannien och Taiwan, har i en så kallad metaanalys granskat en rad tidigare forskningsrön om djur- och växter som flyttat från varmare till svalare livsmiljöer. Deras analys av mer än 2 000 arters förflyttningar visar att arterna i genomsnitt sökt sig mot högre höjder i en takt av 12,2 meter per decennium. Och än mer dramatiskt, de har flyttat mot högre breddgrader i en fart av 17,6 kilometer per decennium. Studien visar också att vissa arter på norra halvklotet rört sig tre gånger snabbare norrut än förväntat. Förflyttningarna uppåt, mot högre höjder, har skett dubbelt så fort som forskare räknat med.
-Det är som om djur och växter skulle bege sig från ekvatorn i en hastighet av 20 centimeter i timmen under varje timme på dygnet under alla dygn på året. Det har pågått i 40 år och kommer att fortsätta under resten av det här århundradet, säger Cyrus Thomas, biologiprofessor vid universitetet i brittiska York, som lett studien. Enligt forskarna är studien den första som slår fast att arter har flyttat längst och snabbast i regioner där den globala uppvärmningen varit som störst.

Referens: "Rapid Range Shifts of Species Associated with High Levels of Climate Warming," by I-C. Chen; J.K. Hill; C.D. Thomas at University of York in York, UK; I-C. Chen at Academia Sinica in Taipei, Taiwan; R. Ohlemüller at Durham University in Durham, UK; D.B. Roy at Centre for Ecology & Hydrology in Oxfordshire, UK

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor 11-09-15 14:23 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
http://www.regeringen.se/sb/d/15086/a/175035

Citat:
Rapport om den senaste forskningen kring klimatförändringarna
SMHI överlämnar i dag en rapport om den senaste forskningen kring klimatförändringarna till regeringen. Rapporten kommer att fungera som ett stöd för Sveriges agerande i klimatarbetet. SMHI pekar i rapporten på att effekterna av klimatförändringarna antas bli allvarligare än tidigare bedömningar och att det därmed behövs kraftiga utsläppsminskningarna till år 2050 för att uppnå tvågradersmålet.

- För att klara av den gemensamma utmaningen att göra Sverige till ett grönt föregångsland där vi kombinerar välstånd och god miljö är det viktigt att vi utgår från den senaste och mest aktuella forskningen. SHMI:s rapport är ett viktigt bidrag och stöd både i de internationella klimatförhandlingarna och i Sveriges arbete med att nå målet att vi ska vara ett grönt föregångsland utan egna klimatutsläpp 2050, säger miljöminister Andreas Carlgren.

I SMHI:s sammanställning av aktuella studier visas att havsnivåhöjningen kan bli upp till två meter vid slutet av detta sekel. Havsförsurningens effekter på marina ekosystem är mer omfattande än vad som tidigare varit känt. Avsmältningen av Arktis havsis sker snabbare än vad som bedömdes 2007.

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor 11-09-15 21:24 
Offline
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 06-12-19 15:54
Inlägg: 1205
Ort: Nyköping
Kartorna får göras om.

http://www.guardian.co.uk/environment/2 ... ate-change

_________________
Lufttryckskonvertering
http://gunnarlysell.se/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis 17-09-05 17:55 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: tis 06-12-19 18:42
Inlägg: 4748
Ort: Sundsvall
Kolsyra och klimat - en artikel om växthuseffekten från 1951.
http://runeberg.org/tektid/1951/0033.html

_________________
Att mäta är att veta


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 28 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011