Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: sön 20-04-05 14:44

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons 08-09-17 08:35 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3226
Ort: Hässleholm
Citat:
Klimatsmart bonde blev
årets nötköttsföretagare
Publicerad: 16 september 2008, 01:15
Senast uppdaterad: 16 september 2008, 16:56

Norra Rörum
Klimatsmart uppfödning håller landskapet öppet.

Intensiv uppfödning är inte avgörande för landskapet. Med mindre utgifter kan man nå samma mål. Det menar Gunnar Linderoth som tillsammans med hustru Inga-Britt, utsetts till årets skånska nötköttsproducent.

- Förutsättningen är dock att det finns lönsamhet, annars kommer det här att försvinna och bli skog som i Färingtofta.


39 års jobb
Gunnar Linderoth står utanför sin föräldrargård i Skuddarp mellan Norra Rörum och Tyringe, som han och Inga-Britt brukat sedan 1969. Båda har heltidsarbetat på gården sedan dess, vilket i dag är ovanligt.

Ute på ängen som gränsar till grannsocknen, går en del av de 70-talet stutar som man föder upp på fantastiska gamla naturbetesmarker och gammal åkermark som ligger i vall. Efter övertagandet av en släktings gård på 80-talet har man i dag 166 hektar, varav hundra är skog.


Djur eller gran
- Det man kan ha här är djur eller plantera gran, växtodling är otänkbart, säger Gunnar Linderoth. Mina föräldrar hade mjölkkor och de här markerna ser ut precis som för 50 år sedan.

- Vi fortsatte med mjölkkorna och hade ett 30-tal djur fram till 1999. Vi var också tidiga som nötköttsproducenter och en del skrattade åt våra stutar som gick här.

- Som mest hade vi 150. Nu har vi kommit till den åldern att vi börjar hålla igen och 70 är vad som behövs för att hålla landskapet öppet. Utnämningen var en överraskning och inget som man väntar sig, säger Inga-Britt Linderoth. Jag visste vad det handlade om när jag träffade en bonde, pappa hade också ett litet ställe.

Det är LRF Skåne som på förslag av Skånes Nötköttsproducenter utser årets producent, som då blir nominerad till riksfinalen i samband med köttriksdagen den 23 oktober på Hoks Herrgård vid Jönköping.

- I år var temat betesbaserad produktion efter att vi i fjor uppmärksammade dikorna, säger LRF:s viceordförande Henrik Tham.

- Det speciellt roligt då forskare nyligen visat att just sådana naturbetesmarker som finns i den här trakten binder in oväntat mycket kol, vilket minskar utsläppen av klimatgaser.

- Vi har tittat på producenter runt om i Skåne, berättar Staffan Nilsson från nötköttklubbens styrelse. Det här är inte som en höjdhoppstävling dör den vinner som hoppar högst, men de är en värdig representant för näringen. Dessutom producerar de stutar med stor mervärde genom Skånskt Naturbeteskött och Sigill.


http://www.kristianstadsbladet.se/artic ... foretagare


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 28 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011