Etanol.nu
http://www.etanol.nu/forum/

Pris för projekt med etanolspisar
http://www.etanol.nu/forum/viewtopic.php?f=47&t=6471
Sida 1 av 1

Författare:  nyfiken [ fre 12-06-01 09:07 ]
Inläggsrubrik:  Pris för projekt med etanolspisar

Pris för projekt med etanolspisar
Publicerat: 2012 onsdag 30 maj kl 09:18 , Vetenskap & miljö. SR P1 Vetenskapsradion.
Igår presenterades vinnaren av World Bioenergy Award 2012 på den internatiopnella bioenergimässan i Jönköping. Och det är amerikanen Harry Stokes, som har lett ett världsomspännande projekt som just främjar tekniker för att producera och använda biobränslen som etanol vid matlagning.
Läs och hör mer: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida. ... el=5129532

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En liten reflektion bara: Svenska Arméns Trangiakök och snuskburk är lite kult bland vildmarksmänniskor i USA om man kollar på Youtube. Så utmärkelsen kanske inte är så jättestor nyhet, eller?

Författare:  Dr. Mabuse [ fre 12-06-01 15:47 ]
Inläggsrubrik:  Re: Pris för projekt med etanolspisar

Intressant.

Det borde fungera att använda separerad E85 i ett trangiakök. Hur billigt som helst.
Några procent vatten i spriten är ju inget problem... Bara att dekantera bort fulsoppan.

:)

Författare:  rope_pusher [ mån 12-06-04 18:29 ]
Inläggsrubrik:  Re: Pris för projekt med etanolspisar

Förra året på något uppfinnarevent så pratade jag med några som utvecklade effektiva vedspisar för att komma till rätta med problemet med öppna eldstäder i främst Indien. Etanol är fint det med, problemet är att etanolen måste man köpa, medan man kan elda lite vad skit man hittar i en vedspis. Men många verkar jobba på just på mijöteknik för jordens allra fattigaste. Jag pratade också med en snubbe som tog fram solcellslösningar för att folk skall kunna ha ljus, radio och kommunikation i underutvecklade regioner. Indien kom upp igen där.

Jag ser många såna här projekt där man på uppfinnarsidan har det goda syftet, de får uppmärksamhet och vinner priser, men hur går det sedan? Jag följer de jag träffat med intresse för att se hur det går för idén i genomförandefasen. Jag är rädd att många projekt stupar när det är dags att på allvar få ut tekniken. Vi har många intressanta teknikprojekt kring just att förbättra livet för de allra fattiga folkflertalet i världen, samtidigt som det gynnar deras såväl som vår miljö. Många duktiga tjejer och killar inte minst i Sverige, men amerikanen har nog större chans att göra nån verklig skillnad.

Man skall ha klart för sig att detta är ett viktigt projekt om man tänker på att miljövinster också har stordriftsfördelar, fler anläggningar och utveckling av tekniken. Mindre bränsletransporter, ökad tillgänglighet ökar teknikutvecklingen emot att ta fram teknik att utnyttja den resurs som blivit allmänt tillgänglig. Möjligheterna för lokal produktion av energiråvaran får till följd att arbeten skapas där energin utnyttjas, det får även geopolitiska konsekvenser. Att tillföra en ny energiråvara ökar tillgången på energi totalt sett, det är positivt för det minskar även kostnaden för att genomföra miljöprojekt.

Författare:  nyfiken [ mån 12-06-04 21:54 ]
Inläggsrubrik:  Re: Pris för projekt med etanolspisar

Jo då, rope_pusher. Du har säkert rätt i det du skriver. Det handlar mycket om att "ställa om energiråvaran" från träkol och ved till förnyelsebara energier som t.ex etanol. Som dessutom går att odla och framställa i tredje världen.
Efter lite sökande fann jag en bild på den här belönade spisen. Och det visar sig att det är samma konstruktion som Svenska Försvarets Trangiakök, men lite förändrat och förbättrat.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=5130676
Det står också att det är en utveckling av ett båtkök. Jag var båtägare förut och hade ett sådan, bara en brännare, men dom var erkänt enkla och lättskötta. Det finns t.o.m en "miniugn" att ställa över en sådan brännare.
http://www.fogas.se/shop/1922---mini-ugn-omnia/
Dom lovar att allt som går att göra i en vanlig ugn, går också att göra i en Omnia miniugn. Man får dock inte ha stora krav på volymen. Inget storbak direkt.
Det negativa med dom här båtköken och miniugnarna är priset. Det skulle absolut inte fungera i tredje världen. Över 1200 kr för ett enlågigt kök och nästan 500 kr för miniugnen. Det finns kök med två brännare också.
Vi får väl anta att den här pristagaren har lyckats "pruta" på utrustningen och det blev lite av belöningen?

Författare:  rope_pusher [ mån 12-06-04 22:52 ]
Inläggsrubrik:  Re: Pris för projekt med etanolspisar

Jo, jag misstänker att dessa projekt fallerar när man kommer till frågan om vem som skall betala för dem. Därför jag är nyfiken på vad som händer sedan, efter priserna delats ut och fint folk solat sig i glansen.

Författare:  aryan [ tis 12-06-05 09:24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Pris för projekt med etanolspisar

En spritbrännare kan man göra av några gamla konserv eller kolaburkar http://www.backpacking.net/makegear/fal ... index.html

Det finns en annan lösning på ungefär samma problem som jag tycker verkar bättre än ett biospritkök: en energibesparande vedbrännare som använder ett peltier element för att driva en fläkt som gör att förbränningen blir optimal och utan rök, se http://siteresources.worldbank.org/INTE ... Alders.pdf Jag mailade i 2009 med den holländska utvecklaren vid Philips som hade utvecklad den iom att jag då letade efter värmetåliga peltier element (till vår pellets kamin). Peltier elementen kom från USA och var dyraste komponent men fläkten behövde inte mkt el och apparaten sparade mkt ved. Det var då planar på att producera den i India jag undrar om det har blivit av.. Jag hittar nu något som det verkar ha evaluerat i http://biolitestove.com/homestove/overview/

Från faq:
Citat:
The HomeStove will be in large-scale pilot programs in India and Africa through 2012. Our focus is on making it available for retail sale in the developing world first. There are not currently plans to make it available in the U.S.


En ”outdoor” offspinn av samma idé -som väcker stort habegär hos mig- finns också: den kan ladda din GPS/ iPhone när du lagar mat ;-) Bild

Man skulle försöka bygga denna själv också, här en början med luftpump på batterier i stället för pelterdriven elfläkt http://www.backpacking.net/makegear/fal ... index.html

Författare:  aryan [ tis 12-06-05 09:36 ]
Inläggsrubrik:  Re: Pris för projekt med etanolspisar

Laga mat när så länge solen skiner kan man köra med speglar, en parabol spegel t ex med en svart kastrull i miten koka på noll tid.

Detta här http://www.freewebs.com/solarwyse/ tycker jag också en brilliant ide för att koka/desinfektera vatten gratis med solen. Tack vara termosflaskeffekten håller det hettan så länge kan tom koka vatten dagen innan och brygga te på det kokheta vatten nästa morgonen!

Dessa vakuum solfångare kan även användas för att destillera sprit med direkt solenergi.

Författare:  Dr. Mabuse [ ons 12-06-06 12:30 ]
Inläggsrubrik:  Re: Pris för projekt med etanolspisar

nyfiken skrev:
Det handlar mycket om att "ställa om energiråvaran" från träkol och ved till förnyelsebara energier som t.ex etanol. Som dessutom går att odla och framställa i tredje världen.

Du får gärna utveckla ditt resonemang här... Själv tycker jag nog att både träkol och ved räknas som förnyelsebart bränsle. Etanol är ju dessutom inte en energiråvara, det torde ju sockerrör och majs vara; etanol är ju utvunnen ur en sockerrik gröda.

Författare:  rope_pusher [ ons 12-06-06 13:00 ]
Inläggsrubrik:  Re: Pris för projekt med etanolspisar

Tror poängen är att eldstäder har ruskigt dålig verkningsgrad, släpper ut enorma mängde sot i indiens storstäder. Det leder till att skog skövlas för ved till gammaldags eldstäder. När Sverige eldade på det sättet så var landet i princip befriat från träd. Eller ja, dagens svenskar skulle uppleva det så.

Författare:  aryan [ ons 12-06-06 17:01 ]
Inläggsrubrik:  Re: Pris för projekt med etanolspisar

rope_pusher skrev:
Tror poängen är att eldstäder har ruskigt dålig verkningsgrad, släpper ut enorma mängde sot i indiens storstäder. Det leder till att skog skövlas för ved till gammaldags eldstäder. När Sverige eldade på det sättet så var landet i princip befriat från träd. Eller ja, dagens svenskar skulle uppleva det så.


Biostoven http://biolitestove.com/homestove/overview/ som jag länkade till ovan har dock också låga utsläpp trots att den bränner veden direkt.

BildBild

Författare:  Laban [ ons 12-07-25 14:46 ]
Inläggsrubrik:  Re: Pris för projekt med etanolspisar

http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cooker

Ex:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Solar ... of-hut.jpg

Finns förstås en del uppenbara fördelar, men även andra som man kanske inte tänker på direkt:

Citat:
The goal of this project was to reduce the Darfuri women's need to leave the relative safety of the camp to gather firewood, which exposed them to a high risk of being beaten, raped, kidnapped, or murdered.[30][31][32] It has also significantly reduced the amount of time women spend tending open fires each day, with the results that they are healthier and they have more time to grow vegetables for their families and make handicrafts for export.[29] By 2007, the Jewish World Watch had trained 4,500 women, and had provided 10,000 solar cookers to refugees. The project has also reduced the number of foraging trips by as much as 70 percent, thus reducing the number of attacks.[33]


Men förstås också nackdelar. Längre tillagningstid ex.

Annars tycker jag biolitestove var intressant. Att man även får ut lite el för laddning av mobiltelefon osv, halverar bränsleförbrukningen, låga utsläpp. Och 129$ var rätt ok pris.

Ett till ex:

http://www.solarovens.org/

Enligt videon på sidan så spenderar man i vissa länder upp till 7h/dag på att hämta ved. Och som de säger "most fuel poor countries are in fact sun rich".

Författare:  rope_pusher [ lör 12-11-03 17:51 ]
Inläggsrubrik:  Re: Pris för projekt med etanolspisar

Powerfy heter företaget som jag träffade på nyföretagarmöte. Det går visst bra för dem nu, säljer solcellsladdare i Kenya, med lite hjälp från SIDA och ALMI.

Författare:  PRIUS [ lör 12-11-03 21:01 ]
Inläggsrubrik:  Re: Pris för projekt med etanolspisar

När man lagar mat och eldar med ved tycker jag att försvarets tältkamin med omvänd förbräning fungerade mycket bra där man inte ens kunde se någon rök ur skorstenen utan bara såg luften dallra ur skorstenen helt klar utan spår av sot. Kaminen kan ses på bild på den här sidan längst ner.
http://www.antikviteter.net/antikprat/m ... 80895.html

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/