Henrik Jansson skrev:
Vem har sagt att vi ska öka köttkonsumtionen?
Ingen, för att nå tvågradersmålet borde den minska, men i stället ökar den sedan 70 talet.
Henrik Jansson skrev:
De som vill att vi ska sluta äta kött säger att metangas är ett problem.
Klimatvetenskapen som säger att metangas är ett av problemen.
De som vill att vi ska äta minde kött anser att det t ex vore bättre för hälsa, minska djurplågeri och
många andra anledningarHenrik Jansson skrev:
Jag säger att om vi slutar använda fossila bränslen så försvinner problemet.
Metanutsläppen minskar inte om vi slutar avända fossila bränslen.
Nötköttkonsumptionen i Sverige har ökad kraftigt sen 70 talet. Även om vi i Sverige skulle lyckas med att helt sluta använda fossila bränslen kan vi med dagens nötköttskonsumption inte sänka växthusgasutsläppen till en hållbar nivå (1 ton CO2 ekvivalen) pga de växthusgasutsläpp av nuvarande nötköttskonsumption. Se texten om växthusgasutsläpp från maten:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/no ... 140908.svdCitat:
Vi kommer fram till att utsläppen per person och år var motsvarade cirka 1,5 ton koldioxid år 2006. Över hälften av detta kom från konsumtion av kött, i synnerhet nötkött och lamm, trots att detta endast stod för cirka 3 procent av vårt energiintag. För scenariot till 2050 har vi räknat med att köttkonsumtionen fortsätter att öka i nästan samma takt som de senaste decennierna. Det innebär 50 procent mer kött 2050, vilket ungefär motsvarar genomsnittsamerikanens konsumtion i dag. Om inga åtgärder för att minska utsläppen görs kommer utsläppen att öka till hela 1,9 ton per person och år 2050. Nästan dubbelt så mycket som vi totalt får släppa ut om vi ska vara relativt säkra på att nå tvågradersmålet.
Kanske i en framtid lösning kan bli att framställa kött med låga metanutsläpp, djur- och miljö-vänligt i en fabrik. Det har redan odlads en biff i ett laboratorium.