Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: tor 20-10-01 02:46

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: mån 13-05-20 18:22 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
Finns en del myter som liknar de om biobränslen

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad ... ekologiskt

Citat:
8 sätt att döda myter om ekologiskt
Du hör dem vid middagsbordet, på festen och i lunchrummet. Påståenden om ekologisk mat som inte verkar helt hundra. Problemet är bara att du inte riktigt vet vad du ska svara. Varsågod, här är dina argument.


1. Din kompis: Vaddå ekologiskt vin från Australien, hur ekologiskt är det med något från andra sidan jordklotet?

Du: Ekologiskt har inget med frakten att göra. Att vinet är ekologiskt betyder bland annat att vingårdsarbetarna slipper få hjärntumörer av bekämpningsmedlen som sprutas på odlingarna. Eller att rester av samma medel finns kvar i ditt vin, vilket är vanligt eftersom vindruvorna besprutas så extremt hårt.

Dessutom är det inte frakten som påverkar miljön mest vad gäller det vi dricker och äter. Det är hur det produceras, och då är ekologiskt ett superviktigt val, även om det skulle vara skeppat från Australien.

2. Din pappa: Men det är inte ekologiskt som är grejen - vi ska handla svenskt!

Du: Svenskt är bra, men det är viktigare att välja mycket eko och mycket vego om du vill göra en insats för miljön. Matens transport till butikerna är inte det som påverkar miljön mest. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och enorma odlingar där bara en enda gröda frodas belastar miljön mycket mer. Det slipper du bidra till när du köper ekologiskt. Du visar också att det finns en efterfrågan på ekologiskt, vilket kommer att leda till fler svenska ekojordbruk. För en bonde är det oftast mer lönsamt att satsa på ekologiskt, vilket kan rädda många svenska jordbruk som hotas av nedläggning.

3. Din granne: Det är alldeles för dyrt med ekologiskt!

Du: Det är den andra maten som är för billig. Tänk om kemikaliejordbruket skulle stå för kostnaderna för vattenrening, utarmning av biologisk mångfald, hälsoskador, övergödning... Då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar – den är svindyr.

Dessutom har vi i Sverige aldrig lagt så lite pengar på mat som nu. Istället prioriterar vi prylar, boende och resor. Vi slänger en tredjedel av maten - samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Vi lägger 40 procent av matutgifterna på kakor, läsk och andra tomma kalorier - samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Och vi köper så mycket kött att det har blivit både ett folkhälsoproblem och ett massivt miljöproblem. Om vi istället skulle stuva om våra matkassar - med mindre kött, halvfabrikat, snask och mer grönsaker och ekologiskt – så skulle det inte märkas i våra plånböcker.

4. Din svärmor: Jag har hört att butikspersonal tar besprutade morötter och säljer dem som ekologiska. Efter hästköttskandalen och alla larm litar jag inte på någon!

Du: Om du vill minimera risken att bli blåst i matbutiken så är det just ekologiskt du ska välja. Ekomaten kontrolleras noggrannare än annan mat. Ekologiska gårdar, bagerier och fabriker får regelbundet både oanmälda och anmälda besök. De som sköter kontrollerna är oberoende, och inte kopplade till den ekologiska märkningen.

Dessutom slipper du onaturliga färgämnen och konstgjorda smakförstärkare i Krav-märkt mat. Alltså sånt som gör jordgubbsylten extra röd eller får guacamolen att smaka avokado fastän den knappt innehåller någon.

5. Den uppdaterade kollegan: Jag är skeptisk. Läste till exempel att ekologiska olivoljor innehåller rester av bekämpningsmedel.

Du: Jo, men samtidigt testades också o-ekologiska olivoljor och de innehöll betydligt mer rester. Den lilla detaljen skrev tyvärr inte så många journalister om. De förklarade heller inte varför de ekologiska olivoljorna kan innehålla bekämpningsmedel. Det beror på att gifterna kan förflyttas långa sträckor med vind och vatten. Rester av bekämpningsmedel finns i fjällsjöar, dricksvatten, ja till och med i regnet som faller över oss.

Kollegan igen: Fast testerna på barngröten då? Där hade jag förväntat mig att åtminstone den ekologiska gröten inte skulle innehålla giftrester.

Du: Testet på barngröt handlade om tungmetaller, som kadmium. Det finns inte bara i barngröt utan i det mesta som odlas i jorden och i griskött. Kadmium är ett hälsoskadligt ämne som sprids av bland annat trafikutsläpp – och det kan ingen ekobonde styra över. Det är helt enkelt omöjligt att odla helt giftfri mat i en förorenad värld. Poängen med att ändå köpa ekologiskt är du bidrar till att mindre otrevligheter sprids i vår miljö, att färre lantbrukare dör av bekämpningsmedelsskador, att djuren har det bättre och att du och dina barn får i er mindre kemikalier.

När vi ändå pratar om kadmium kan det vara värt att veta att de o-ekologiska bönderna faktiskt tillsätter kadmium till sina åkrar när de använder konstgödsel och avloppsslam. Det är inte tillåtet på ekogårdarna.

6. Din farfar: Äh, lite skit fixar kroppen. Själv badade jag i DDT och asbest som barn och titta på mig – jag lever!

Du: Jo, du lever, men se dig omkring. Du känner säkert någon som drabbats av cancer eller demens, har diabetes eller adhd eller försöker få barn utan att lyckas. FN har nyligen konstaterat att det verkar som om en rad folksjukdomar kan vara kopplade till alla dessa små doser av kemikalier som vi får i oss under en lång tid.

7. Din bästis: Nåväl, jag har i alla fall besökt en ekologisk gård. Och det visade sig att ekobönderna kör mycket mer än andra bönder. Hur klimatsmart är det?

Du: Visst kör ekobonden mer traktor. Men konstgödsel som sprids i kemikaliejordbruken är en större klimatbov. I slutändan påverkar ekojordbruket och kemikaliejordbuket klimatet ungefär lika mycket.

Men stirra dig inte blind på klimatet. Kolla på miljöpåverkan överhuvudtaget. Då vinner ekobönderna med hästlängder. De sprider inga bekämpningsmedel och ökar den biologiska mångfalden - sånt som också är livsviktigt. Visste du att forskningen visar att hotet mot den biologiska mångfalden är lika akut som klimathotet?

Planetens hälsa är ett finurligt, superhäftigt ekosystem där allt är sammanlänkat. Låter lite Avatar, men det är ju sant.

8. Din chef: Sorry, men ekologiskt funkar inte om vi ska mätta alla världens hungriga.

Du: Sorry, men du har lyssnat för mycket på industrin. Lyssna på världsledande forskare och experter istället. De säger att ”business as usual” inte är lösningen, utan att det är hög tid att kika på intressanta lösningar inom det ekologiska lantbruket. Du kan också lyssna på miljontals småbönder i Afrika, Asien och Latinamerika som övergett kemikaliejordbruket och börjat satsa på ekologiskt istället. De får lika stora, eller större, skördar som tidigare men får bättre betalt och har lägre utgifter.

Dessutom produceras det redan tillräckligt med mat för att mätta alla hungriga redan idag. Problemen handlar snarare om konflikter och vem som har makt över maten och jordarna. FN:s hungerexpert har ett råd till oss i den rika delen av världen: om vi vill göra något för alla miljontals svältande människor, så är det att äta mindre kött.

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons 13-05-22 13:11 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:45
Inlägg: 1412
Ort: Kalix, Norrbotten
Utmärkt!!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons 13-05-22 15:59 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
Det har blivit 8 nu!

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons 13-05-22 18:56 
Offline

Blev medlem: tor 06-12-28 03:38
Inlägg: 593
Ort: Frösön nyss uppflytt
Verkar vara mycket påståenden och lite källor: http://forum.vof.se/viewtopic.php?f=36&t=20327 Fäster mig vid det där om oljeproven av R&R.

J.K Nilsson


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons 13-05-22 20:18 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
Finns en del referenser här http://www.naturskyddsforeningen.se/sit ... j-2013.pdf bl a

Citat:
Myter om ekologiskt:
Fråga 1: http://www.naturskyddsforeningen.se/sit ... apport.pdf

Fråga 2: Lönsamhet på ekologiska gårdar. Citat från skriften ”Ekologiska jordbruksföretag har högre lönsamhet än konventionellt drivna företag med samma produktionsinriktning. Det gäller både mjölkgårdar och växtodlingsgårdar och det gäller i alla studerade regioner.” http://www.agrifood.se/Files/SLI_skrift_20035.pdf

Fråga 3:
http://www.fhi.se/PageFiles/7233/Hur-man-ater-SMART.pdf
http://www.krav.se/ekologisk-mat-med-mindre-tillsatser

Fråga 4:
http://www.jordbruksverket.se/amnesomra ... 01399.html

Fråga 5 och 6:
Miljögifter: http://www.naturskyddsforeningen.se/sit ... gifter.pdf
Miljögifter: http://www2.naturskyddsforeningen.se/up ... mannen.pdf
Kadmium: http://www.kemi.se/sv/Innehall/Nyheter/ ... ans-skull/

Bekämpningsmedel i vatten:
http://www.slu.se/Documents/externwebbe ... gi_132.pdf

Fråga 7:
http://www2.naturskyddsforeningen.se/up ... supply.pdf
http://www2.naturskyddsforeningen.se/up ... africa.pdf
http://www2.naturskyddsforeningen.se/up ... opment.pdf
Rapport från Naturskyddsföreningen ”100% ekologiskt – det agroekologiska och ekologiska jordbrukets roll för livsmedelstrygget och miljö”. http://www.naturskyddsforeningen.se/nyh ... ska-mattas

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis 13-12-24 20:13 
Offline

Blev medlem: tor 07-02-08 00:12
Inlägg: 581
Ort: Dalsland
Det finns en hel del fel i de här påståendena..

Det går inte åt mindre konstgödsel för att man köper "ekologiskt" Det är bara som folk tror.

Näringsläckaget ökar med "ekologiskt" eftersom jorden bearbetas mer och ger lägre skördar.
Dessutom använder man förhållandevis mycket fosfor i "ekologiska" odlingar vilket leder till större läckage av fosfor, som är det stora problemet.
Det viktigaste är att köpa svenskt, eftersom vi aldrig annars kan få ett kretslopp.
Kom dessutom ihåg att det är inte samma regler för "ekologiskt" i alla länder.

Och det viktigaste av allt: Det finns ingen ekologisk mat att köpa i affärerna. Ska vi få fram ekologisk mat måste vi ha ett kretslopp. Det får vi inte för att vi sätter ett grönt märke på maten, eller för att bonden som har odlat maten har köpt gödsel från en annan gård som i sin tur får köpa mer konstgödsel.
Det som måste till är att det som människor spolar ner i toaletten kommer tillbaka till åkermarken, och utan gifter från andra avlopp, osv.
Näringsämnena i den mat vi köper kommer från konstgödsel, även näringsämnena i den "ekologiska" maten.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor 13-12-26 19:57 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
Har livsmedelsverket också fel? http://www.slv.se/grupp1/Markning-av-mat/Ekologisk-mat/

Citat:
Vad skiljer ekologisk mat från konventionellt producerad?
I den ekologiska odlingen ersätts konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel med andra åtgärder. Vissa hjälpmedel i produktionen, som betraktas som "naturliga", får användas, till exempel såpvatten och kalk.

Fodret är i huvudsak ekologiskt producerat på den egna gården.

Läkemedel för djur, till exempel antibiotika, används restriktivt. Om ett djur får läkemedel förlängs karenstiden innan djuret slaktas.

Det är också viktigt att djuren vistas utomhus och får utlopp för sitt naturliga beteende.

Genetiskt modifierade organismer får inte användas vid ekologisk produktion. Bestrålning är inte heller tillåten. Ett fåtal tillsatser och så kallade processhjälpmedel kan användas reglerat.

Regler om ekologisk mat
Det finns regler - EG-förordningar - som reglerar den ekologiska produktionen inom medlemsländerna.

I förordningarna står det
• hur produktionen ska gå till
• hur produkterna ska märkas
• hur kontrollen ska ske
• vad som gäller vid import av ekologiska produkter från länder utanför EU

EG:s bestämmelser om ekologiska animaliska livsmedel och ekologiska varumärken började gälla den 24 augusti 2000. Sverige anslöt sig till förordningens regler för ekologisk produktion den 1 januari 1995.

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor 13-12-26 21:35 
Offline

Blev medlem: tor 07-02-08 00:12
Inlägg: 581
Ort: Dalsland
Ja, livsmedelsverket har fel i mycket.
Där sitter tjänstemän som lever långt ifrån verkligheten.

Jag förklarade ju i förra inlägget vad som var fel.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011