Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: tis 21-04-13 03:04

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons 15-06-24 19:19 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
http://www.svd.se/nederlanderna-tvingar ... om/varlden

Citat:
Unik dom ska minska utsläpp i Nederländerna

En domstol i Haag dömde på onsdagen ut den holländska klimatpolitiken som olaglig och beordrar landets regering att minska utsläppen av växthusgaser med minst 25 procent till 2020. Domslutet är det första i sitt slag, men bedöms inspirera till liknande processer i andra länder.

Rättegången i Haag, som nu nått sitt slut, är unik. Aldrig tidigare har ett lands befolkning stämt sin regering för att göra för lite för att motverka klimatförändringar.

Bakom stämningen mot den holländska regeringen står organisationen Urgenda och 886 holländska medborgare, som menar att regeringens låga utsläppsmål gör att Nederländerna bryter mot både internationell lagstiftning kring mänskliga rättigheter och civilrättslig lagstiftning.

– Om din granne har ett sjukt träd som riskerar att falla över ditt hus, kan du gå till en domstol och be den beordra din granne att ta bort trädet. Det här är samma sak, sade Urgendas juridiska ombud Dennis van Berkel till SvD inför processens slutskede.

Nederländerna har i dagsläget målet att minska sina utsläpp av växthusgaser med 14-17 procent till 2020 jämfört med 1990, en nivå som Urgenda ville se höjd till mellan 25 och 40 procent.

Argumentationen är i stort densamma som i de så kallade Osloprinciperna, som lanserades av en grupp tunga internationella jurister i slutet av mars. Osloprinciperna pekar ut vilka lagar som kan appliceras på policyer för att möta klimatförändringarna - och argumenterar för att existerande lagar inom bland annat mänskliga rättigheter är tillräckligt för att kunna pröva vad som är tillräckliga åtgärder i domstol.

Den holländska regeringen har å sin sida erkänt att klimatförändringarna är att betrakta som ett hot mot mänskliga rättigheter, men att det är en global fråga att motverka dem och att de följer sina internationella åtaganden, bland annat enligt Kyoto-protokollet.

På onsdagen kom domslutet - och rätten valde till stor del att gå på Urgendas linje.

– Staten bör inte gömma sig bakom argumentet att lösningen till det globala klimatproblemet inte enbart beror på holländska ansträngningar. All minskning av utsläpp bidrar till att motverka farliga klimatförändringar och som ett utvecklat land borde Nederländerna ta ledningen i detta, skriver rätten i sin dom.

Domstolen beordrar nu den holländska regeringen att minska sina utsläpp med 25 procent till 2020, jämfört med 1990 års nivå.

Urgendas ordförande, Marjan Minnesma, säger i ett pressmeddelande att de är mycket nöjda med domslutet - och att det kommer att ha stor effekt på andra liknande processer i andra länder, till exempel den som just nu pågår i Belgien.

– Det här gör det kristallklart att klimatförändringarna är ett enormt problem som måste hanteras mycket mer effektivt, och att regeringar inte längre har råd att inte agera. Stater är till för att skydda sin befolkning, och om inte politiker gör det på eget initiativ finns domstolarna där för att hjälpa till, säger hon.

Den holländska regeringen kan överklaga domen till högre instans, men har ännu inte beslutat om de ska göra det eller inte.

– Vi och Urgenda delar samma mål, vi har bara olika synpunkter kring på vilket sätt det målet ska nås, säger den holländska miljöministern Wilma Mansfeld i ett uttalande.

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor 15-06-25 15:19 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:45
Inlägg: 1412
Ort: Kalix, Norrbotten
:mrgreen: :!:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor 15-06-25 17:18 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
Hoppas detta exemplet leder till fler liknande rättegångar i andra länder. I Belgien verkar det redan vara på gång.

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011