Etanol.nu
http://www.etanol.nu/forum/

Unik dom ska minska utsläpp i Nederländerna
http://www.etanol.nu/forum/viewtopic.php?f=47&t=7322
Sida 1 av 1

Författare:  aryan [ ons 15-06-24 19:19 ]
Inläggsrubrik:  Unik dom ska minska utsläpp i Nederländerna

http://www.svd.se/nederlanderna-tvingar ... om/varlden

Citat:
Unik dom ska minska utsläpp i Nederländerna

En domstol i Haag dömde på onsdagen ut den holländska klimatpolitiken som olaglig och beordrar landets regering att minska utsläppen av växthusgaser med minst 25 procent till 2020. Domslutet är det första i sitt slag, men bedöms inspirera till liknande processer i andra länder.

Rättegången i Haag, som nu nått sitt slut, är unik. Aldrig tidigare har ett lands befolkning stämt sin regering för att göra för lite för att motverka klimatförändringar.

Bakom stämningen mot den holländska regeringen står organisationen Urgenda och 886 holländska medborgare, som menar att regeringens låga utsläppsmål gör att Nederländerna bryter mot både internationell lagstiftning kring mänskliga rättigheter och civilrättslig lagstiftning.

– Om din granne har ett sjukt träd som riskerar att falla över ditt hus, kan du gå till en domstol och be den beordra din granne att ta bort trädet. Det här är samma sak, sade Urgendas juridiska ombud Dennis van Berkel till SvD inför processens slutskede.

Nederländerna har i dagsläget målet att minska sina utsläpp av växthusgaser med 14-17 procent till 2020 jämfört med 1990, en nivå som Urgenda ville se höjd till mellan 25 och 40 procent.

Argumentationen är i stort densamma som i de så kallade Osloprinciperna, som lanserades av en grupp tunga internationella jurister i slutet av mars. Osloprinciperna pekar ut vilka lagar som kan appliceras på policyer för att möta klimatförändringarna - och argumenterar för att existerande lagar inom bland annat mänskliga rättigheter är tillräckligt för att kunna pröva vad som är tillräckliga åtgärder i domstol.

Den holländska regeringen har å sin sida erkänt att klimatförändringarna är att betrakta som ett hot mot mänskliga rättigheter, men att det är en global fråga att motverka dem och att de följer sina internationella åtaganden, bland annat enligt Kyoto-protokollet.

På onsdagen kom domslutet - och rätten valde till stor del att gå på Urgendas linje.

– Staten bör inte gömma sig bakom argumentet att lösningen till det globala klimatproblemet inte enbart beror på holländska ansträngningar. All minskning av utsläpp bidrar till att motverka farliga klimatförändringar och som ett utvecklat land borde Nederländerna ta ledningen i detta, skriver rätten i sin dom.

Domstolen beordrar nu den holländska regeringen att minska sina utsläpp med 25 procent till 2020, jämfört med 1990 års nivå.

Urgendas ordförande, Marjan Minnesma, säger i ett pressmeddelande att de är mycket nöjda med domslutet - och att det kommer att ha stor effekt på andra liknande processer i andra länder, till exempel den som just nu pågår i Belgien.

– Det här gör det kristallklart att klimatförändringarna är ett enormt problem som måste hanteras mycket mer effektivt, och att regeringar inte längre har råd att inte agera. Stater är till för att skydda sin befolkning, och om inte politiker gör det på eget initiativ finns domstolarna där för att hjälpa till, säger hon.

Den holländska regeringen kan överklaga domen till högre instans, men har ännu inte beslutat om de ska göra det eller inte.

– Vi och Urgenda delar samma mål, vi har bara olika synpunkter kring på vilket sätt det målet ska nås, säger den holländska miljöministern Wilma Mansfeld i ett uttalande.

Författare:  Baggis [ tor 15-06-25 15:19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Unik dom ska minska utsläpp i Nederländerna

:mrgreen: :!:

Författare:  aryan [ tor 15-06-25 17:18 ]
Inläggsrubrik:  Re: Unik dom ska minska utsläpp i Nederländerna

Hoppas detta exemplet leder till fler liknande rättegångar i andra länder. I Belgien verkar det redan vara på gång.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/