Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: mån 21-03-01 01:26

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: tis 16-01-12 10:13 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
http://miljoaktuellt.se/klimatforandrin ... roduktion/

Citat:
Klimatförändringar förstör en tiondel av världens spannmålsproduktion

Enligt en ny rapport har forskare för första gången mätt de globala skador som drabbat jordbruket på grund av extremväder.

Enligt rapporten som publiceras i Nature är Nordamerika, Australien och länder i Europa de som förlorat störst del av spannmålsodlingen på grund av klimatförändringar, rapporterar ATL.


Forskarna har granskat hur torka, översvämningar, extrem kyla- och värme påverkar produktionen. De har undersökt 177 länders spannmålsproduktioner under de senaste 50 åren.

Enligt studien orsakar torka och extrem värme störst spannmålsförluster – med mellan nio och tio procent. Även översvämningar och kyla har påverkat produktionen. Torkan gör störst skada i länder med storjordbruk. Nordamerika, Europa och Australien har enligt studien haft en produktionsminskning med 20 procent jämfört med Afrika och Asien som odlar i mindre jordbruk.

En annan faktor, säger forskarna, kan vara att jordbrukare i utvecklingsländerna är benägna att undvika risker jämfört med sina rikare motsvarigheter i västvärlden. Men även om förlusterna är större i västvärlden så är de inte lika kännbara som när torkan slår till i fattigare länder.

Med andra ord, i Afrika eller Asien, där jordbruket kan stå för 30 procent av BNP, kan effekten bli större än i ett land som Tyskland, där skadeståndsbeloppet till sektorn kan vara högre, men står för en mycket mindre del av landets totala ekonomi.

Enligt rapporten har de flesta spannmålsförlusterna skett efter år 2000 och väderfenomenen torka och värmeböljor har blivit vanligare med åren.

Joline Ekman

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011