Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: lör 24-12-07 19:29

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 28 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 09-01-22 11:06 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3241
Ort: Hässleholm
Citat:
02:00 | torsdag 22 januari 2009
Även Antarktis blir varmare

I genomsnitt en halv grad varmare de senaste 50 åren.För första gången visas nu att även Antarktis har drabbats av klimatförändringen och blivit varmare. Tidigare har man trott att de södra polarregionerna har klarat sig, och faktiskt blivit kallare medan resten av jorden värms upp.

Men nya beräkningar visar alltså att temperaturen stiger också på Antarktis.

Professor Per Holmlund på Stockholms universitet, som är en av Sveriges få experter på Antarktis, säger att situationen är allvarlig.

– Fram tills nu så har det inte funnits några som helst belägg egentligen för att det kan vara varmt i luften dessutom men det är det de visar. Att det dessutom är en uppvärmning i luften, säger Per Holmlund.

Redan för ett år sedan konstaterades att stora mängder is försvunnit från den västra delen av Antarktis. Det handlar om hundratals miljarder ton per år.

Och nu kan man för första gången se att temperaturen också stigit i luften på Antarktis. I genomsnitt för hela kontinenten har den ökat med en halv grad de senaste 50 åren, men den känsliga västra delen av kontinenten har värmts upp mer.

Drew Shindell, på NASA Goddard Institute for Space Science är en av forskarna bakom studien. Han säger att vi nu ser en uppvärmning av klimatet på jordens alla sju kontinenter.

– Det här ligger i linje med förutsägelserna om vad som ska ske med temperaturen på grund av växthusgaserna i atmosfären, säger Drew Shindell.

Det har varit svårt att få grepp om hur klimatet på Antarktis utvecklar sig. Kontinenten är extremt svårtillgänglig, och här finns inte lika många bra mätstationer som i de norra polartrakterna.

Kunskapen om Arktis i norr är betydligt större, och härifrån har också larmrapporterna om uppvärmning och smältande isar duggat tätt.

Nu börjar forskarna förstå mer också om Antarktis, något som kommer att ytterligare förmörka nästkommande rapport från den internationella klimatpanelen IPCC, säger glaciologen Per Holmlund.

– Det här är någonting man kommer att tala om nu i den kommande IPCC-rapporten. Det är inte riktigt med i den gamla eftersom vi inte hade informationen om att vi hade de här kraftiga uttunningarna av isen. Det är någonting man har fått fram nu mycket sent, under 2000-talet när man har kunnat se det med hjälp av satelliter, säger Per Holmlund.

Mona Hambraeus


Ovanstående artikel och radioinslag: http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2583028

Studien publicerad i Nature: http://www.nature.com/nature/journal/v4 ... 07669.html

_________________
Svara på enkäter och tjäna poäng som kan växlas till rabattkuponger: https://www.ipsosisay.com/sv-se/referra ... 0238038d7c


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons 09-02-18 11:21 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:04
Inlägg: 1983
Ort: 08- och Småland
SR P1 Vetenskapsradion Onsdag 18 februari 2009
Minska utsläpp inte nog
Att koldioxidutsläppen minskas under det kommande seklet räcker inte för att rädda klimatet. Vårt bidrag till atmosfären måste komma ner under noll, ner på minus – det skriver World Watch Institute i sin rapport om Tillståndet i världen 2009, som är helt inriktad på klimatet.
Läs och hör mer: http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/art ... el=2641499


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 09-02-18 14:59 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: mån 07-01-01 20:57
Inlägg: 6015
Ort: Hindås
Vad jag förstod på trailern så har man kommit på att det är ökad odling och på det sättet återföring av kol till jorden som är det bästa sättet att minska CO2-halten när den blivit för stor.
Skördarna blir då även gradvis större o större.
Tycker jag talar för att biobränslen är en del av lösningen, inte ett problem....

_________________
http://direktdemokraterna.se
Myndigförklara dig själv.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 09-02-18 16:24 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: mån 07-01-01 20:57
Inlägg: 6015
Ort: Hindås
Jo, men jag tror att uppodling av regnskog inte ökar kolhalten i marken, snarast tvärtom.
I en öken är det ju tvärtom.
Kanske en bra värdemätare på hur bra odlingen är för moder jord.

_________________
http://direktdemokraterna.se
Myndigförklara dig själv.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 09-02-18 23:16 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 07-09-19 14:44
Inlägg: 2271
Ort: Luleå
Jag läste en artikel om en region i Spanien där det fanns stora mängder växthus. De hade fått sänkt medeltemperatur de senaste om det var 20 åren, 0.6 grader har jag för mig, i motsats till resten av Spanien som hade blivit varmare. Vilket skulle bero på den stora mängden växthus som reflekterar solens strålar.

Då är det väl bara o slänga upp stora mängder solceller så får vi samma effekt ,samt en massa el som kan ersätta kolkraft :-)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 09-02-19 00:32 
Offline

Blev medlem: tor 08-09-25 23:06
Inlägg: 980
Vad är det för artikel då?? Det måste nödvändigtvis inte finnas ett kausalt samband mellan lokal sänkning av medeltemperaturen (på ett så kort intervall som 20 år, men även för längre intervall) och en stor skara växthus.
Det är dock en intressant tanke, som också är lika applicerbar på karlmb:s argument för odling av växter. Det är ju trots allt växthus du talade om. Att ersätta kolkraft med sol, vind eller vatten, är väl de flesta som inte är inblandade i stora pengahärvor överens om.

Nu är jag inte så insatt i just solceller och fotosyntes, men de bygger på samma grund. Det vill säga att en foton absorberas av cellen som skickar iväg en elektron. Om man ändå vill debattera mellan de olika potentiella solfångarna:

Det som är relevant bör alltså i första hand vara hur stort väglängdsspektrum som absorberas av växten respektive solcellen. Ett bredare spektrum resulterar i mer absorberat solljus->elenergi som annars kunde ha värmt upp jorden.

Vidare kan man fundera över om det ens är värt att debattera om vad man skall göra med solljuset. Det finns otroligt mycket outnyttjad areal och otroligt mycket solljus att ta tillvara på. Men för att sammanfatta vad jag tror om din artikel är att det är mycket osannolikt att det skulle finnas ett kausalt samband mellan lokalt absorberat solljus -> elenergi och lokal medeltemperatur, men visa gärna artikeln :).


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 09-02-26 09:57 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7134
Ort: Älvsjö
Ordnung skrev:
Att samla in energi och göra el av den (oavsett metod) kommer därför höja tempen på jorden - detta har sci-fi-författare vetat i årtionden - och är skälet till att en civilisation inte kan bli hur energikonsumerande som helst utan att gå under.


Det verkar vara ett teoreitiskt och obefintlig problem i sammanhanget men roligt att fundera på.

Jag vet f.ö. ett si-fi sätt att samla in energi som inte ökar temperaturen på jorden.

Sateliter som har stora solfångare som genererar el (och "skuggar" på jorden) elenergin kan sedan med microvågar beamas över ner till jorden.

Alla energiförlustar i solcellerna (80% idag?) stannar då utanför jorden, bara jordytor som reflekterar bort 80% av ljuset utan att absorbera värme, dvs pol-isen är nog lika "bra" på att hålla solenergin borta.

Tror inte heller vind, våg eller vatenkraft ger nettovärme tillskott, man flytter ju bara rörelseenergi som ändå alstrar en viss mängd värme när den till slut bromsas upp. Bioenergi behöver inte heller öka värmen, död växtlighet som ligger och ruttnar i skogen ger samma värme som om man eldar upp den, om förbränningen dessutom ökar smog så ungerar det som solfilter och minskar solens uppvärmning av jorden :-)

/Aryan

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons 09-03-11 14:50 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:04
Inlägg: 1983
Ort: 08- och Småland
Mörkare tider nalkas
Av: Anders Wallerius
Publicerad 2009-03-11 14:02. Ny Teknik
Under de senaste trettiofem åren har sikten försämrats påtagligt över hela världen. Luften har blivit smutsigare och solens strålar når inte längre ner till marken i samma omfattning som tidigare.
Läs mer: http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_m ... 535467.ece

Det framgår att fossilbränslena är boven, och speciellt dieseloljan, (svaveldioxid).


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 09-03-23 09:50 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3241
Ort: Hässleholm
Klimatkompensation i form av utsläppsrätter kritiseras för att vara för generösts tilltagna så att man som miljökämpe måste spendera en förmögenhet innan det gör någon skillnad i hur mycket koldioxid som släpps ut. Klimatkompensation i form av investeringar i förnybar energi kritiseras för att pumpa in pengar i projekt som hade genomförts ändå, utan de extra pengarna. Klimatkompensation i form av trädplantering kritiseras vara osäkert eftersom träden mycket väl kan huggas ner eller blås ner innan de tagit upp så mycket koldioxid som man har antagit.

Hur som helst har träd betydelse för klimatet:

Citat:
Så mycket spädde stormen Gudrun på växthuseffekten
Av Erik Klefbom

Klimat Stormen Gudrun förstörde en sjättedel av den svenska skogens kapacitet att ta upp koldioxid. Det skriver en svensk forskargrupp i Global Change Biology.

Den svenska skogen tappade en sjättedel av sin kapacitetet att ta upp koldioxid efter stormen Gudrun.
De senaste årens stormar har rubbat skogens förmåga att ta upp koldioxid. Inte bara det - i samband med att träden knäcks och marktäcket bryts upp frigörs koldioxid som stiger upp i atmosfären i snabbare takt än normalt.

En svensk forskargrupp under ledning av Anders Lindroth vid Lunds universitet har räknat fram hur den hårda vinterstormen Gudrun 2005 påverkat koldioxidbalansen. Slutsatsen är att skogen det följande året förlorade en sjättedel av sin normala förmåga att absorbera koldioxid – cirka 3 av totalt 18 miljoner ton.

Nästan en hel svensk årsproduktion av virke fälldes den stormiga januarinatten 2005 – eller 66 miljoner kubikmeter virke på ett 272 000 hektar stort område i södra Sverige. Forskarna mätte upptaget och utsläppen av koldioxid i två mindre områden och räknade sedan ihop för hela det stormdrabbade området.

Forskarna uppskattar utifrån detta att den större stormen Lothar som drog fram över Centraleuropa 1999 minskade kontinentens kolupptag med ungefär 16 miljoner ton – en tredjedel av den totala kapaciteten.

Störningar i lokala ekosystem misstänks ligga bakom variationer i den fortlöpande kolcykeln – förutom stormar tros skogsbränder vara en mycket viktig orsak till detta men det kan också röra sig om större insektsangrepp.

En annan aktuell studie från SLU:s program för Klimatpåverkan pekar i samma riktning. Den visar att upptaget av kol från den svenska skogen varierat mellan 20 och 36 miljoner ton koldioxid under de senaste 20 åren – 2007 var upptaget endast 20 miljoner ton. Orsaken till detta är enligt forskarna den höga avverkningstakten i skogsbruket.


http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.21 ... useffekten

_________________
Svara på enkäter och tjäna poäng som kan växlas till rabattkuponger: https://www.ipsosisay.com/sv-se/referra ... 0238038d7c


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 28 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011