Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: fre 24-03-29 02:49

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: mån 09-01-12 11:12 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3241
Ort: Hässleholm
Torv har kallats för "framtidens energikälla" av branschen i decennier. Senast i somras berättade kommunekologen på ett möte jag var på om några av de negativa aspekterna av torvbrytning.

Citat:
Torv – framtidens energikälla?
06:00 HÄSTVEDA
Knut Wang, platschef hos Weibull Trädgård AB, krafsar i den bruna massan. Kanske håller han Sveriges nya stora energikälla i händerna – torven!

Just nu bryts ingen torv ute på den stora Åbuamossen norr om Hästveda. Utvinningen sker endast under sommaren. Och all torv som Weibulls Trädgård AB bryter går till växtförädling.
– Mossen är på nära 120 hektar stor och årligen bryter vi mellan 40 000 och 50 000 kubikmeter torv per år, säger Knut Wang när vi traskar ut på det stora ödsliga fältet.

Knut Wang håller i handen 4 000 år gammal torv från Åbuamossen norr om Hästveda. Nu arbetar torvbranschen hårt för att påverka regeringen om att torv ska klassas som hållbart bränsle. Men torv kan användas till annat än växtförädling. Det menar flera av Sveriges torvproducenter som i en landsomfattande kampanj lobbar hårt för att regeringen ska klassa torv som hållbart bränsle – och inte fossilt likt oljan.
– Det svenska torven utgör en av landets största, outnyttjade naturtillgångar. Trots att Sverige har mer energi i torven än vad Norge har i sin olja importerar vi ändå olja och andra fossila bränslen för höga kostnader, både ekonomiska och miljömässiga, säger torvbranschens nätverk.

För torvproducenterna är sakens tillstånd en smula förvirrande. Torv som eldas för produktion av elektricitet får grönt ljus ur miljöhänseende, torv som används i fjärrvärmeverk och inom industriprocesser får bakläxa.
– Torv är visst förnyelsebar. Det bildas hela tiden ny torv och just nu är uttaget i Sverige mindre än tillväxten av torv. Cirka 10 procent av all torv bryts, säger Knut Wang.

Cirka 25 procent av Sveriges yta består av torv.
– Ändå svarar den för mindre än en procent av landets energiförbrukning, säger nätverket som påpekar att en stor del av torven finns i redan dikad torvmark, som läcker ut koldioxid oavsett om man använder torven eller ej.
– Genom att ställa om till ett torvbruk kan vi redan vid dagens produktionsnivå minska utsläppen av fossil koldioxid med upp till 25 procent. Plus att vi skapar massor av nya jobb.

Att bryta torv har dock sina bekymmer.
All torv är inte lämplig som energikälla, enbart den mörkare som ligger djupare än ytskiktet. Torven måste också vara minst en meter tjock för att vara lönsam vid brytning.
– Bästa miljöeffekt vid eldning får man genom att kombinera torv med biobränsle, säger Göran Andersson, styrelseordförande i Ekonova, ägare av Weibulls.

Torven måste vara torr och av den anledningen bryts den enbart under några sommarveckor. Till det ska läggas av flera torvmossor ligger på naturskyddsområde med unika arter, vilket förmodligen försvårar ett brytningstillstånd från länsstyrelserna.
– Absolut är det så. Men det är varken vår eller branschens mening att utvinna torv från orörda mossar, enbart dem där det redan är dikat och påverkat av människor, säger Göran Andersson.

Skulle regeringen ge klartecken att torv kan klassas som förnyelsebar energikälla för energiändamål står torvbranschen redo med stora investeringar.
– För vår del rör det sig om ett tiotal miljoner, men för hela branschen en miljard kronor. För att tackla den kostnaden bör vi tredubbla dagens Sverigevolymer på mellan 2,5 och 3,5 miljoner kubikmeter torv per år, säger Göran Andersson.

Per Strandell


http://www.nsk.se/article/20090112/NYHE ... nergikalla

_________________
Svara på enkäter och tjäna poäng som kan växlas till rabattkuponger: https://www.ipsosisay.com/sv-se/referra ... 0238038d7c


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 09-01-12 11:27 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: mån 07-01-01 20:57
Inlägg: 6015
Ort: Hindås
Men är det så illa om man inte bryter mer än vad som återväxer?
Torven i våtmarkerna tar väl hand om mkt av t.ex övergödning som annars skulle runnit rakt ut i havet och ställt till med elände.
Tar man vara på torven så får man ju denna energi uppsamlad rätt enkelt.
Och finns det då mossar på 120 Ha borde väl vi kunna skörda lite av dem.
Och på 120 Ha faller det in ganska stor mängd solenergi dessutom.
Den som kört igenom Småland vet hur det kan se ut...

_________________
http://direktdemokraterna.se
Myndigförklara dig själv.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 09-01-12 13:43 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3241
Ort: Hässleholm
Enligt Wikipedia så anses torv sedan 2006 vara ett "långsamt förnyelsebar energikälla" och omkring 2000 var nybildningen större än avverkningen. Men om man som branchen vill ska öka torvanvändningen bryter man åter mer torv än vad som återbildas och man får bland annat det läckage av näringsämnen och gifter som du nämner. Många av Skånes sjöar lider än idag av att man för flera decennier sedan bröt alltför mycket torv runt respektive sjö. Förutom de rena såren i naturen med störd strandekologi som följd har sjöarna fått för mycket näringsämnen från den avrinning som sker direkt från skogen runt omkring. Detta gör att sjöns balans rubbas, växtligheten ökar, djurplankton där, vissa fiskarter dör och gifter bildas i bottensedimentet som med tiden läcker ut och skyndar på processen mot en helt död sjö.

Jag tror inte man ska öka torvbrytningen, utan även fortsättningsvis hålla denna på en låg nivå.

_________________
Svara på enkäter och tjäna poäng som kan växlas till rabattkuponger: https://www.ipsosisay.com/sv-se/referra ... 0238038d7c


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 09-01-12 13:55 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: mån 07-01-01 20:57
Inlägg: 6015
Ort: Hindås
Men jag menar att man borde kunna ta hand om det övergödda och ev. giftiga vattnet som gick igenom den brutna torven och leda den till nya områden som på kort tid kan bilda nya våtmarker.
Då skulle ju torven återbildas snabbare (jfr att återplantera skog som kan binda jord och ta upp luftföroreningar jfrt med att bara hugga ned.)
Skulle det inte fungera?

_________________
http://direktdemokraterna.se
Myndigförklara dig själv.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 09-05-06 09:22 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3241
Ort: Hässleholm
Citat:
Onsdag 6 maj 2009
Svensk torvsatsning värre än koleldning

Regeringen försöker få EU att ändra sina regler så att energitorv inte längre ska klassas som ett fossilt bränsle. Men svensk forskning visar att torv inte är klimatvänligt, annat än på flera hundra års sikt, och att koldioxidutsläppen från torveldning är värre än från kol.

– Det är ju förknippat med ganska så stora utsläpp. Förbränningsemissionerna är till och med större än kol, det säger Kristina Holmgren på miljöinstitutet IVL.

Torvmossar läcker klimatgaser
Förbränning av torv ger stora utsläpp av koldioxid och på mindre än 100 års sikt kan inte torvbruket anses klimatvänligt enligt Kristina Holmgren. Men trots det försöker regeringen nu få EU att ändra sina regler så att torv inte ska räknas som fossilt bränsle. Argumentet är att torvmossar läcker klimatgaser hela tiden som spär på växthuseffekten och då kan man lika gärna elda upp torven och få energi.

Känner inte till de svenska torvstudierna
Men då har regeringen inte tagit hänsyn till den forskning som visar att koldioxidutsläppen från torveldning kompenseras först efter flera hundra år av att torvmossen inte längre finns kvar och inte längre sakta pyser ut klimatgaser. För de studierna känner inte regeringens ansvarige Ola Alterå, som är statssekreterare på Näringsdepartementet, till:
– Det där med att det är flera hundra år att det inte är möjligt, jag känner inte igen det. Jo jag känner igen det, men inte utifrån det vi nu pratar om, säger statssekreterare Ola Alterå.

Sofia Brodd


http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/art ... el=2812561

_________________
Svara på enkäter och tjäna poäng som kan växlas till rabattkuponger: https://www.ipsosisay.com/sv-se/referra ... 0238038d7c


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 8 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011