Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: ons 20-12-02 20:26

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: fre 15-01-30 20:21 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:04
Inlägg: 1963
Ort: 08- och Småland
Det finns mycket att se på YouTube. Jag har tidigare tittat på en Engelsman som kallar sig Myfordboy. Han har visat ett "hobbygjuteri" och gjutit ett flertal maskiner av aluminium. Han har många filmer på YouTube, över 100. Namnet Myfordboy har han kanske tagit från sin svarv, som är fabrikat Myford? Han har även fräsmaskin och andra maskiner, så man funderar, är det inte en hel verkstad? Gjuteriet sker dock utanför garaget.
Nu såg jag en filmserie som jag inte hade sett förut. Han hade gjort en fläkt som han ställde på en vedkamin. Min första tanke var att en fläkt går ju alltid att rigga upp och ansluta till närmsta eluttag. Men tycker man om att fixa och tillverka saker själv så kan ju det vara intressant, så jag fortsatte att titta. Filmerna är av lite varierande längd, några är korta och några är längre.
När jag hade kommit upp till nr 7 eller 8 började jag inse att det är inte en elektrisk fläkt. Det är i stället en fläkt driven av värmen från kaminen. En Stirlingmotor (?) Det var intressant från början, men nu blev det ju ännu mer intressant, så det var bara att hänga kvar och se alla filmerna, 13 st. Jag tog inte tid, men det måste ju ha blivit långt över en timma. Är man intresserad av energieffektivisering och har tid över, se dom här filmerna.
Här är länken till film nr 1: https://www.youtube.com/watch?v=ISDJWZPigQc

Jag kan tillägga att när jag gick sista året i folkskolan så skulle vi praktisera, som det hette på den tiden. I dag heter det väl Pryo eller Prao eller något (???) Detta är 57 år sedan och var nog nytt då. Hursomhelst, jag var på ett gjuteri. När jag ser den här Myfordboy i hans metallgjuteri så känner jag igen det mesta. Det är samma teknik nu som då.

En sak till: Sista filmen nr 13 anges till 6 minuter. Den är dock bara 2 minuter lång. Han har väl glömt att stänga av kameran, eller något sådant? :mrgreen: :mrgreen:


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 8 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011