Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: ons 20-12-02 20:07

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: tor 15-02-26 09:42 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
Så skriver Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers i en debatt artikel på supermiljobloggen http://supermiljobloggen.se/debatt/2015 ... a-att-losa. Jag läser dock att det "bara" handlar om världens elproduktion men ändå en intressant och positiv artikel.

Citat:
Tomas Kåberger: ”Året när världens energiproblem visade sig möjliga att lösa”

År 2014 börjar se ut som året när världens ener­gi­pro­blem visade sig möjliga att lösa.

Kina minskade förra året el­pro­duk­tio­nen med fossila bränslen med nästa 30 TWh och ökade el­pro­duk­tio­nen från förnybar energi med över 200 TWh. Kina var ett av de få länder där kärn­kraf­ten ökade, den ökade dock inte med lika många TWh som vind­kraf­ten även om de 14,7 TWh kärn­kraf­ten gav var större än ökningen av solel som bara var 14,6 TWh.

Medan el­pro­duk­tio­nen med fossila bränslen alltså minskade, ökade vat­ten­kraf­ten med 175 TWh, mer än all svensk el­pro­duk­tion. Samtidigt byggde man under 2014 sol- och vind-el­verk med nästan 30 GW kapacitet, ungefär ge­ne­ra­to­ref­fek­ten i alla Sveriges kraftverk.

Japan hade sitt första ka­len­derår sedan 1965 utan någon el­pro­duk­tion med kärnkraft. Men Japan ökade in­stal­la­tio­ner­na av solel dra­ma­tiskt, för­mod­li­gen mer än Kina, och kunde därmed minska sin import av fossil energi och sina kol­di­ox­id­ut­släpp.

Tyskland slog rekord i el-export, minskade el­pro­duk­tio­nen med kärnkraft, med stenkol, med brunkol och med fossil gas – samtidigt som el­pro­duk­tio­nen med vind, sol och biobräns­len ökade. Ut­bygg­na­den av vindkraft var större än något tidigare år.

I USA byggdes mer förnybar el-pro­duk­tions­ka­pa­ci­tet än gaskraft. Förnybar el-pro­duk­tions­ka­pa­ci­tet ökade mer än 30 gånger mer än kärnkraft, kol- och ol­je­ba­se­rad el­pro­duk­tion till­sam­mans.

I Tyskland och Danmark har el­pri­ser­na fallit och var förra året ungefär lika låga som Sveriges. Re­sul­ta­tet var att Sverige bara ex­por­te­ra­de ungefär en TWh till dessa båda länder. Istället var vår net­to­ex­port till Finland cirka 18 TWh, mer än tio procent av all el som pro­du­ce­ra­des i Sverige gick till Finland som därmed drog upp elpriset i Sverige.

Fortsatt snabb ut­veck­ling är ound­vik­lig eftersom den in­dust­ri­el­la ut­veck­ling­en av förnybar energi fort­sät­ter att sänka kost­na­der­na ju mer man bygger ut.

2015 har givit en er­fa­ren­het som kommer att få kon­se­kven­ser i mel­la­nöstern: I Dubai hade man bestämt att man ville ha ett solelverk på 100 MW. När man fått anbuden och för­hand­lat fram ett avtal visade det sig att priset på elen var under sex ame­ri­kans­ka cent per kWh. Det var ungefär hälften av vad man bud­ge­te­rat för och man beslöt därför snabbt att dubbla storleken på projektet. Sedan insåg man att det samtidigt var billigare än el­pro­duk­tion från gas – även i Dubai.

På samma sätt har andra, redan under 2014, lärt sig att vindkraft är det bil­li­gas­te sättet att producera el. I Portugal sade man i våras att vindkraft var en tredjedel billigare än ny kolkraft. Danska ener­gi­sty­rel­sen beskrev sommaren 2014 att ny vindkraft var ungefär halva priset av ny gas- och kol-el.

Flera inom for­skar­värl­den och fi­nansin­sti­tu­tio­ner­na har under många år följt ut­veck­ling­en och vetat vad som var på väg att hända. Men för­vå­nans­värt många har förnekat verk­lig­he­ten, och en mer de­struk­tiv grupp spridit för­vir­ran­de in­for­ma­tion.

Men de kan inte stoppa den globala ut­veck­ling­en. Däremot kan de fördröja den i företag och länder. En oin­for­me­rad allmänhet i dessa länder drabbas eko­no­miskt.

När be­folk­ning­en inte förstår vad som sker kan statliga aktörer eller pen­sions­fon­der betala över­pri­ser för värdelösa gamla ener­gi­an­lägg­ning­ar. Så kunde Vat­ten­fall köpa kärn- och fos­sil­kraft­verk för mer än 10 000 kronor per svensk.

När be­folk­ning­en inte förstår att kärn­kraft­ver­ken snart är värdelösa kan ägarna komma undan utan att ha avsatt pengar för rivning och av­falls­han­te­ring före konkursen, och lämna kost­na­der­na till skat­te­be­ta­lar­na.

Minst lika viktigt är att de länder som förstår den nya teknikens möj­lig­he­ter får lägre kostnader för sin ener­gi­för­sörj­ning, och därmed en både snabbare och mindre de­struk­tiv ekonomisk ut­veck­ling.

Så nu gäller att göra verk­lig­het av de nya möj­lig­he­ter­na. Det kan man göra som hus­hållskund, på jobbet och i politiken.

Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och ordförande i Japan Renewable Energy Foundation.

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011