Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: tor 20-04-02 01:52

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons 14-11-19 19:18 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:04
Inlägg: 1949
Ort: 08- och Småland
Markbrist största problemet för bioenergin

Av: Håkan Abrahamson Ny Teknik.
Publicerad 19 november 2014 15:16 En övergång till ett biomassabaserat energisystem stupar främst på att den odlingsbara marken inte räcker till, visar en ny rapport.

Läs mer: http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_m ... 865874.ece

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hade vi inte klarlagt det här för några år sedan? Är det en nytändning från petroleumindustrin?


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre 14-11-21 12:00 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
Citat:
Den odlingsbara marken behöver också användas till livsmedelsodling. De tropiska regnskogarna behöver skyddas eftersom de är viktiga för klimatet på jorden.

Dessutom är det viktigt att ha koll på utsläpp som uppstår i samband med gödslade odlingar, där exempelvis dikväveoxid (lustgas) är närmare 300 gånger så aggressivt som koldioxid, och där även metanutsläpp bidrar till växthuseffekten.


Ungefär 70 procent av världens jordbruksmark används f.n. till bete och odling av djurfoder och bara någon procent för bioenergi. Det är ohållbart att så mycket av jordbruksmark används för animalisk föda, även om vi helt slutade använda jordbruksmark för bioenergi kommer marken inte att räcka till för att mätta en växande befolkning när en lika stor andel av näringen ska ta den långa vägen till tallriken som vi gör idag

Citat:
Forskarna pekar också på den låga verkningsgraden för fotosyntesen: endast 0,6 procent av solenergin används för att skapa biomassa. För vissa solceller kan verkningsgraden vara så hög som 30 procent, påpekar Ernst-Detlef Schulze.


Verkningsgraden av kommersiella solceller ca 13-16% och det är inte så relevant att jämföra verkninggrad eftersom det globalt inte råder någon brist på solenergi. Solceller växer inte som blad plantor av sig själva utan kräver en hel del energi vid tillverkning och återvinning. En solcell producerar el som måste lagras/omvandlas på något sett eller användas direkt.

Om man t ex jämförde de totala utsläpp från vagga till grav mellan för transporter med en bil som drivs av solenergi som via solceller lagras i batterier med en bil som drivs av solenergi som via biomassa lagras etanol blir det mera rättvist. Eller om man t ex jämför alla utsläpp när man producerar elektricitet med solceller med elektriciet som produceras med biomassa.

Jag tror de flesta är överens om att omställningen från fossila bränslen inte ska lösas enbart med bioenergi,utan alla möjliga former av förnyelsebara energikäller inklusive solceller och bioenergi kommer att behövas.

Citat:
Josep Canadell har beräknat att den odlingsbara landmassa som behövs för biomassa, livsmedel och trädproduktion för att minska klimatförändringarna är tre till sju gånger större än vad som finns på jorden.

Forskarna anser att enda utvägen är en intensifierad hållbar användning av marken med effektivare odlingsmetoder samtidigt med ett mer hållbart sätt att använda kvävegödsling.


Ja det är inget nytt att vi lever över våra tillgånger. Med bättre och smartare användning av jordbruuksmarken skulle vi kunna producera livsmedel och biobränsle samtigt som vi inte utarmar marken och ökar kolhalten i den. Vissa marker som inte lämpar sig för livsmedel kan användas för bioenergi. Det finns dessutom möjlighet att –precis som med vindenergi– gå off-shore för att producera bioenergi och mat, 71% av jordens yta består till havsvatten så det borde kunna räcka ett tag.

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 15 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011