göinge skrev:
Okej, kanske inte myt, men inget som egentligen stämmer idag. Annars har ju alla rätt som säger att "det är för jävligt att man ska tanka bilar med etanol istället för att producera mat" och då kan vi ju lägga ner alltsammans. Då stämmer det ju att det är bättre att göra biogas av brasiliansk oxfilé som hamnat i soporna än att använda sockerrör för att göra etanol.
Jag brukar säga att man kan och bör använda använda andra grödor än idag för etanolproduktionen. Därmed inte sagt att vi ska sluta använda dagens grödor och produktionsmetoder, utan fortsätta med detta tills bättre grödor och produktionsmetoder finns tillgängliga.
Jag menade också att Johan Tell har rätt. Det var ju publiken som hävde ur sig ovanstående!
-----------------------------
Det vore synd om den brasilianska oxfilen hamnar i soporna även om man sedan gör biogas av den.
Hur man än vrider och vänder på det är jordbruket en stor källa till utsläpp av både växthusgaser och annat.
Det måste vara vettigt att minska matslängeriet så mycket som möjligt. 25% är alldeles för mycket. Butikerna kan optimera sin framförhållning när det gäller beställningar etc. för att förhindra att mat behöver kastas. Man kan vara bättre på att rea ut mat dagen före sista förbrukningsdatum. Och mycket - inte minst kött - kan man med fördel konsumera efter bäst före datum. ICA:s köttdiskar var egentligen framsynta när man gjorde köttfärs på gammalt kött eller märkte om köttfärsen fast det får man väl inte säga.
mvh/BP