Etanol.nu
https://www.etanol.nu/forum/

Dags att täcka för kylaren
https://www.etanol.nu/forum/viewtopic.php?f=27&t=7351
Sida 1 av 1

Författare:  aryan [ mån 15-10-12 09:00 ]
Inläggsrubrik:  Dags att täcka för kylaren

I helgen satt jag tillbaka hemmagjorda kylarskyddet, dvs en wellplastskiva som täcker för 80% av arean framför kylaren. Det märkts direkt på att motorn kommer bättre / snabbare upp i temperatur. Trots att jag använder min högeffektsmotorvärmare och startar med 40°C motortemp tar det utan kylarskyddet en mycket längre sträcka innan tomgångsvarvtalet går ner till normal, vid strängare kyla och landsvägskörning kan det hända att motorn fortfarande har förhöjd tomgång efter 10 mil om jag inte har kylarskyddet trots att jag bytt till en termostat med lite högre öppningstemperatur. Att begränsa luftströmmen genom kylare/motorutrymmet har även fördelen att det minskar luftmotståndet något.

Funderar nu på att sätta en extra kontrollampa som indikerar när kylarfläkten sätter igång. Jag har hört den gå på några gånger förut vid varmare väder med kylarskyddet när den gick på tomgång vid ett trafikljus eller liknande. Med en kontrollampan skulle man kunna se när det är dags att ta bort kylarskyddet igen om den tänds regelbundet.

Författare:  karlmb [ tor 15-10-15 08:47 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dags att täcka för kylaren

Japp. Har också funderat på en extra kontrollampa.

Författare:  aryan [ tor 15-10-15 13:48 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dags att täcka för kylaren

Idag med 14°C ute-temp gick kylarfläkten igång efter att jag backade upp för uppfarten. Tror inte den varit igång innan men det är omöjligt att veta/höra när man kör, så det vore inte fel med en lampa.

Utöver kylarskyddet har jag även monterat en skiva under motorn som sitter där året rund sedan några år för att minska luftmotståndet och att fartvinden kyler ner oljetråget, blocket mm på vintertid.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/