http://www.branschnyheter.se/article42996.php
Citat:
2008-11-24 15:13
Taurus Energy AB, Sekab BioFuel Industries (en ledande etanolleverantör i Europa), Chalmers Tekniska Högskola och Lunds Universitet har tecknat avtal om att tillsammans vidareutveckla och genomföra tester i större skala med Taurus jäststammar för jäsning av både sex- och femkolssocker. Utvecklingsarbetet, som beräknas ta cirka två år, kommer huvudsakligen att ske vid testanläggningen vid institutionen för kemi och bioteknik vid Chalmers Tekniska Högskola, vid institutionen för kemiteknik vid Lunds universitet och i Sakabs pilotanläggning för cellulosaetanolutveckling i Örnsköldsvik.
– Det finns ett stort intresse i världen när det gäller att använda cellulosaråvara för etanolproduktion. Genom samarbetet mellan Lunds Universitet, Chalmers Tekniska Högskola och Sekab hoppas vi bli bland de första i världen som kan visa att vår jäsningsteknologi fungerar för en kommande kommersiell produktion av etanol baserad på restprodukter från jord- och skogsbruk, säger Lars Welin, vd för Taurus Energy AB.
Det samarbete som nu inleds ska verifiera att Taurus pentosjäsande jästar, ett område där Taurus Energy AB redan har flera patent och patentansökningar, fungerar i industriell miljö. Pentosjäsande jästar kan effektivisera utvinningen av etanol från bland annat halm, vetekli, bagass från sockerrör och skogsråvara och på så sätt skapa ett billigare och mer miljövänligt drivmedel. Etanol baserad på lignocellulosa betraktas av många som framtidens bränsle och kallas också för andra generationens drivmedel. Det framstår i dag som det mest effektiva bränslet för att minska påverkan på vår hårt belastade miljö, utan att inverka på jordens tillgång av livsmedel. I det aktuella utvecklingsarbetet kommer i första hand halm, lövved och bagass att utvärderas.
– Med Taurus teknologi har vi möjlighet att väsentligt öka effektiviteten i etanolproduktionen för pentosrika råvaror jämfört med de metoder som finns idag. Detta i kombination med användning av skogs- och jordbruksrester gör att vi är väldigt positiva till samarbetet, säger Jan Lindstedt, vd för Sekab Industrial Development AB.
I det första steget kommer jäststammarna att anpassas på Chalmers Tekniska Högskola till den biomassa vi avser att testa. Den delen av utvecklingsarbetet beräknas ta 6-12 månader. Ett par forskare kommer att anställas för att driva utvecklingsarbetet.
– Samarbetet mellan Chalmers Tekniska Högskola och Lunds Universitet i kombination med utvärdering i pilotskala hos Sekab är viktigt för den framtida utvecklingen. Vi kommer att kunna stärka vår kompetens på området och vi tillförs resurser både i form av forskare och värdefull utrustning, säger Professor Lisbeth Olsson.
I steg 2 kommer tester i större skala under längre tid att ske i Sekabs pilotanläggning i Örnsköldsvik. Taurus teknologi har tidigare testats i gram- och kiloskala vid Lunds universitet med gott resultat. Nu kommer produktionen att ske i tonskala. En anpassning sker därmed till industriell produktion. Denna del av utvecklingsarbetet beräknas ta cirka 12 månader.
Energimyndigheten godkände i september 2007 Taurus ansökan om bidrag för utvecklingsarbetet på totalt 7 miljoner kronor. När nu avtalet är undertecknat av Taurus Energy, Sekab, Lunds universitet och Chalmers kan projektet starta. Energimyndigheten står för 3,5 miljoner kronor, Sekab för 2 miljoner kronor och Taurus Energy för 1,5 miljoner kronor av de totala projektkostnaderna.