Citat:
06:17 | fredag 11 september 2009
Kärnkraften högaktuell i tyskt val
Kärnkraftens framtid har blivit en av de stora frågorna inför det tyska valet i slutet av den här månaden. Flera skandaler har fått fart på kärnkraftsmotståndare över hela landet.
Den senaste skandalen handlar om det planerade slutförvaret av utbränt kärnbränsle i Gorleben i norra Tyskland. En utredning har manipulerats för att visa att berget duger som slutförvar.
Geologen Ulrich Schneider berättar i tysk tv att han och hans forskarkollegor kom fram till att saltberget i Gorleben inte kan användas som slutförvar. Men att den dåvarande regeringen tvingade forskarna att ändra sin rapport så att den gav motsatt intryck. Det här hände på 1980-talet, när Helmut Kohl var regeringschef.
Bevisen kommer nu, under pågående valrörelse i Tyskland. Och det är förstås ingen tillfällighet. Ett politiskt spel pågår, och nuvarande miljöministern, socialdemokraten och kärnkraftmotståndaren, Sigmar Gabriel, har en aktiv roll.
– Att fortsätta satsa på bara Gorleben är att springa med huvudet före in i väggen, säjer Gabriel. Han vänder sig mot kristdemokraterna, som hittills inte tvivlat på projektet Gorleben.
Samtidigt drar kärnkraftmotståndare genom landet inför valet, i en turné till olika tyska storstäder, där demonstranterna på varje ställe frågar: Kan den här stan kanske bli slutlager för kärnavfallet?
Tyskland tycks vara tillbaka på ruta ett när det gäller kärnbränslet. Det är snart 30 år sedan nu som västtyska politiker band sig för Gorleben som det enda tänkbara slutförvaret för högaktivt kärnbränsle. En av fördelarna de såg då var att Gorleben låg på gränsen till utlandet, det vill säga dåvarande Östtyskland, som nu inte längre är något utland.
Inte bara kärnkraftmotståndare, utan också forskare och experter har länge krävt att alternativ till Gorleben ska utredas, eftersom saltberget inte håller tätt. Ett handfast exempel är Asse-gruvan, inte långt från Gorleben, där kärnkraftföretag har dumpat radioaktivt avfall under många år men där gruvan läcker och hotar att rasa in.
Ett tänkbart alternativ till saltberget i norr är graniten i alperna i södra Tyskland. Men där har borgerliga delstatsregeringar hittills lyckats blockera alla undersökningar av berget.
Per Eurenius, Berlin
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3090067
_________________
Svara på enkäter och tjäna poäng som kan växlas till rabattkuponger:
https://www.ipsosisay.com/sv-se/referra ... 0238038d7c