Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: tor 24-05-16 20:53

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 42 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Risk för vindkraftsbubbla?
InläggPostat: mån 09-09-14 15:10 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3241
Ort: Hässleholm
Citat:
KVA varnar för vindkraftsbubbla
Av Erik Klefbom

Energi Det finns en stark övertro på vindkraftens potential. Det menar en grupp professorer vid Kungliga Vetenskapsakademin (KVA).

Planerna på att bygga ut vindkraften med 30 terrawattimmar (TWh) till år 2020 är helt orealistisk. Kraftnäten kommer inte att räcka till. Och det saknas kapacitet att kompensera den ojämna tillförseln av energi från vind. Det menar en grupp professorer från KVA:s energiutskott.

– Vindkraften kan spela en viktig roll som komplement i svensk elförsörjning i framtiden, men väger man samman kända vetenskapliga fakta är det lätt att se att den inte kommer att kunna leverera på de nivåer som ofta förekommer i den allmänna debatten, säger professor Harry Frank i ett pressmeddelande.

Regeringens mål på 15 TWh till år 2015 och Energimyndighetens prognos på 30 TWh till 2030 är enligt dem helt orealistisk. Det skulle innebära att antalet kraftverk måste öka till mellan 6000 och 8000. Professorerna tror att man kommer att kunna bygga ut vindkraften med högst 10 TWh till år 2020.

Vindkraften kommer enligt studien att vara viktig i första hand när det gäller lokal elproduktion för enskilda fastigheter, köpcentra och liknande. Forskarna varnar för glädjeprognoser och menar att vindkraften måste täcka upp kostnader för kraftnät och regleringsbehov.

– Vi försöker få ut kunskap till samhället. Ungefär som etanolen för tio år sedan där varenda kommun skulle bygga ut en etanolfabrik, men sedan kom sanningen ikapp, att det kanske inte var så lyckat att använda mat till att göra etanol. Och samma är det med vindkraften, att man måste få lite realism bakom siffrorna, säger Harry Frank till SR.


http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.25 ... aftsbubbla

_________________
Svara på enkäter och tjäna poäng som kan växlas till rabattkuponger: https://www.ipsosisay.com/sv-se/referra ... 0238038d7c


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 09-09-14 16:11 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7134
Ort: Älvsjö
Jaja, om de hade pekat på att det är lika viktigt med energieefektivisering så skulle de framstått som lite mera trovärdiga men nu verkar det mest likna ett av kol- och kärnkrafts-lobbyn finansierat rapport.

KVA = Kol och kärnkraft från VAttenfall?

/Aryan

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 09-09-14 18:37 
Offline

Blev medlem: tis 08-08-19 15:54
Inlägg: 503
Ort: Umeå, Västerbotten
man kommer aldrig att komma ifrån att vattenkraften är mkt mer effektiv än vindkraften.
Vindkraften har en övre gräns på 42% verkningsgrad. Vattenkraften ligger på över 90%

_________________
Saab 900 2.0t -97 E85 mappad+Steg 1
Volvo 850 Flextek


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 09-09-14 20:05 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7134
Ort: Älvsjö
Verkningsgraden spelar inte så stor roll när det finns så mycket energi att ta vara på som vind och solenergi. Enligt denna studie http://www.pnas.org/content/106/27/10933.full
skulle ett globalt nätverk av landbaserade 2,5-megawatts vindkraftverk, placerade på realistisk möjliga platser (dvs utanför tätort på skogs- och isfria-områden) kunna generera 40 gånger världens nuvarande elkonsumtion, motsvarande fem gånger världens totala energikonsumtionen, vid 20 procent verkningsgrad.

Nackdelen med vindkraft som KVA, Vattenfall och andra vindkraftsmotståndare ofta drar upp är att det inte alltid blåser som gör vindkraft dyr och opålitligt eftersom man därför måste ha lika mkt reservkapacitet från andra kraftverk. Det stämmer dock inte, för om det inte blåser på ett ställe, så blåser det oftast på ett annat. Med modern teknik (från ABB) går det bra att transportera elektricitet över långa avstånd.

I ovanstående studie har de jämfört vindförhållanden på tre områden Montana, Minnesota och Texas och funnit fram till att de under oktober till och med mars sällan var lika (te x vindstilla på alla tre ställen samtidigt), däremot var det under sommarmånader oftare samma vindförhållanden och då skulle behovet av ersättningskraft naturligtvis bli större om det är vindstilla på flera ställe samtidigt, men då är elförbrukningen redan lägre än på vintern och dessutom har vi i Sverige då möjligheten att backa upp med vattenkraft och biobränslem, andra förnyelsebara alternativ är då t ex vågkraft och solenergi.

Men att kraftnätet behöver skulle behöva att bygas ut är däremot säkert helt riktigt, jag mistänker att det nog behövs ändå eftersom det nu uppenbarligen lätt kan bli för långa avbrott när det blir fel på en central knutpunkt.

/Aryan

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Senast redigerad av aryan mån 09-09-14 22:05, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 09-09-14 20:59 
Offline

Blev medlem: tor 08-09-25 23:06
Inlägg: 980
Den enda riktiga anledningen till att kolkraft/kärnkraft går före vindkraft är väl helt enkelt att det finns mer att tjäna där.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 09-09-15 06:44 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3241
Ort: Hässleholm
Citat:
måndag 14 september 2009

Energimyndigheten tillbakavisar kritik

Det finns stora planer för den framtida utbyggnaden av vindkraft i Sverige. Men regeringens och Energimyndighetens mål för den planerade utbygganden får kritik. Men Energimyndighetens generaldirektör håller inte med.

– Just detta att man skall förbereda sig och investera i elnäten, det är skälet till att myndigheten och regeringen satt upp ett sådant här mål därför att andra aktörer måste börja planera för att man ska klara så här mycket vindkraft i nät och när de säger att det är omöjligt, då har de ingen grund för det. Det har gått till andra länder att bygga ut vindkraften, minst lika mycket som detta, säger Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger.

I regeringens och Energimyndighetens planeringsmål talas det om att vindkraften i Sverige år 2020 ska producera 30 terawattimmar el. Men enligt Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott så är det mer realistiskt att tro att det kommer bli närmare tio terrawattimmar.

Elnätet måste byggas ut kraftigt för att elen från alla nya vindkraftverk ska kunna transporteras till användarna, påpekar de i en skrivelse. Och kostnaden för det måste finnas med i kalkylen.

– När man har ny energikraft, så överstiger alltid prognoserna verkligheten och de överstiger också de tekniska möjligheterna, säger Harry Frank, professor vid Mälardalens högskola.

Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger menar att allt det här finns medräknat och att planeringsmålet som arbetats fram gjort just för att förbereda alla aktörer på elmarknaden på att en kraftig utbyggnad behövs. Kostnaderna för vindkraftsutbygganden beräknas, enligt Kåberger, hamna på drygt 100 miljarder kronor.

Kostnaden för elnätets utbyggnad för att klara det ligger på cirka en tiondel av den kostnaden.

Han tycker inte att det är nödvändigt att staten kliver in med öronmärkta pengar för att hjälpa till med utbygganden av elnätet. Han ser inga direkta hinder för att få med alla berörda på tåget.

– De som investerar i vindkraft gör det för att tjäna pengar. De som har elnäten, då gäller det att se till att de gör de investeringar som krävs för att vindkraftens el ska tas om hand och kunna exporteras på ett effektivt sätt när det är överskott för Sverige, säger Tomas Kåberger.

Klarar man det till 2020?

– Det är besvärligt och det är därför man talat om för alla inblandade att det är den här stora storleksordningen som blir aktuell.

Alexander Gagliano


http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.a ... el=3097990


Citat:
måndag 14 september 2009

Oppositionen kritisk till vinduttalande

Även oppositionen är kritisk till Vetenskapsakademiens uttalande om att möjligheten att bygga ut vindkraften så mycket som Energimyndigheten och regeringen bedömer det i sitt planeringsmål är starkt överskattad.

– Jag är förvånad över Vetenskapsakademins utspel, det känns mer politiskt än vetenskapligt. Vi har goda erfarenheter av det gröna elcertifikatsystemet ger resultat i form utav utbyggd förnybar energi. Alla vet att en stor andel av det kommer att vara vind. Sedan kan det öka beroende på hur vi fortsätter stimulera vindutbyggnanden men det finns ingen tvekan om att det finns en ganska stor samstämning politisk uppslutning bakom en höjning av ambitionsnivån i elcertifikatsystemen, säger Thomas Eneroth, näringspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Vad är anledningen till att de kommer med ett sådant utspel?

– Jag vet faktiskt inte. Det är rimligt att de själva svarar på varför ett sådant utspel kommer just nu. Det finns en bred överenskommelse om en kraftig satsning på förnybar energi. Vi har i den rödgröna oppositionen en högre ambitionsnivå än regeringen.

Ekot har på måndagen rapporterat om att Vetenskapsakademiens energiutskott kritiserar regeringens och Energimyndighetens planeringsmål, där akademiens företrädare menar att målet på att vindkraften i Sverige år 2020 ska står för en elproduktion på 30 terrawattimmar är för orealistiska. Efter Ekots inslag har det kommit flera reaktioner.

Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger tyckte inte att målen är orealistiska.

Ola Alterå, statssekreterare på näringsdepartementet sa att det inte handlade om några planeringsmål, som vetenskapsakademien säger, utan att det snarare handlar om att skapa förutsättningar i Sverige för att kunna bygga ut till 30 terrawattimmar vindenergi.

Mikael Odenberg, generaldirektör på Svenska Kraftnät, som ansvarar för det så kallade stamnätet, är inne på samma spår.

– Jag tycker det är lite slarvigt när det inte finns ett sådant mål. Akademin skjuter på ett mål som inte finns.

Varför gör de det?
– Jag vet faktiskt inte. Det förefaller som man i vart fall läser proposition och riksdagsbeslut lite slarvigt. Jag har ingen aning om vilka bevekelsegrunder som Vetenskapsakademin har, jag utgår från att de är seriösa, säger Mikael Odenberg.

Alexander Gagliano

Erik Ridderstolpe


http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3098767

_________________
Svara på enkäter och tjäna poäng som kan växlas till rabattkuponger: https://www.ipsosisay.com/sv-se/referra ... 0238038d7c


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 09-09-15 08:32 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7134
Ort: Älvsjö
Förutom att bygga ut kraftnäten så skulle man kunna anpassa elförbrukningen mkt bättra till tillgången. Våra nya elmätare skickar redan sms för att fjärravläsa dem till nätbolagen, givetvis är det tekniskt inte svårt att utöka den kommunikationen för att tala om för förbrukerna när det är elöverskott och billigare el och när det är brist på den.

Industri och hushållets el-energikrävande förbrukare kan då när det är överskott på vindkraftsel köra på el till "extrapris" och mindre när det tvärtom finns mindre el.

I hushållen kan man då t ex välja att köra tvätt och diskmaskinen omedelbart oavsett elpris, senare när det finns lågprisel eller via en smart timer där man ställer in när tvätten senast måste vara färdig då den bara använder vanlig el om den sas är tvungen.

Man skulle låta elpatroner och värmepumpar värma upp ackumulatortanken till en högre temperatur när det finns lågprisel en vanligt och värma med pellets eller ved när elen är dyrare.

Om man t ex har elbil eller plugin-hybrid kan man ha samma smarta timer som tvätt/diskmaskinen där man ställer in vilken tid batteriet senast måste vara fulladdat osv.

/Aryan

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 09-09-15 12:52 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: mån 07-01-01 20:57
Inlägg: 6015
Ort: Hindås
Stofilerna på KVA förnekar sig inte.
En annan av anledningarna till att det har dröjt så länge med uppgraderingen av kraftnätet mellan norra o södra Sverige är ju att man inte vill ha för stor konkurrens ifrån billig svensk och norsk vattenkraft för kärnkraftverken i söder.
Skulle det gå bättre att överföra mkt el snabbt en kall vinterdag i händelse av en störning på ett kärnkraftverk (eller ett fint short-term-kontrakt som vattenfall tecknat på att sälja el en kall dag till t.ex. Tyskland), så skulle ju inte det förhatliga spotpriset behöva gå upp lika lukrativt som det gör idag.
Vem tjänar på det?
Follow the money....

Att uppgradera elnätet är alltså främst en fråga om kärnkraftens konkurrrensförmåga, och övriga elproducenters övervinster på det sjuka nord-pol-trading systemet där elen prissätts timme för timme för alla oss vanliga dödliga (ej den elintensiva industrin som har gräddfiler).

Vilka sponsorer har KVA...?

_________________
http://direktdemokraterna.se
Myndigförklara dig själv.


Senast redigerad av karlmb ons 09-09-16 11:01, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 09-09-15 15:32 
Offline

Blev medlem: mån 08-04-21 20:33
Inlägg: 570
Ort: Från
KVA Energiutskott, eller snarare Kärnkraftslobbyn!
Pendlingarna i vattentillgången kan vara dramatiska

I Sverige kan vattentillgången variera med 30 TWh från lägsta till högsta notering.
Från den här sidan.
http://www.svenskenergi.se/sv/Om-el/Vat ... ch-torrar/
Då undrar man hur kan nuvarande elnät klara en sådan skillnad utan någon reglerkraft.Och de 30TWh har växt till hela 100 TWh om man ser till hela Norden som har en hel del kablar som samanlänkar oss.Det går nog att spara en del vatten i våra vattenmagasin (som nu inte utnyttjas fullt ut) när vindkraften lämnar mest energi vilket är på vintern och vi kanske slipper tomma vattenmagasin till våren med påföljande elprishöjningar.
Från den här sidan.
http://www.svenskenergi.se/sv/Om-el/Vin ... vindkraft/
Ingen metod för elproduktion kan producera el 100 % av tiden. Under år 2003 stod exempelvis kärnkraftverken i Forsmark stilla i genomsnitt 7 % av tiden. Vindkraftverk står stilla när det blåser för lite (< 4 m/s), och när det blåser för mycket (över 25 m/s) stängs de av säkerhetsskäl. Som en tumregel brukar man säga att ett vindkraftverk levererar el (i varierande grad) under ca 80 % av årets timmar. I Sverige kan vindkraften kompenseras av vattenkraft, när det blåser mycket kan man spara vatten som sedan används när det blåser för lite.
USA har 95 000 som arbetar inom vindkraftsindustrin vilket kan jämföras med hur många som kan tänkas arbeta nom vårt lands gränser i Kärnkraftindustrin (forsmark 900 anställda).
Elnätsägare i USA ger sina kunder lägre elpris om dom via signal kan slå av din varmvattenberedare någon timme på morgonen, på så vis slipper nätägaren att förstärka elnätet och kan i sin tur ha lägre högsta ström från kraftprodusenten vilket blir billigare. Elkunden kan även få solceller på taket och träd planterade i trädgården som ger skugga vilket kräver mindre komfortkyla genom att skriva ett avtal med nätägaren som då ger dig ett lägre elpris samtidigt som nätägaren bekostar dessa besparingsåtgärder för kunden. I en del fall kan man tro att dom kommit lite längre där var det gäller det som gynnar både kunden och leverantören.
Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger, berättade att Gotland är längre tider självförsörjande med el men kan inte leverera mer till fastlandet på grund av för klena kablar, och Spanien har tidvis täkt över 40% av sitt elbehovfrån sina vindkraftverk.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 09-09-16 06:38 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3241
Ort: Hässleholm
Hörde härom dagen att det produceras allt mindre kärnkraftsel i Sverige...

_________________
Svara på enkäter och tjäna poäng som kan växlas till rabattkuponger: https://www.ipsosisay.com/sv-se/referra ... 0238038d7c


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 09-09-16 07:29 
Offline

Blev medlem: ons 08-06-25 08:21
Inlägg: 488
Ort: Filippinerna
göinge skrev:
Hörde härom dagen att det produceras allt mindre kärnkraftsel i Sverige...

-----------------------
Jo. Elpriserna faller och då är det inte så angeläget att producera allt vad man kan.

Hur man än vrider och vänder på saken kan man inte komma ifrån att storskalig vindkraft kräver utbyggnad av kraftnätet och reglerkraft. Sverige är ju så lyckligt lottat att där finns gott om reglerkraft i form av vattenkraften. När det inte blåser är det lätt att låta vattenkraftverken producera lite mer. I Danmark är det inte lika lätt; där får kolkraften tjäna som reglerkraft åt vindkraften.

Som någon sade är vattenkraften mycket energieffektivare. Det är därför synd att vi inte bygger ut vattenkraften mer. Det finns 4 outbyggda Norrlandsälvar som kan ge 15 TWh/år.

mvh/BP


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 09-09-16 11:07 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: mån 07-01-01 20:57
Inlägg: 6015
Ort: Hindås
BP skrev:
göinge skrev:
Hörde härom dagen att det produceras allt mindre kärnkraftsel i Sverige...

-----------------------
Jo. Elpriserna faller och då är det inte så angeläget att producera allt vad man kan.

Hur man än vrider och vänder på saken kan man inte komma ifrån att storskalig vindkraft kräver utbyggnad av kraftnätet och reglerkraft. Sverige är ju så lyckligt lottat att där finns gott om reglerkraft i form av vattenkraften. När det inte blåser är det lätt att låta vattenkraftverken producera lite mer. I Danmark är det inte lika lätt; där får kolkraften tjäna som reglerkraft åt vindkraften.

Som någon sade är vattenkraften mycket energieffektivare. Det är därför synd att vi inte bygger ut vattenkraften mer. Det finns 4 outbyggda Norrlandsälvar som kan ge 15 TWh/år.

mvh/BP


Det vore bättre att ge norrmännen mer incitament att bygga ut sin vattenkraft eftersom de har många ggr mer kraft att exploatera. (Regnar ju mkt mer och större fallhöjder).
Detta kan ske med mindre orörd-natur-påverkan än i Sverige.
Med bättre elnät inom Norden är vi snart där.
Med bättre elnät till kontinenten subventionerar Norden istället de kontinentala elmarknanderna, vilka får lägre priser medan vi själva, och den elintensiva industrin som sägs utgöra ryggraden i svensk ekonomi, får högre elpriser.
Ngn som kan förklara varför man ändå satsar på kablar mellan Europa och Sverige men inte inom Norden?
Folkpartiet?

_________________
http://direktdemokraterna.se
Myndigförklara dig själv.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 09-09-16 13:09 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:45
Inlägg: 1412
Ort: Kalix, Norrbotten
BP skrev:
Det är därför synd att vi inte bygger ut vattenkraften mer. Det finns 4 outbyggda Norrlandsälvar som kan ge 15 TWh/år. mvh/BP

Nej tack, det måste finnas andra sätt att ta till än att totalt sabba de kvarvarande fria älvar vi har här uppe...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 09-09-16 13:25 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7134
Ort: Älvsjö
Baggis skrev:
Nej tack, det måste finnas andra sätt att ta till än att totalt sabba de kvarvarande fria älvar vi har här uppe...


De finns ju.

/Aryan

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 09-09-17 11:34 
Offline

Blev medlem: ons 08-03-19 09:31
Inlägg: 816
Ort: Lindome
Citat:
USA har 95 000 som arbetar inom vindkraftsindustrin vilket kan jämföras med hur många som kan tänkas arbeta inom vårt lands gränser i Kärnkraftindustrin (forsmark 900 anställda).

95000 anställda 30000 MW installerad effekt =0,316 MW installerad effekt per anställd.

Forsmark 3160 MW 900 anställda = 3,511 MW per anställd

Skall detta tolkas som att kärnkraften är 10 gånger mindre personalintensiv än vindkraften?

20% tillgänglighet på vindkraftverket * 8760 h/år *0,316 MW = 554 MWh/år och anställd. Elpris 400kr/MWh ger 400*554 =221 kkr/år som skall betala lönen till den anställda, reservdelar, markarrende osv, kanske är det bärplockare som extraknäcker? Inga högavlönade jobb precis. Verkar vara en hund begraven någonstans i dessa siffror?


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 42 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011