Etanol.nu
https://www.etanol.nu/forum/

Är LED verkligen så bra?
https://www.etanol.nu/forum/viewtopic.php?f=6&t=7529
Sida 1 av 1

Författare:  greenlife [ tis 18-03-20 15:19 ]
Inläggsrubrik:  Är LED verkligen så bra?

Hej på er!

Jag håller för tillfället på att byta ut all belysning i hemmet och tänkte fixa led lysrör i garaget. Jag skulle nog klassa mig själv som en "typisk" miljövän som verkligen försöker göra rätt för mig så ofta det går. Nu står jag inför ett dilemma, jag har tänkt montera ett av följande rör i garaget https://svealight.se/led-lysror/ men plötsligt så slog det mig att det kanske inte bara var guld och gröna skogar när det kommer till led... För att förstå vad jag menar med detta så syftar jag främst på elbilar och dess batterier. Även om elbilarna är miljövänliga till skillnad från bensin/diesel motorer så finns den en väldigt mörk sida vad gäller framställning av de batterier som används i fordonen vilket som en engelsman hade sagt, "defeats the purpose".

Min fråga är alltså om även samma sak gäller med led belysning? Är det även så med komponenterna som sitter i ett led rör tänker jag? Finns det någon kunnig på forumet som hade kunnat bekräfta min oro? Att köpa led känns inte rätt om komponenterna tillverkas på ett sätt som inte är miljövänligt? Jag bryr mig inte om elkostnaden utan endast om de miljömässiga aspekterna i detta fall.

Jag hoppas kunna få ett ärligt svar från en oberoende källa, tack!

Författare:  torbjorn [ tis 18-03-20 17:02 ]
Inläggsrubrik:  Re: Är LED verkligen så bra?

Framför allt bör man vara skeptisk till LED-lysrör för installation i befintliga armaturer som är tänkta för traditionella lysrör. Elsäkerhetsverket har haft en del synpunkter på vissa sådana, och det är många typer som förr eller senare har fått försäljningsförbud av olika anledningar.

Jag anser att om man har armaturer avsedda för vanliga lysrör, så bör man fortsätta använda sådana i dem så länge armaturerna fungerar och om inte driftförhållandena är helt olämpliga för vanliga lysrör (t ex stark kyla eller korta lysperioder med många tändningar). Den dag det är dags att byta hela armaturerna kan man överväga att anskaffa en armatur med fast monterade LED tillsammans med passande drivdon. Att blanda ljuskällor och drivdon som inte är anpassade för varandra brukar aldrig bli bra i slutänden, även om det kanske för stunden verkar lysa bra.

Och, kom ihåg: det är ALDRIG miljövänligt att byta ut en gammal ljuskälla medan den fungerar. Kör slut på den först, byt sedan!

Författare:  biltema 10w30 [ tis 18-03-20 21:39 ]
Inläggsrubrik:  Re: Är LED verkligen så bra?

Appråpå LED så finns det led för bilen

Renault 5 -1990
Sidoblinkers och Positionsljus fram:
https://www.ebay.com/itm/262959657656

Kombinerad Broms och bakljus:
https://www.ebay.com/itm/222889306961

Nummerskyltbelysning:
https://www.ebay.com/itm/371242882999

:D

Idag fick jag min första tullräkning från Postnord för någonting jag beställt från Kina på ca 83-84:-
https://minfil.org/WaBcR2dbb4/posttull.rar
:x

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/