Inget nyhet här kanske, men:
http://www.e24.se/samhallsekonomi/varld ... 527629.e24
Citat:
Totalt går 80 procent av all jordbruksmark globalt – åker och bete – till kött- och mjölkproduktion. Men kött och mjölk utgör bara 15 procent av den sammanlagda matkonsumtionen, säger Stefan Wirsenius, som forskar om konkurrensen om jordbruksmark vid Chalmers i Göteborg
..
Köttkonsumtionen i utvecklingsländerna har hittills ökat med åtminstone 5 procent per år och mjölkdrickandet med 4 procent sedan 1992. Ökningen kräver mellan 5 och 10 miljoner hektar ytterligare åkermark per år. Det är sannolikt en viktigare konkurrent till spannmålsproduktionen än biodrivmedel, anser Stefan Wirsenius.
Att etanolen ändå påverkar mer än de 1% användning av åkermark beror på:
Citat:
–Att etanolen får ett sådant genomslag beror på en snabb ökning av efterfrågan, men på kort sikt går det inte att öka utbudet. Då kan priseffekterna bli så här starka. Priserna stiger snabbt i topp och faller sen, säger Per Ronnås, chefsekonom på Sida.
Och det kanske kan stämma att biobränslen påverkar mer än den åkermark som används. Mer än 1% alltså. Men nog får man svårt att påstå att biobränslen är den stora boven i dramat som man gör ofta i media.
/Från en icke vegetarian