Citat:
Den odlingsbara marken behöver också användas till livsmedelsodling. De tropiska regnskogarna behöver skyddas eftersom de är viktiga för klimatet på jorden.
Dessutom är det viktigt att ha koll på utsläpp som uppstår i samband med gödslade odlingar, där exempelvis dikväveoxid (lustgas) är närmare 300 gånger så aggressivt som koldioxid, och där även metanutsläpp bidrar till växthuseffekten.
Ungefär 70 procent av världens jordbruksmark används f.n. till bete och odling av djurfoder och bara någon procent för bioenergi. Det är ohållbart att så mycket av jordbruksmark används för animalisk föda, även om vi helt slutade använda jordbruksmark för bioenergi kommer marken inte att räcka till för att mätta en växande befolkning när en lika stor andel av näringen ska ta den långa vägen till tallriken som vi gör idag
Citat:
Forskarna pekar också på den låga verkningsgraden för fotosyntesen: endast 0,6 procent av solenergin används för att skapa biomassa. För vissa solceller kan verkningsgraden vara så hög som 30 procent, påpekar Ernst-Detlef Schulze.
Verkningsgraden av kommersiella solceller ca 13-16% och det är inte så relevant att jämföra verkninggrad eftersom det globalt inte råder någon brist på solenergi. Solceller växer inte som blad plantor av sig själva utan kräver en hel del energi vid tillverkning och återvinning. En solcell producerar el som måste lagras/omvandlas på något sett eller användas direkt.
Om man t ex jämförde de totala utsläpp från vagga till grav mellan för transporter med en bil som drivs av solenergi som via solceller lagras i batterier med en bil som drivs av solenergi som via biomassa lagras etanol blir det mera rättvist. Eller om man t ex jämför alla utsläpp när man producerar elektricitet med solceller med elektriciet som produceras med biomassa.
Jag tror de flesta är överens om att omställningen från fossila bränslen inte ska lösas enbart med bioenergi,utan alla möjliga former av förnyelsebara energikäller inklusive solceller och bioenergi kommer att behövas.
Citat:
Josep Canadell har beräknat att den odlingsbara landmassa som behövs för biomassa, livsmedel och trädproduktion för att minska klimatförändringarna är tre till sju gånger större än vad som finns på jorden.
Forskarna anser att enda utvägen är en intensifierad hållbar användning av marken med effektivare odlingsmetoder samtidigt med ett mer hållbart sätt att använda kvävegödsling.
Ja det är inget nytt att vi lever över våra tillgånger. Med bättre och smartare användning av jordbruuksmarken skulle vi kunna producera livsmedel och biobränsle samtigt som vi inte utarmar marken och ökar kolhalten i den. Vissa marker som inte lämpar sig för livsmedel kan användas för bioenergi. Det finns dessutom möjlighet att –precis som med vindenergi– gå off-shore för att producera bioenergi och mat, 71% av jordens yta består till havsvatten så det borde kunna räcka ett tag.